Το αβοκάντο «έπιασε» στην Τριφυλία

Επιτυχές το πείραμα του ΕΛΓΟ με τα υποτροπικά φυτά

Σε θετική τροχιά βρίσκεται το πείραμα που ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια για τη διάδοση των υποτροπικών καλλιεργειών σε περιοχές της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου, το οποίο υποστηρίζεται από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου Χανίων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι καλλιέργειες με αβοκάντο, μάνγκο, λίτσι, αννόνα και Μακαντάμια. Όλα δείχνουν μέχρι τώρα ότι η καλλιέργεια του αβοκάντο έχει τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξάπλωσης, αφού ταιριάζει στο κλίμα της Νότιας Πελοποννήσου και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα.

Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Το πείραμα βρίσκεται στον δεύτερο χρόνο και υλοποιείται σε οκτώ πιλοτικούς αγρούς σε όλη την περιφέρεια, εκ των οποίων οι έξι είναι στην περιοχή της Τριφυλίας. Οι επιλογές των περιοχών έγιναν μετά από δειγματοληψίες εδαφών και λόγω του μικροκλίματος και αφορούν εκτάσεις των τεσσάρων στρεμμάτων περίπου. Το πρόγραμμα εξελίσσεται κανονικά και το αβοκάντο φαίνεται ότι έχει μία πολύ καλή προσαρμογή και ήδη προχωράμε σε ενημερωτικές ημερίδες για την καλλιέργεια», τόνισε.

Αναφερόμενος στις προσδοκίες που υπάρχουν για την καλλιέργεια, σημείωσε πως «στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρκετές καλλιέργειες με πρωτοβουλίες των παραγωγών. Όλα δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι αυτές που χρειάζονται οι παραγωγοί για την ανάπτυξη και την προώθησή τους. Τώρα, με τη συνεργασία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και τη χρηματοδότηση του προγράμματος από την περιφέρεια, θα δοθεί η δυνατότητα να μελετήσουμε κάποιες ιδιαιτερότητες και κάποια προβλήματα, ώστε στο τέλος να επιλεγούν οι ποικιλίες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον τόσο εμπορικά, όσο και στο επίπεδο του κόστους.

Η έρευνα θα συνεχιστεί και θα στηριχθούν οι παραγωγοί που καλλιεργούν το αβοκάντο με δική τους πρωτοβουλία στην περιοχή μας». Στην πορεία, όλοι περιμένουν να δουν την εξέλιξη που θα παρουσιάσουν και οι υπόλοιπες ποικιλίες υποτροπικών φυτών.