Αβοκάντο: Μπαίνουν στην παραγωγή οι όψιμες ποικιλίες

Η συλλογή των χειμερινών ποικιλιών αβοκάντο ολοκληρώνεται και σε λίγες ημέρες μπαίνουν στην παραγωγή οι όψιμες. Η καλλιέργεια του αβοκάντο παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον για τις νότιες περιοχές της χώρας, αλλά και για εκείνες που οι θερμοκρασίες επιτρέπουν την παραγωγή του.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι το φυτό μπορεί να ευδοκιμήσει σε τόπους χωρίς παγετούς και να έχει άριστα αποτελέσματα. Απαιτεί, όμως, ειδικές τεχνικές, τις οποίες το σύνολο των παραγωγών δείχνει να μην τις γνωρίζει. Για τον λόγο αυτόν, κρίνεται απαραίτητο να καταρτιστούν, προκειμένου να μάθουν καλύτερα τη φυσιολογία του.

Σύμφωνα με την Τερέζα Θηρεσία Τζατζάνη, ερευνήτρια στο Εργαστήριο Υποτροπικών Φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, οι παραγωγοί θα πρέπει να προσδιορίσουν τις ημερομηνίες συγκομιδής, ώστε να λάβουν ποιοτικούς καρπούς. «Ο καρπός πρέπει να υπερβαίνει το 21% σε ξηρά ουσία. Η καλλιέργεια του αβοκάντο θέλει μεγάλη προσοχή, γι’ αυτό οι παραγωγοί, από την έναρξη της φύτευσης μέχρι και την ανάπτυξή της, θα πρέπει να γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του φυτού, τις ανάγκες, αλλά και τις απαιτήσεις του, ώστε να παρεμβαίνουν άμεσα για τυχόν προβλήματα που δημιουργηθούν», σημειώνει η κα Τζατζάνη.

Αναφέρει, επίσης, ότι το ινστιτούτο, σε συνεργασία με άλλους φορείς, έχει ξεκινήσει πειραματικές εφαρμογές στη Λακωνία και στη Μεσσηνία με θετικά αποτελέσματα στη μέχρι τώρα πορεία τους. Επίσης, συνεργάζεται και με μεμονωμένους παραγωγούς από την περιοχή της Άρτας για να μπορέσει να συλλέξει και από εκεί στοιχεία για την καλλιέργεια.

Κλείνοντας, η κα Τζατζάνη υποστηρίζει ότι το ινστιτούτο έχει ξεκινήσει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας συγκομιδής του καρπού του αβοκάντο, καθώς και τη διαχείριση πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού, το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους παραγωγούς.

Μια καλλιέργεια με ιδιαίτερες απαιτήσεις

Για ένα φυτό με ιδιαίτερες απαιτήσεις κάνει λόγο και ο Βαγγέλης Κουτούπης, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Χανίων. Όπως υποστηρίζει, οι ποσότητες αβοκάντο από τις πρώιμες ποικιλίες που έχουν μείνει στα δέντρα είναι ελάχιστες και σιγά-σιγά μπαίνει στην παραγωγή η ποικιλία Hass.

Αναφερόμενος στη χρονιά που πέρασε, ισχυρίζεται ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που περίμεναν, διότι ο παγετός του Απριλίου και ο καύσωνας του καλοκαιριού στρέσαραν τα φυτά, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να είναι μέτριες. «Οι στρεμματικές αποδόσεις εξαρτώνται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες. Από ένα κτήμα μπορεί να μην πάρουμε τίποτα, αλλά μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τους δύο τόνους. Στο μεγαλύτερο ποσοστό παίζουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες, αλλά και η ορθή διαχείριση της καλλιέργειας από την πλευρά των παραγωγών», εξηγεί.

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, υποστηρίζει ότι «αυτή την περίοδο, τα συμβατικά κυμαίνονται από 2,6 έως 2,7 ευρώ το κιλό και τα βιολογικά από 3,10 έως 3,30. Το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής κατευθύνεται στην εσωτερική αγορά, με τις όψιμες ποικιλίες να φεύγουν, ως επί το πλείστον, προς το εξωτερικό».

Κλείνοντας, κάνει λόγο για την εξέλιξη της καλλιέργειας και τον τρόπο διαχείρισής της, υποστηρίζοντας ότι οι νέες φυτεύσεις έχουν σημαντικά προβλήματα, διότι δεν έχουν προβλεφθεί όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη του φυτού. «Βλέπουμε φυτεύσεις σε ακατάλληλα χωράφια, καθώς και επιλογές πολλαπλασιαστικού υλικού με σημαντικά προβλήματα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα υποτροπικό φυτό με ιδιαίτερες απαιτήσεις, ώστε να είναι περισσότερο αποτελεσματικό», καταλήγει.

Με ισπανικό πολλαπλασιαστικό υλικό οι νέες φυτεύσεις

Αισιόδοξοι δείχνουν οι πρώτοι παραγωγοί της Κυπαρισσίας για την επιλογή τους να καλλιεργήσουν αβοκάντο. Όπως μας ενημερώνει ο παραγωγός Μάκης Κατσικαρώνης, μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του έχει ξεκινήσει την καλλιέργεια 40 στρεμμάτων σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ. «Επιλέξαμε ισπανικά φυτά λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα με το δικό μας περιβάλλον. Από τη φύτευσή τους μέχρι και σήμερα, τα φυτά έχουν αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό και όλα δείχνουν ότι το αβοκάντο μπορεί να προσαρμοστεί στο μικροκλίμα της περιοχής. Το θετικό είναι ότι πολλοί ερασιτέχνες εδώ και αρκετά χρόνια καλλιεργούν αβοκάντο και δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα». Αναφερόμενος στην αγορά των φυτών, τονίζει ότι για τα μη κλωνικά οι τιμές κυμαίνονται από 9 έως 12 ευρώ το φυτό και για τα κλωνικά υποκείμενα στα 25 ευρώ το φυτό.

Θετικά τα αποτελέσματα από τη συγκομιδή στην Άρτα

Στον πέμπτο χρόνο της παραγωγής βρίσκεται η καλλιέργεια του Γιώργου Τζιομάκη από τους Κεραμάτες Άρτας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ξεκίνησε τη συλλογή πριν από 15 μέρες με καλές αποδόσεις, «από τα 300 δέντρα που έχω εκτιμώ ότι θα πάρω 6-8 τόνους παραγωγή. Η καλλιέργεια αυτή στην περιοχή μας, ανάλογα και με το μικροκλίμα, μπορεί να είναι αποτελεσματική. Όσοι ασχολούμαστε με το αβοκάντο είμαστε λίγοι, αλλά σιγά-σιγά αρχίζουν να ενδιαφέρονται και άλλοι παραγωγοί». Σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια, διευκρινίζει ότι «δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό, είναι οι ίδιες με εκείνες των εσπεριδοειδών, όμως έχει ειδικές απαιτήσεις σε καλλιεργητικές πρακτικές, ώστε οι παραγωγοί να είναι περισσότερο αποτελεσματικοί». Κλείνοντας, αναφέρεται και στην αγορά των φυτών, σημειώνοντας ότι «οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί αβοκάντο θα πρέπει να ελέγξουν την ποιότητα των φυτών για να μη συναντήσουν προβλήματα αργότερα στην καλλιέργειά τους».