Αγρόκτημα Ζαργάνη: Με τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς παράγει τρόφιμα και προστατεύει το περιβάλλον

Το κτήμα είναι επισκέψιμο για τους ανθρώπους που θέλουν να το γνωρίσουν.
06/09/2024
7' διάβασμα
agroktima-zargani-me-tous-energous-mikroorganismous-paragei-trofima-kai-prostatevei-to-perivallon-331060

Ακολουθώντας έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που είχε χαράξει στον εργασιακό του βίο, πριν από 25 χρόνια, ο Πέτρος Ζαργάνης, βιοκαλλιεργητής από το Μανδράκι Ευβοίας, άρχισε να ασχολείται με τη βιολογική παραγωγή.

Το ξεκίνημα έγινε με την εκτροφή βατράχων, αλλά, δυστυχώς, το θεσμικό πλαίσιο εκείνης της εποχής δεν ευνοούσε την επιχειρηματικότητα και πολύ περισσότερο την καινοτομία, διότι για πολλούς γραφειοκράτες οι νεωτερισμοί ήταν άγνωστοι. Από μόνος του κατάφερε να δημιουργήσει τεχνολογία και να παράγει άριστης ποιότητας βατραχοπόδαρα, ωστόσο οι επεκτάσεις των σχεδίων του έπεσαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να συνθλιβούν.

Έχοντας, όμως, πίστη στη δημιουργικότητά του, ξεκίνησε να ασχολείται με τη βιολογική εκτροφή ορνίθων για την παραγωγή αβγών. Σιγά-σιγά στην παραγωγική του γκάμα πρόσθεσε και άλλα γεωργικά είδη, κυρίως κηπευτικά, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να μεγαλώνει και η ζήτηση να αυξάνεται. Από το ξεκίνημά της, η επιχείρηση πιστοποιήθηκε ως βιολογική, τόσο για τη ζωική όσο και τη φυτική παραγωγή. Το μεγάλο του πλεονέκτημα, το οποίο δεν άφησε να πάει χαμένο, ήταν η δυνατότητα της κυκλικής οικονομίας, καθώς από τα υπολείμματα της κτηνοτροφίας και έπειτα από διαδικασία ζύμωσης της κοπριάς, την έκανε χρήση στις καλλιέργειές του εμπλουτίζοντας το έδαφος με οργανική ουσία.

Ως ανήσυχο πνεύμα, ο κ. Ζαργάνης προσπαθούσε όλα αυτά τα χρόνια να ενημερωθεί και να αξιοποιήσει νέες τεχνολογίες και εναλλακτικές καλλιέργειες, ώστε να καλύψει ένα μεγαλύτερο ποσοστό στην αγορά. Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στο κτήμα Zαργάνη, είδαμε από κοντά τη διαδικασία παραγωγής, αλλά και της τυποποίησης και συσκευασίας των προϊόντων, όπως επίσης και τη διακίνηση στις αγορές. Εκείνο που αποκομίσαμε ήταν η ζωντάνια και το πάθος του για όλη αυτήν τη δραστηριότητα, παρά την ηλικία του.

Οι Ενεργοί Μικροργανισμοί κάνουν τη διαφορά

Σύμμαχός του στις μέχρι τώρα αγροτικές πρακτικές από το 2008, αλλά και στην ίδια του τη ζωή στάθηκαν οι Ενεργοί Μικροοργανισμοί (ΕΜ). Όπως ο ίδιος μας εξηγεί, πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του, που, αν δεν το είχε, θα προβληματιζόταν περισσότερο αν θα συνέχιζε ή όχι την παραγωγή των προϊόντων του. «Θα ένιωθα μεγάλη ανασφάλεια, εάν δεν είχα τους Ενεργούς Μικροοργανισμούς και πολύ περισσότερο να ξέρω ο ίδιος πώς θα τους διαχειριστώ. Συνεργάζομαι με την ομάδα των εκπροσώπων του δρος Τερούο Χίγκα, πρώην καθηγητή στο πανεπιστήμιο Γεωπονίας της Οκινάουα στην Ιαπωνία και τους χρησιμοποιώ τόσο στη ζωική όσο και στη φυτική παραγωγή. Πρόκειται για δεκάδες ωφέλιμους μικροοργανισμούς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέρχονται σε δυσμενείς συνθήκες, αλλά και να ανταγωνίζονται παθογενείς μικροοργανισμούς, δημιουργώντας ένα καλύτερο περιβάλλον, τόσο για τα ζώα όσο και για τα φυτά», εξηγεί.

Ακολουθώντας τους βασικούς άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι όπως τους έχει χαράξει όλα αυτά τα χρόνια η επιχείρηση, ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματά της στον τομέα της μεταποίησης

Οι παραγωγές του κ. Ζαργάνη, εκτός από τα αβγά, καλύπτουν έναν σημαντικό αριθμό κηπευτικών με ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκύθια, φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολα, λάχανα, κουνουπίδια, αγγούρια, φασολάκια, γλυκοπατάτες και διάφορα άλλα ξεχωριστά είδη, όπως είναι το τοπιναμπούρ, ένας βολβός με ξεχωριστή γεύση. Αναφερόμενος στους σκοπούς και τους στόχους του αγροκτήματός του, ο ίδιος δηλώνει ότι «τόσο τα κηπευτικά όσο και τα αβγά έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, λόγω της χρήσης των Ενεργών Μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο τρυφερά και γευστικά, αλλά το βασικότερο από όλα να έχουν μεγάλη διατηρησιμότητα, γεγονός που συμβάλλει στην οικιακή οικονομία, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Ένα επισκέψιμο αγρόκτημα για όλους τους πολίτες

Το κτήμα Ζαργάνη είναι επισκέψιμο για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να το γνωρίσουν και, όπως μας εξηγεί ο ίδιος, «είναι τιμή για εμάς να έρχονται άνθρωποι από απομακρυσμένες περιοχές να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο παραγωγής των προϊόντων μας. Παράλληλα, μας δίνεται η δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσουμε τις αρχές και τις αξίες μας, που εμείς πιστεύουμε ότι μπορούν να προδώσουν οφέλη σε όλους μας, μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι όπως το εφαρμόζουμε στην πράξη και το οποίο μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι ως μια εναλλακτική πρόταση».

Τις πρακτικές του κ. Ζαργάνη ενστερνίστηκαν και τα δύο του παιδιά, τα οποία συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία, επιδεικνύοντας μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για την ίδια την παραγωγή, όσο και για τις νέες εξελίξεις στον τομέα αυτόν, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

Το κτήμα της οικογένειας καλύπτει έναν μεγάλο αριθμό ιδιόκτητων στρεμμάτων, ώστε η επιχείρηση να καλύψει στον μέγιστο βαθμό τον προγραμματισμό της. Περιλαμβάνει κτηριακές υποδομές για τη διαβίωση των πτηνών, αλλά και σημαντικό αριθμό θερμοκηπίων ψυχρού τύπου, χωρίς τη χρήση ενέργειας. Επίσης, σημαντικός είναι και ο ρόλος του μικρού θερμοκηπίου παραγωγής σπορόφυτων, όπου, εκτός από τους σπόρους τους οποίους χρησιμοποιούν, πειραματίζονται κάθε χρόνο και σε άλλους που πιστεύουν ότι μπορούν να προσδώσουν οικονομικά, αλλά και περιβαλλοντικά οφέλη.

Μελλοντικά σχέδια

Ακολουθώντας τους βασικούς άξονες της βιώσιμης ανάπτυξης, έτσι όπως τους έχει χαράξει όλα αυτά τα χρόνια η επιχείρηση, ετοιμάζεται για τα επόμενα βήματά της στον τομέα της μεταποίησης. «Οι μέχρι τώρα σκέψεις εστιάζονται στη μεταποίηση των κηπευτικών μας, χωρίς να εμπορευόμαστε από τρίτους. Στόχος μας είναι να προκύψει μια νέα ομάδα προϊόντων μας, αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό το υπάρχον δίκτυο διανομής. Με αυτόν τον τρόπο, ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το σύνθημα ‘‘από το χωράφι στο πιάτο’’», καταλήγει με ένα αισιόδοξο μήνυμα ο κ. Ζαργάνης.