Ν. Παυλονάσιος: Ανέφικτη η γεωργική ανάπτυξη χωρίς συνεταιρισμούς

Ν. Παυλονάσιος: Ανέφικτη η γεωργική ανάπτυξη χωρίς συνεταιρισμούς

Εμείς οι νέοι αγρότες, μέσω του θεσμικού οργάνου της ΠΕΝΑ, έχουμε δηλώσει πολλές φορές πως γεωργική ανάπτυξη χωρίς συνεταιρισμούς είναι εγχείρημα ανέφικτο, γι΄ αυτό και έχουμε κάνει τις προτάσεις μας για να μπορούμε να έχουμε ένα σταθερό νομικό και φορολογικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σωστούς και ανταγωνιστικούς συνεταιρισμούς.

Πρέπει, λοιπόν, να επιχειρηθεί η βάση μιας νέας αντίληψης, που θα θέτει τα όρια της κρατικής παρέμβασης στην λειτουργία τους. Ο ρόλος των συνεταιρισμών δεν είναι να ασκούν κοινωνική πολιτική για λογαριασμό του δημοσίου, όπως συνέβαινε έως τώρα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Οι συνεταιρισμοί είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις των μελών τους, τις οποίες ιδρύουν για να αντλήσουν οφέλη, αναλαμβάνοντας όμως και επιχειρηματικούς κινδύνους.

Χρειάζεται, επίσης, σωστή εκπαίδευση, κάτι που ζητάμε χρόνια τώρα, για να μπορέσει ο νέος αγρότης να καταλάβει και να προωθήσει τον συνεργατισμό και να καταλάβει επίσης πως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών είναι το μέλλον και χωρίς αυτούς δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε και να παραμείνουμε στη γη μας.

Χωρίς συνεταιρισμούς, η αγορά ξεσπάθωσε και παίρνει κεφάλια.

Ο νέος νόμος δεν βοηθά στη δημιουργία σωστών και ανταγωνιστικών συνεταιρισμών και εν τέλει θα πρέπει να αποδοθούν και ευθύνες σε όλους αυτούς που έφτασαν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε αυτό το σημείο, με την περιουσία των παππούδων και πατεράδων μας να είναι τώρα έρμαιο στα χέρια επιτήδειων.

Η λύση του προβλήματος, λοιπόν, είναι στα χέρια μας. Η επιβίωσή μας ακούει στις λέξεις «Αγροτικός Συνεταιρισμός-Ομάδες παραγωγών». Έτσι μόνο θα πετύχουμε οικονομίες κλίμακας. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να τολμήσουμε.

Κανείς δεν θα μπορέσει να σταθεί μόνος του στο μέλλον. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο!

Νίκος Παυλονάσιος, Αντιπρόεδρος ΠΕΝΑ