Ά.Μ. Γιάντση: Στόχος μας στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών είναι η δημιουργία ενός προγράμματος υψηλής ποιότητας

Η Πρόεδρος του ΙΓΕ μιλάει στην «ΥΧ»

Ά.Μ. Γιάντση: Στόχος μας στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών είναι η δημιουργία ενός προγράμματος υψηλής ποιότητας

Για τους άξονες δράσης του ΙΓΕ όσον αφορά το προσεχές μέλλον μίλησε αποκλειστικά στην «ΥΧ» η Πρόεδρος του Ινστιτούτου, Άννα Μαρία Γιάντση. Αυτοί περιλαμβάνουν την παρουσία του στην έκθεση Zootechnia (ξεκίνησε σήμερα), τα σεμινάρια της α’ περιόδου του 2017, των οποίων η προθεσμία εγγραφής λήγει στις 10 Φεβρουαρίου, αλλά και τα σεμινάρια ΟΣΔΕ, που θα ξεκινήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ποιες είναι οι επιδιώξεις του ΙΓΕ μέσα από τη συμμετοχή στη 10η Διεθνή έκθεση Zootechnia;

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών Κληροδότημα Ιφιγένειας Ανδρ. Συγγρού, Ν.Π.Δ.Δ. που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμβάλει μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής. Το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει αντικείμενα όπως για παράδειγμα η μελισσοκομία, η βιολογική κτηνοτροφία, η αμπελουργία – οινολογία, η δενδροκομία, η λαχανοκομία, η τυποποίηση αγροτικών προϊόντων, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά κ.ά.), ενώ πρόσφατα έχουν εισαχθεί καινοτόμα σεμινάρια όπως η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η γεωργία ακριβείας.

Παράλληλα διοργανώνει συνέδρια και ημερίδες γεωπονικού ενδιαφέροντος, ενώ τα τελευταία χρόνια κάνει και Προγράμματα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης για μαθητές A/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Στον προγραμματισμό των δράσεών του είναι η ποιοτική αγροτική εκπαίδευση που προσφέρει στους κατοίκους της Αττικής, να μεταφερθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ως εκ τούτου με τη συμμετοχή του στη Zootechnia, επιδιώκει στο να παρουσιάσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα και τις δράσεις του στη καρδιά του αγροτικού χώρου σε μία έκθεση που χαίρει μεγάλης ανταπόκρισης. Παράλληλα, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στην αίθουσα C του Νίκος Γερμανός, θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα Συνέργειες και Agrologistics, αντικείμενο που έχει εντάξει το Ινστιτούτο στο έργο του.

Πώς αναμένεται να ωφεληθούν οι συμμετέχοντες στα σεμινάρια αγροτικής εκπαίδευσης της α’ περιόδου του 2017;

Το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, έχει ήδη συμπληρώσει 115 χρόνια προσφοράς στην αγροτική εκπαίδευση της χώρας μας. Ένας φορέας με τόσο μεγάλη ιστορία δεν θα μπορούσε να μην εξελίσσεται σύμφωνα με τις αναγκαιότητες της υπαίθρου. Για αυτό έχουν εισαχθεί καινοτόμα προγράμματα όπως η γεωργία ακριβείας, η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας ή τα γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα. Τα σεμινάρια, που πραγματοποιούνται δύο φορές το χρόνο, απευθύνονται σε αγρότες, φοιτητές γεωπονικών σχολών, καθώς και σε επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου. Αντιλαμβανόμενοι τις τρέχουσες οικονομικές δυσχέρειες, έχουμε κατά περιόδους σημαντικές εκπτώσεις στα δίδακτρα των σεμιναρίων.

Πότε ξεκινούν τα σεμινάρια του ΟΣΔΕ που αναλαμβάνετε; Μιλήστε μας για τη χρησιμότητά τους.

Είναι κοινή διαπίστωση ότι το ΟΣΔΕ είναι ένα σημαντικό εργαλείο και όχι απλά μία υποχρέωση για την καταβολή ενισχύσεων. Στην ήδη υπάρχουσα πολιτική για άμβλυνση των προβλημάτων κατά την υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης, έρχεται το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, να συνεισφέρει μέσω της κατάρτισης στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών των Φορέων Υποδοχής Δηλώσεων. Μέσω κατάλληλα σχεδιασμένου εκπαιδευτικού προγράμματος θα επιμορφώνεται το προσωπικό των φορέων αυτών που υποβάλλουν ενιαία αίτηση ενίσχυσης, ενώ θα επιμορφώνονται και εν δυνάμει χρήστες της ΕΑΕ.

Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός προγράμματος υψηλής ποιότητας και καθοριστικής σημασίας για να επιτευχθεί αυτό, είναι οι συνεργασίες που έχουμε κάνει με τους αρμόδιους φορείς. Τα σεμινάρια αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2017.