Το αβοκάντο μετατρέπεται σε «βιώσιμο πλαστικό»

Η αυξημένη παραγωγή αβοκάντο στο Μεξικό οδήγησε σε μία ιδέα για τη μείωση και την αποφυγή του πλαστικού μιας χρήσης. Η εταιρεία Biofase με έδρα το Μεξικό έχει αναπτύξει μια καινοτόμο διαδικασία για τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον σκευών μιας χρήσης ως απάντηση στην ανησυχητική πλαστική ρύπανση.

Η εταιρεία κατασκευάζει βιοδιασπώμενα, βιώσιμα και οικονομικά πιρούνια, κουτάλια, μαχαίρια, ακόμη και καλαμάκια από κουκούτσια αβοκάντο. Τα προϊόντα της εταιρείας περιέχουν 60% αβοκάντο και 40% συνθετικές οργανικές ενώσεις.

Η κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνία-πατέντα της εταιρείας χρησιμοποιεί την κατάλληλη τεχνολογία για να μετατρέψει τα κουκούτσια του αβοκάντο σε βιοπλαστική ρητίνη που μπορεί να αντέξει τη θερμότητα.

Το αποτέλεσμα έρχεται με τη μορφή φύλλου που μπορεί να πάρει οποιοδήποτε σχήμα και να κοπεί κατάλληλα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανακύκλωση. Τα καλαμάκια και τα μαχαιροπίρουνα αποσυντίθενται φυσικά σε μόλις 240 ημέρες και μπορούν να κομποστοποιηθούν, σύμφωνα με την εταιρεία.

Δεδομένου ότι το Μεξικό καλλιεργεί τόσα πολλά αβοκάντο για κατανάλωση, τα κουκούτσια είναι εύκολα διαθέσιμα στην εταιρεία, η οποία με αυτόν τον τρόπο η μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα της παραγωγής.

Η Biofase μετατρέπει περίπου 130 τόνους κουκούτσια αβοκάντο τον μήνα σε πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια και καλαμάκια. Αυτήν τη στιγμή, στέλνει προϊόντα σε όλο το Μεξικό, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως σε εστιατόρια.