DG AGRI: «Ανοικτή» η υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ παρά τη μεταφορά του στην ΑΑΔΕ – Νέος έλεγχος τον Ιούλιο

Η έκθεση πεπραγμένων της DG AGRI για το 2025 καταγράφει σοβαρές αδυναμίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ η συνεργασία με τον ιταλικό AGEA αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς και οι δύο οργανισμοί έχουν περάσει από διαδικασίες εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης
23/06/2026
2' διάβασμα
dg-agri-anoikti-i-ypothesi-opekepe-para-ti-metafora-tou-stin-aade-neos-elegchos-ton-ioulio-381371

Σαφές μήνυμα ότι η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει κλείσει, παρά τη μεταφορά του στην ΑΑΔΕ και την προσπάθεια ολοκλήρωσης σχεδίου διορθωτικών ενεργειών, στέλνει η «Ετήσια Έκθεση Δραστηριοτήτων 2025 – Γεωργία και Αγροτική Ανάπτυξη» της DG AGRI.

Η έκθεση υπενθυμίζει ότι κατά το οικονομικό έτος 2025, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ο μοναδικός Οργανισμός Πληρωμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που τελούσε (και συνεχίζει μέχρι σήμερα) υπό καθεστώς επιτήρησης (probation), λόγω σοβαρών και διαχρονικών προβλημάτων συμμόρφωσης με τα κριτήρια διαπίστευσης. Αν και το Υπουργείο Οικονομικών, ως αρμόδια αρχή, ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου 2026 την ολοκλήρωση του σχεδίου δράσης και την επαναφορά της διαπίστευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θεωρεί το θέμα λήξαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypaithros.gr, στις αρχές Ιουνίου κλιμάκιο της DG AGRI πραγματοποίησε επιτόπια ελεγκτική αποστολή στην Ελλάδα προκειμένου να αξιολογήσει την πραγματική πρόοδο των παρεμβάσεων, ενώ νέα επίσκεψη έχει ήδη προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουλίου. Άλλωστε, η ίδια η έκθεση αναφέρει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά στον ιταλικό οργανισμό πληρωμών AGEA. Η DG AGRI καταγράφει ότι ο AGEA βρισκόταν επίσης τα προηγούμενα χρόνια αντιμέτωπος με σοβαρές και επαναλαμβανόμενες ελλείψεις διαπίστευσης, ωστόσο οι έλεγχοι του Δεκεμβρίου 2025 κατέγραψαν σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση ενός ευρύτατου σχεδίου εξυγίανσης, το οποίο περιλάμβανε τόσο τον εθνικό συντονιστικό φορέα όσο και περιφερειακούς οργανισμούς πληρωμών.

Την ίδια στιγμή, η έκθεση της DG AGRI παραμένει ιδιαίτερα αυστηρή για την χώρα. Καταγράφει σοβαρές αδυναμίες στο ΟΣΔΕ, στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων, στους ελέγχους επιλεξιμότητας εκτάσεων και ζωικού κεφαλαίου, αλλά και σε σειρά παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Παράλληλα, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι ειδική εκτελεστική απόφαση που εκδόθηκε το 2025 επέβαλε στην Ελλάδα καθαρές δημοσιονομικές διορθώσεις ύψους 415 εκατ. ευρώ για δαπάνες της περιόδου 2016-2023.

Δείτε ΕΔΩ την έκθεση