Το πρώτο βήµα για την αξιοποίηση της βιοµάζας κάνει ο Δήµος Ορεστιάδας

Όσον αφορά τη χρηµατοδότηση, εάν η επένδυση γίνει από τον ίδιο τον δήµο, αυτή είναι εξασφαλισµένη από το Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, µε χαµηλότοκα δάνεια.

biomaza

Την ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα µε ταχύτερα βήµατα στην παραγωγή ενέργειας από τη βιοµάζα επισηµαίνει, µιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, Βασίλης Τσολακίδης, εξηγώντας ότι η χώρα µας έχει µείνει πίσω, παρόλο που σε άλλες ΑΠΕ, όπως η αιολική ενέργεια, η γεωθερµία και τα φωτοβολταϊκά, έχουν γίνει σηµαντικά βήµατα.

Η αξιοποίηση υπολειµµάτων αγροτικών και κτηνοτροφικών εργασιών θα επιτευχθεί στην Ορεστιάδα µέσα από προγραµµατική σύµβαση του δήµου µε το ΚΑΠΕ, για την εκπόνηση της µελέτης προσδιορισµού του δυναµικού γεωργικής βιοµάζας στην ευρύτερη περιοχή του Βορείου Έβρου, κατόπιν έγκρισης από το δηµοτικό συµβούλιο.

Οικολογικό αποτύπωµα

Απόβλητα κτηνοτροφικών µονάδων, υπολείµµατα αγροτικών καλλιεργειών –κυρίως άχυρα από δηµητριακά, υπολείµµατα από βαµβάκια– µπορούν να µετατραπούν σε ενέργεια, εκπληρώνοντας στρατηγικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Εντάσσεται στην εθνική στρατηγική, στο πλαίσιο της ενεργειακής µετάβασης στην οικονοµία χαµηλού άνθρακα, δηλαδή τους στόχους που θέτει η ΕΕ για τη µείωση της εξάρτησής µας από ρυπογόνες ενεργειακές πηγές, όπως είναι το πετρέλαιο και ο λιγνίτης και την αντικατάστασή τους από ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, µία εκ των οποίων είναι η βιοµάζα», εξηγεί ο κ. Τσολακίδης.

Προσθέτει ότι σε περιοχές όπως η πεδιάδα του Βόρειου Έβρου υπάρχουν µεγάλες ποσότητες γεωργικής βιοµάζας, η οποία µένει αναξιοποίητη. «Συνήθως καίγεται στα χωράφια, εποµένως τη χρησιµοποιούµε µε τρόπο επιβλαβή, ενώ αν χρησιµοποιηθεί τα οφέλη θα είναι διπλά: Θα παράγουµε ενέργεια, θα µειώσουµε την εξάρτησή µας από εισαγωγές πετρελαίου και επιπλέον θα αυξήσουµε το ποσοστό της οικολογικής µας συµπεριφοράς».

Ενεργειακές κοινότητες

Ερχόµενος στο θέµα της µελέτης, το κόστος της οποίας θα καλύψει ο Δήµος Ορεστιάδας µε το ποσό των 24.800 ευρώ, ο κ. Τσολακίδης εξηγεί ότι αναµένεται να ολοκληρωθεί σύντοµα, καθώς το Τµήµα Βιοµάζας του ΚΑΠΕ είναι εξειδικευµένο, διαθέτει στοιχεία από όλη τη χώρα κι έχει προχωρήσει σε παρόµοιες µελέτες στη Θεσσαλία (δήµοι Λάρισσας και Κιλελέρ) και στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, αυτή την εβδοµάδα παραδόθηκε η πρώτη φάση της µελέτης του Δήµου Σπάρτης.

Η συγκεκριµένη µελέτη αφορά τον Δήµο Ορεστιάδας, που «επιδιώκει να διαπιστώσει τις ποσότητες και ποιότητες υπολειµµατικής γεωργικής βιοµάζας που διαθέτει σε όλη την έκτασή του, ώστε να αποφασίσει πού θα υλοποιήσει επενδυτικές παρεµβάσεις, οι οποίες µπορεί να είναι είτε δηµοτικές, είτε να προέλθουν από ενεργειακές κοινότητες στις οποίες θα συµµετέχουν αγρότες, αγροτικοί συνεταιρισµοί, ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, και φορείς της περιοχής που έχουν σχέση µε τη βιοµάζα».

Ως προς τη χρηµατοδότηση, ο κ. Τσολακίδης εξηγεί ότι εάν η επένδυση γίνει από τον ίδιο τον δήµο, η χρηµατοδότηση είναι εξασφαλισµένη από το Ταµείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, µε χαµηλότοκα δάνεια. Για τους υπόλοιπους φορείς που τυχόν αποφασίσουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις, θα βρεθούν άλλοι τρόποι χρηµατοδότησης όπως η ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων µέσω ΕΣΠΑ που εξήγγειλε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Συνοδοιπόροι

Δίνοντας έµφαση στη συνεργασία µε το πανεπιστήµιο και τους παραγωγούς, ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ παραπέµπει σε µια πετυχηµένη εκδήλωση που διοργανώθηκε φέτος στην Ορεστιάδα, από τη Σχολή Επιστηµών Γεωπονίας και Δασολογίας και το Τµήµα Βιοµάζας του Κέντρου Ανανεώσιµων Πηγών και Εξοικονόµησης Ενέργειας. Εκεί, σε επικοινωνία του µε αγρότες, συνεταιρισµούς, ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ, διαπίστωσε το ενδιαφέρον των παραγωγών για τη βιοµάζα. «Θα συνεχίσουµε να ενηµερώνουµε τους παραγωγούς για τις δυνατότητες που έχουν να αξιοποιήσουν τα προϊόντα τους και να διευρύνουν τη βάση του εισοδήµατός τους» υπόσχεται, εξηγώντας ότι τα οφέλη από µια παρόµοια επένδυση θα είναι πολύ σηµαντικά και οι συµµετέχοντες θα αποκτήσουν µια πρόσθετη µορφή εισοδήµατος από υπολείµµατα που µέχρι τώρα µόνο κόστος φέρνουν στους παραγωγούς κι επιπλέον ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωµα. Ο κ. Τσολακίδης υπενθυµίζει ότι από την απορριπτόµενη ύλη των καλλιεργειών ελλοχεύει ο κίνδυνος πυρκαγιών στις καλλιέργειες και τα δάση, ενώ κάλλιστα τα συγκεκριµένα προϊόντα µπορούν αντί να καούν, να αξιοποιηθούν. Προσθέτει ότι υπάρχει µεγάλη ποσότητα βιοµάζας και από τις κτηνοτροφικές οµάδες, των οποίων τα απόβλητα θα αξιοποιηθούν.