Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας: «Ασάφειες και κενά» στο νομοσχέδιο για την πλατφόρμα e-honey

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η συζήτηση για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων και της νοθείας στο μέλι, με την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας (ΕΕΕΜ-Σ) να θέτει επί τάπητος τις προβλέψεις του νομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ για τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας e-honey και την ιχνηλασιμότητα της παραγωγής, διακίνησης και εμπορίας μελιού και προϊόντων κυψέλης.
Κατά την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, στις 21 Σεπτεμβρίου, ο καθηγητής Ανδρέας Θρασυβούλου, εκπροσωπώντας την ΕΕΕΜ-Σ, τάχθηκε υπέρ της ουσιαστικής ιχνηλασιμότητας, επισημαίνοντας παράλληλα, σύμφωνα με την Εταιρεία, κενά στη νομοθεσία, αυστηρές κυρώσεις για τους μελισσοκόμους και ασάφειες στις προβλέψεις του νομοσχεδίου.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στον έλεγχο των εισαγόμενων προϊόντων και στην αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών, ενώ βουλευτές από διαφορετικά κόμματα έθεσαν ερωτήματα για τις προβλέψεις και τις επιπτώσεις τους στον κλάδο.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Μελισσοκομίας:
«Η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πραγματοποίησε συνεδρίαση και ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών εκπροσώπων Αλιέων, Κτηνοτρόφων και Μελισσοκόμων στις 21/9/2026. Η Συνεδρίαση αφορούσε στο σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ, το οποίο περιλάμβανε μεταξύ άλλων τη δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας e-honey για την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία μελιού και των άλλων προϊόντων κυψέλης (ιχνηλασιμότητα).
Προηγήθηκε η Δημόσια διαβούλευση για το θέμα, στην οποία η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας-Σηροτροφίας (ΕΕΕΜ-Σ) συμμετείχε με προτάσεις. Στις 18/9/26, η ΕΕΕΜΣ έλαβε πρόσκληση συμμετοχής στη Συνεδρίαση από τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η ΕΕΕΜ-Σ αποδέχθηκε την πρόσκληση και συμμετείχε με εκπρόσωπο τον Καθ. Ανδρέα Θρασυβούλου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Στη συνεδρία συμμετείχαν 27 εκπρόσωποι του πρωτογενούς Τομέα, Γεωτεχνικοί, βουλευτές όλων των κομμάτων, ο Υφυπουργός κος Ανδριανός, διοικητικοί και δημόσιοι λειτουργοί.
Στον περιορισμένο χρόνο ακρόασης των 3 λεπτών, ο εκπρόσωπος της ΕΕΕΜ-Σ, υποστήριξε την αναγκαιότητα της ιχνηλασιμότητας για τον περιορισμό της απάτης και των ελληνοποιήσεων και επισήμανε τα κενά νομοθεσίας που επιτρέπουν τις ελληνοποιήσεις, τις εξαντλητικές κυρώσεις σε βάρος των μελισσοκόμων, το «ανέγγιχτο» και την προστασία που απολαμβάνουν οι έμποροι εισαγωγής νοθευμένου μελο-σιροπιού και την αδυναμία ανταπόκρισης του ελεγκτικού μηχανισμού στην χώρα μας. Επιπλέον, τόνισε τις πολλές γενικεύσεις και ασάφειες του νομοσχεδίου και τη μετάθεση σημαντικών ζητημάτων σε μελλοντικές Υπουργικές Αποφάσεις, που δίνουν την αίσθηση προσπάθειας κατευνασμού των απαιτήσεων του κλάδου για επίλυση του χρόνιου προβλήματος των ελληνοποιήσεων, και όχι πραγματικής επιθυμίας επίλυσης του προβλήματος
Οι βουλευτές αρκετών κομμάτων έδειξαν ενδιαφέρον στα προβλήματα του κλάδου, όπως φάνηκε από τον αριθμό των ερωτήσεων που δέχτηκε μετά τις ακροάσεις, ο εκπρόσωπος της ΕΕΕΜ-Σ. Κάποιες από τις ερωτήσεις εστίασαν στις βαριές κυρώσεις και στην εξάντληση της αυστηρότητας του νομοσχεδίου στους μελισσοκόμους και άλλες στον νομοθετικό και εργαστηριακό έλεγχο. Τονίστηκε η αδράνεια του ΥπΑΑΤ σε αιτήματα και εκθέσεις των επιστημόνων και των μελισσοκομικών φορέων.
Της Συνεδρίας προέδρευε η κα Αραπατζή, στην οποία έγινε υπενθύμιση ότι επί Υφυπουργείας της, και συγκεκριμένα το 2021, τέθηκε σε λειτουργία το Ηλεκτρονικό Μητρώο και παράλληλα εξαγγέλθηκε η λειτουργία του ισοζυγίου μελιού για τον έλεγχο όχι μόνο της παραγωγής, αλλά και της εμπορίας και διακίνησης του εισαγόμενου προϊόντος. Πέντε χρόνια μετά την αρχική εκείνη εξαγγελία, συζητιέται ακόμη ένα ισοζύγιο μελιού κενό περιεχομένου, το οποίο δεν βελτιώνει την παρούσα κατάσταση και δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των παραγωγών και των καταναλωτών.
Πιστεύεται ότι οι βασικές θέσεις του κλάδου, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, έχουν αναφερθεί τόσο με τις τοποθετήσεις όσων υπέβαλαν προτάσεις βελτίωσης στη διαβούλευση όσο και στη Συνεδρία της Διαρκούς Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου συμμετείχαν βουλευτές όλων των κομμάτων. Από εδώ και πέρα είναι στο χέρι των δημόσιων λειτουργών να προχωρήσουν σε πραγματικές λύσεις.
Συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν στη διαβούλευση και σε όσους με τα σχόλιά τους συνέβαλαν να διαμορφωθούν προτάσεις στο θέμα της ιχνηλασιμότητας του μελιού και στον περιορισμό της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.
Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας»








