Ρόδω Βασιλάκη & Νίκος Ψυλλάκης: Η μαλοτήρα και το δίκταμο της Κρήτης ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο

Η βιολογική επιχείρηση «tofillo» φιλοδοξεί να συνδέσει τον άνθρωπο με τη φύση
06/10/2024
6' διάβασμα
rodo-vasilaki-nikos-psyllakis-i-malotira-kai-to-diktamo-tis-kritis-taxidevoun-se-olon-ton-kosmo-334018

Ενα καμένο, ακαλλιέργητο χωράφι στο χωριό Λάκκοι, στην Κρήτη, αρκετά χρόνια μετά από μία καταστροφική πυρκαγιά, κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και μαζί του να γεννήσει το «tofillo». Ο λόγος για μια οικογενειακή, καθετοποιημένη επιχείρηση παραγωγής βιολογικών βοτάνων που ξεκίνησε από την αγάπη δύο νέων ανθρώπων για τα βότανα και την κρητική φύση και εξελίχθηκε σε μια δυναμική επαγγελματική δραστηριότητα, που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, με σκοπό να συνδέσει τον άνθρωπο με τη φύση.

Η Ρόδω Βασιλάκη και ο Νίκος Ψυλλάκης, ζευγάρι στην επιχείρηση, αλλά και στη ζωή, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από το «tofillo». «Το 2014 μπήκαν δοκιμαστικά οι πρώτες καλλιέργειες αρωματικών φυτών σε κτήματα που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές των Λευκών Ορέων και το 2017, που λάβαμε και τη βιολογική πιστοποίηση, άρχισε η εμπορία τους με την επωνυμία “tofillo”», αναφέρουν στην «ΥΧ» η Ρόδω και ο Νίκος.

«Τα βότανα που καλλιεργούμε έχουν έντονα αρώματα και γεύσεις που προσδίδονται, εκτός των άλλων, από το κλίμα της περιοχής και αυτό αποδεικνύεται και στους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχουμε», αναφέρει η Ρόδω Βασιλάκη

Με τη βιολογική καλλιέργεια να βρίσκεται στο επίκεντρο, εστιάζουν τόσο σε κρητικές ποικιλίες βοτάνων, όπως «η μαλοτήρα, το κρητικό τσάι του βουνού δηλαδή, το δίκταμο και η λαδανιά (ή κίστος), όσο και σε βότανα όπως η λουίζα, το δενδρολίβανο, ενώ σε μικρότερες ποσότητες καλλιεργούμε και άλλα βότανα», αναφέρει η Ρόδω.

Η φύση έδωσε την απάντηση

Τα κτήματα του ζευγαριού βρίσκονται σε διάφορα σημεία στον Νομό Χανίων και προέρχονται από την οικογένεια του Νίκου. Όπως εξηγούν, «κάποια από τα κτήματα στα οποία καλλιεργούνταν ελαιόδεντρα είχαν πάρει φωτιά, με αποτέλεσμα να καούν ολοσχερώς. Δέκα χρόνια μετά τη φωτιά, το 2013, πήραμε την απόφαση να αξιοποιήσουμε τα ανεκμετάλλευτα τότε χωράφια. Όταν πήγαμε σε αυτά, είδαμε ότι είχαν, πλέον, καλυφθεί από άγρια φυτά λαδανιάς και φασκόμηλου, τα οποία κυριαρχούσαν στην περιοχή. Οπότε για εμάς ήταν ένα σημάδι ότι το μικροκλίμα και γενικότερα η περιοχή ήταν κατάλληλη για τα βότανα. Μας έδωσε, δηλαδή, η ίδια η φύση την απάντηση στο τι είδους καλλιέργειες να βάλουμε».

Από την άλλη, στο κτήμα που καλλιεργούν τη μαλοτήρα, η τελευταία «υπήρχε ως αυτοφυές φυτό πριν από 60 χρόνια σε εκείνη την περιοχή. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση “ακούσαμε” το μικροκλίμα για το ποιες καλλιέργειες προσαρμόζονται καλύτερα. Έτσι, είπαμε ότι θα ασχοληθούμε με τα βότανα, βάζοντας τις κατάλληλες ποικιλίες», προσθέτουν.

Ο χρόνος, από ό,τι φαίνεται, δικαίωσε την επιλογή τους, καθώς, όπως αναφέρει η Ρόδω, «τα βότανα που καλλιεργούμε έχουν έντονα αρώματα και γεύσεις που προσδίδονται εκτός των άλλων από το κλίμα της περιοχής και αυτό αποδεικνύεται και στους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχουμε».

Μεταποίηση και εμπορία

Εκτός από την καλλιέργεια, η Ρόδω και ο Νίκος έχουν δημιουργήσει και τη δική τους μεταποιητική μονάδα, η οποία βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων και είναι εκεί όπου γίνεται η διαλογή και η επεξεργασία των βοτάνων. Όπως εξηγεί ο Νίκος, «ξεκινήσαμε με ίδια κεφάλαια, κάνοντας μικρά βήματα, ώστε να έχουμε σταδιακή ανάπτυξη. Οι επαφές με ανθρώπους του χώρου και η δική μας αναζήτηση για πληροφορίες και γνώση μας έδωσαν το έναυσμα να ξεκινήσουμε. Σήμερα, τα προϊόντα μας ταξιδεύουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν τοποθετημένα στην Κρήτη και σε επιλεγμένα μαγαζιά στην Αθήνα και τη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό μας κατάστημα είναι αυτό που μας εκπροσωπεί περισσότερο σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς η γκάμα των προϊόντων είναι μεγαλύτερη για αυτούς που ενδιαφέρονται να αγοράσουν. Όσον αφορά τη φυσική παρουσία στο εξωτερικό, βρισκόμαστε σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε τρίτες χώρες». Και οι δύο τονίζουν ότι η σύναψη συνεργασιών είναι μία διαδικασία που παίρνει χρόνο για να μετατραπεί σε πώληση.


Αναγεννητική γεωργία

Στόχος του ζευγαριού είναι να μεταφέρει τη φιλοσοφία ότι ο κόσμος πρέπει να έρθει κοντά στη φύση και το «tofillo» μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. «Αυτό προσπαθούμε να το επικοινωνήσουμε τόσο με την εμφάνισή μας στα κοινωνικά δίκτυα, στον επισκέψιμο χώρο μας εδώ στην Κρήτη, αλλά και σε άλλους χώρους στην περιοχή στους οποίους κάνουμε γευσιγνωσίες, προσπαθώντας να μεταφέρουμε τη φιλοσοφία των κρητικών βοτάνων. Επίσης, τον τελευταίο χρόνο, έχουμε εστιάσει την προσοχή μας στη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία σε συνδυασμό με τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας», σημειώνει ο Νίκος. Ο ίδιος εκφράζει την πεποίθηση ότι η αναγεννητική γεωργία είναι το μέλλον. «Εκεί στηρίζεται η αειφορία. Είναι μια προσέγγιση καλλιέργειας που στοχεύει στην αποκατάσταση του εδάφους και του οικοσυστήματος. Βελτιώνει τη γονιμότητα του εδάφους, αυξάνει τη βιοποικιλότητα και συμβάλλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Την αναγεννητική γεωργία θα τη συναντήσουμε στο άμεσο μέλλον μπροστά μας, όχι ως εναλλακτική καλλιέργεια, αλλά ως επιτακτική ανάγκη», σημειώνει ο Νίκος. Επιπλέον, προσθέτει ότι «εκτός από τα παραπάνω, εστιάζουμε και στο εμπορικό κομμάτι με νέα προϊόντα, αφουγκραζόμενοι τις τάσεις της αγοράς και την αξία που μπορεί να δώσει το «tofillo» σε αυτήν».