Αυτό το άρθρο είναι 6 μηνών

Δήμος Στεργιάννης: Κατσικίσιο τυρί σε παραδοσιακή τσαντίλα στο Σουφλί

28/07/2024
5' διάβασμα
dimos-stergiannis-katsikisio-tyri-se-paradosiaki-tsantila-sto-soufli-327965

Τον δρόμο που χάραξαν οι Σαρακατσάνοι παππούδες του συνεχίζει και εξελίσσει ο Δήμος Στεργιάννης, ακολουθώντας τις ρίζες του. Τις ρίζες στον κτηνοτροφικό τομέα που διαπερνούν το οικογενειακό του δέντρο. Με βάση το Σουφλί Έβρου ο Δήμος, μαζί με την οικογένειά του, εκτρέφει 400 γίδια και 100 πρόβατα μεταποιώντας το γάλα σε τυρί και γιαούρτι εξοπλισμένος με τη γνώση και την εκπαίδευση που έλαβε από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.

«Η οικογένειά μου ασχολείται από πολύ παλιά με τον κτηνοτροφικό τομέα. Οι παππούδες μου είχαν ζώα, ήταν μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι ως Σαρακατσάνοι. Το επάγγελμα πέρασε στον πατέρα μου, ο οποίος συνέχισε, και το 2014 αποφασίσαμε να καθετοποιήσουμε τη μονάδα μας και να περάσουμε στην τυροκόμηση συσκευάζοντας τα προϊόντα μας με την επωνυμία «Τσελιγκάτο Σουφλίου».

Δημιουργία τυροκομείου

Η απόφαση του Δήμου να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο επάγγελμα προήλθε από την αγάπη του για τα ζώα και την ενασχόλησή του με το αντικείμενο από μικρή ηλικία. Όπως εξηγεί, «λόγω της οικογενειακής ενασχόλησης με τον συγκεκριμένο τομέα έτσι και εγώ από μικρός, που έβλεπα τους γονείς μου να ασχολούνται, αγάπησα αυτή τη δουλειά. Το διάστημα 2010-2012 αρχίσαμε να ψάχνουμε το ενδεχόμενο της μεταποίησης και με την παρότρυνση των γονιών μου έψαξα για τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων στην οποία και φοίτησα το 2015.

Παράλληλα οι γονείς μου είχαν αρχίσει να στήνουν το τυροκομείο ξεκινώντας σιγά σιγά τη μεταποίηση και όταν επέστρεψα από τη γαλακτοκομική σχολή ανέλαβα την τυροκόμηση». Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι οι γνώσεις που έλαβε κατά τη φοίτησή του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων ήταν πολύτιμες και του επέτρεψαν να αποκτήσει τεχνικές που διαφοροποιούν τα προϊόντα του. «Από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων έμαθα και την ιδέα της τεχνικής που ακολουθούμε για την παρασκευή του λευκού τυριού.

Επίσης, κρατάω επαφές με τους καθηγητές και ξέρω ότι αν έχω κάποιο πρόβλημα μπορώ να απευθυνθώ σε αυτούς για να με καθοδηγήσουν. Όσο ήμουν εκεί κατάλαβα ότι δεν μας βλέπουν μόνο ως μαθητές αλλά ως οικογένεια», τονίζει.

Τυροκόμηση προϊόντων

Η οικογένεια εκτρέφει 400 γίδια Αλπίν και 100 πρόβατα Ασάφ βελτιωμένης φυλής, όπως εξηγεί ο Δήμος. «Το φρέσκο γάλα αυτομάτως φιλτράρεται και µεταφέρεται µέσα από σωληνώσεις στο χώρο του τυροκοµείου όπου ξεκινάει η µεταποίηση του. Το τυρί είναι 100% κατσικίσιο φτιαγμένο σε παραδοσιακή τσαντίλα.

Με βάση αυτό δημιουργούμε διάφορες παραλλαγές με καυτερή πιπεριά, με ρίγανη, με λιγότερο αλάτι. Το δεύτερο προϊόν που φτιάχνουμε είναι το πρόβειο γιαούρτι το οποίο είναι και αυτό παραδοσιακό με όλη του την πέτσα και τα λιπαρά. Τα προϊόντα μας προωθούνται σε επιλεγμένα καταστήματα και ντελικατέσεν σε όλο τον νομό του Έβρου καθώς και πανελλαδικά όπου μας ζητηθεί. Επίσης, είμαστε διατεθειμένοι να στείλουμε και στο εξωτερικό αν έχουμε ανάλογη παραγγελία και μπορούμε να την καλύψουμε».

Ο Δήμος τονίζοντας τη σημασία παραγωγής ποιοτικών προϊόντων επισημαίνει ότι «Στο 80% παράγουμε τις δικές μας ζωοτροφές σε ιδιόκτητα χωράφια. Συγκεκριμένα, καλλιεργούμε καλαμπόκι, σιτάρι, ηλίανθο και βιολογικό τριφύλλι για τη διατροφή των ζώων μας. Με αυτόν τον τρόπο γνωρίζουμε ακριβώς τι καταναλώνουν τα ζώα, γιατί αν η ποιότητα της τροφής δεν είναι καλή, πέρα από το ότι μπορεί το ζώο να πάθει μεγάλη ζημιά, δεν θα σου δώσει και το αποτέλεσμα που θες στο γάλα».

Επισκέψιμη μονάδα

Η κτηνοτροφική μονάδα της οικογένειας Στεργιάννη αποτελεί έναν επισκέψιμο χώρο γνωριμίας με τον κτηνοτροφικό τομέα, τις τεχνικές εκτροφής αλλά και όλης της διαδικασίας τυροκόμησης. Επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό μπορούν να ξεναγηθούν, να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τα προϊόντα καθώς και να έρθουν σε επαφή με τη δουλειά του κτηνοτρόφου.

«Οι επισκέψεις από ανθρώπους που θέλουν να μάθουν για τη δραστηριότητά μας είναι πολύ βασικές για την τοπική κοινωνία. Συνήθως μας εντοπίζουν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από διάφορες χώρες. Μπορούν να μας επισκεφτούν οικογενειακώς είτε και ως εκπαιδευτική δράση. Μέχρι στιγμής μας έχουν επισκεφτεί από Πανεπιστήμια της Ιταλίας και των ΗΠΑ ενώ πρόσφατα φιλοξενήσαμε στις εγκαταστάσεις μας καθηγητές από την Κροατία και τη Σερβία οι οποίοι ξεναγήθηκαν και δοκίμασαν τα προϊόντα. Επίσης έρχονται και σχολεία της περιοχής. Εμείς είμαστε ανοιχτή σε κάθε πρόταση καθώς μας ενδιαφέρει να μεταδώσουμε την αγάπη μας για τον τομέα αυτό αλλά και να γνωρίσει ο κόσμος τον τρόπο εκτροφής και μεταποίησης».

Ο Δήμος καταλήγει λέγοντας ότι «βασικός μας στόχος για το μέλλον είναι κρατήσουμε το ίδιο επίπεδο ποιότητας των προϊόντων μας και να ανταπεξέλθουμε σε ότι παραγγελία μας δοθεί πάντα με πρώτο γνώμονα την ποιότητα».