Αβάντα σε αγροτικές επενδύσεις δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Επιχορήγηση αντί φοροαπαλλαγής πριμοδοτεί τα πρότζεκτ του αγροδιατροφικού τομέα

Αβάντα σε αγροτικές επενδύσεις δίνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Ευνοϊκή μεταχείριση σε επενδυτικά σχέδια του αγροκτηνοτροφικού τομέα, τα οποία, αντί φοροαπαλλαγής, θα επιδοτούνται με μίνιμουμ το 70% και μάξιμουμ το 100% των επιχορηγήσεων που προβλέπει ο Περιφερειακός Χάρτης Ενισχύσεων, επιφυλάσσει ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Παράλληλα, χαμηλώνει στα 75.000 ευρώ το κατώτατο όριο επένδυσης για τα σχέδια Αγροτικών Συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών ενώ στα 100.000 ευρώ διαμορφώνεται το «σκαλοπάτι εισόδου» για μεμονωμένους παραγωγούς οι οποίοι θα θελήσουν να κάνουν χρήση του νέου νόμου ως φυσικά πρόσωπα (ατομικές αγροτικές επιχειρήσεις). 

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για ένα επενδυτικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο εργαλείο στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων υπεραξιών και υποδομών στο πεδίο της πρωτογενούς παραγωγής, δρώντας τουλάχιστον συμπληρωματικά στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Για να γίνει αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να ξεπεραστούν δύο «αγκάθια». Το πρώτο έχει να κάνει με την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων: Ο νέος νόμος αναμένεται να ενεργοποιηθεί σε τρεις μήνες και αφού στο μεταξύ υπογραφούν 30 Υπουργικές Αποφάσεις. Ειδικά για τον αγροτικό τομέα, όπως ρητά αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία θα «καθορίζονται ειδικοί όροι, προϋποθέσεις, προδιαγραφές και περιορισμοί για την υπαγωγή στα καθεστώτα ενισχύσεων του τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων».

Θυμίζουμε εδώ ότι στις 25 Φεβρουαρίου 2014 είχε εκδοθεί η υπ’ αριθμόν 6904 ΚΥΑ με θέμα τον «καθορισμό επενδυτικών σχεδίων που αφορούν την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων και υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 3908/2011». Στην πράξη, ωστόσο, η εν λόγω ΚΥΑ δεν εφαρμόστηκε ποτέ, καθώς ο αναπτυξιακός νόμος την περίοδο εκείνη ήταν ανενεργός…

Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί.