Η γραβιέρα Νάξου καλύτερο τυρί στον κόσμο για το 2026

Η γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε το καλύτερο τυρί στον κόσμο για το 2026, σύμφωνα με το Taste Atlas, ακόμα και πάνω από την ιταλική παρμεζάνα, που κατέκτησε τη δεύτερη θέση. Όπως αναφέρει το Taste Atlas στον λογαριασμό του στο Instagram:
«Η γραβιέρα Νάξου, το σήμα κατατεθέν τυρί των Κυκλάδων που παρασκευάζεται κυρίως από αγελαδινό γάλα με μια πινελιά πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος, ανακηρύχθηκε το Καλύτερο Τυρί στον Κόσμο για το 2025/26 στο TasteAtlas.
Η κατάταξη βασίζεται σε επαληθευμένες αξιολογήσεις χρηστών από άτομα που έχουν δοκιμάσει τα προϊόντα, με αλγόριθμους που αφαιρούν τη δραστηριότητα των bot και συντονισμένες ομάδες ψηφοφορίας για να διατηρούνται τα αποτελέσματα δίκαια και διαφανή.
Η γραβιέρα Νάξου παράγεται στο νησί από τις αρχές του 1900. Παρασκευάζεται κυρίως από τοπικό αγελαδινό γάλα, με μικρές προσθήκες πρόβειου ή κατσικίσιου γάλακτος. Παραδοσιακά παλαιώνει για αρκετούς μήνες, κατά τους οποίους αναπτύσσει μια συμπαγή δομή και μια ήπια, ισορροπημένη γεύση χαρακτηριστική των κυκλαδίτικων τυριών».
Το καταναλωτικό κοινό, σύμφωνα με την πλατφόρμα Taste Atlas, ανέδειξε ως κορυφαίο παραγωγό Γραβιέρας Νάξου το Τυροκομείο του Νικόλα Πιτταρά. Ο 55χρονος γεωργός, κτηνοτρόφος και τυροκόμος, Νικ. Πιτταράς, δήλωσε στο ypaithros.gr: «Βρίσκομαι, σήμερα, στην ευχάριστη θέση να ανακοινώνω ότι η Γραβιέρα Νάξου ψηφίστηκε στο Taste Atlas σαν το καλύτερο τυρί του κόσμου για πρώτη φορά, με καλύτερο παραγωγό το τυροκομείο μας. Πέρυσι ήμασταν στη δεύτερη θέση.
Τα αποτελέσματα δεν είναι απλά ενθαρρυντικά, με κάνουν να νιώθω πραγματικά περήφανος για αυτό το τελικό προϊόν. Όμως, δεν φτιάχνεις ένα καλό τυρί έτσι εύκολα. Φτιάχνεις καλό τυρί όταν στα έξι σου έχεις σταθεί δίπλα στην αγελάδα. Από τη μία πλευρά εσύ κι από την άλλη η μητέρα σου, για να την αρμέξετε. Φτιάχνεις καλό τυρί όταν το ζεις αυτό που κάνεις.»
Ανακοίνωση από την ΕΑΣ Νάξου
Το καλύτερο τυρί του κόσμου είναι η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.!
Μία ακόμη κορυφή, μία ακόμη σπουδαία διάκριση, κατέκτησε η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.!
Ειδικότερα, το κορυφαίο προϊόν της τυροκομίας του νησιού μας κατετάγη στην πρώτη θέση της λίστας με τα 100 κορυφαία τυριά σε ολόκληρο τον κόσμο για το έτος 2025/2026 την οποία και κατάρτισε ο Taste Atlas, ο έγκριτος διεθνής γαστρονομικός οδηγός που χαρτογραφεί τις αυθεντικές γεύσεις του πλανήτη.
Μάλιστα, το εκλεκτό και πιστοποιημένο μας τυρί κατόρθωσε να αφήσει πίσω του εμβληματικά τυριά άλλων χωρών, όπως, για παράδειγμα, τα ιταλικά παρμεζάνα, μπουράτα, μοτσαρέλα και γκράνα παντάνο!
Επίσης, στην πρώτη δεκάδα της λίστας θα βρει κανείς δύο ακόμη σπουδαία τυριά από την Ελλάδα, τη Γραβιέρα Κρήτης Π.Ο.Π. και την Κεφαλογραβιέρα.
Εδώ και 70 συναπτά έτη η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου παράγει, με φροντίδα και μεράκι, τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. Συνεργάζεται με 598 κτηνοτρόφους του νησιού μας, ενώ εξάγει το προϊόν σε 19 χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Κύπρος, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία.
«Συγχαίρουμε τους τυροκόμους μας, τους κτηνοτρόφους μας και τη Διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που έφεραν μία ακόμη διάκριση για το τυρί μας! Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου είναι παντού!», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.










