Αβοκάντο και πατάτες οι μεγαλύτερης αξίας εισαγωγές της Ισπανίας

Η Ισπανία μπορεί από πολλούς να χαρακτηρίζεται «λαχανόκηπος της Ευρώπης», ωστόσο την ίδια στιγμή παραμένει και εισαγωγική χώρα σε οπωροκηπευτικά. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ομοσπονδία Ενώσεων Παραγωγών και Εξαγωγέων Οπωροκηπευτικών της χώρας (FEPEX), κατά το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2019 τα εισαχθέντα φρούτα και κηπευτικά μειώθηκαν σε ποσότητα κατά 2%, σε 2,9 εκατ. τόνους, ενώ η αξία τους αυξήθηκε κατά 6%, σε 2,66 δισ. ευρώ, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018. Από αυτό το ποσό, τα 283,5 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε εισαγωγές αβοκάντο, η αξία των οποίων αυξήθηκε κατά 25% και τα 263 εκατ. ευρώ σε πατάτες με την αξία τους να έχει αυξηθεί κατά 54%.

Συνολικά, η αξία των φρούτων που εισήγαγε η Ισπανία το συγκεκριμένο διάστημα του 2019 ανήλθε σε 1,83 δισ. ευρώ, αυξημένη οριακά κατά 1%, ενώ των κηπευτικών σε 832 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 4%.

Μεταξύ άλλων, από τα φρούτα που εισάγει περισσότερο η Ισπανία είναι οι μπανάνες, τα ακτινίδια, τα μήλα, και ο ανανάς, αξίας 106 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι εισαγωγές φρούτων του δάσους. Στα κηπευτικά, εκτός από τις πατάτες, εισάγει όλο και περισσότερο πράσινα φασόλια και ντομάτες.