«Με το αδιάθετο κρασί να βράσουμε τσίπουρο» – Τι συμβουλεύουν τους παραγωγούς οι γεωπόνοι του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου

«Η πώληση κυρίως ασκών και μικρών μπουκαλιών κρασιού στα σούπερ μάρκετ, όταν παραμένουν κλειστά ξενοδοχεία και καταστήματα εστίασης, δεν προσφέρουν καμία προοπτική στον κλάδο. Αυτήν τη στιγμή οι αποθήκες των οινοποιείων είναι γεμάτες με πολλές χιλιάδες μπουκάλια με κρασί. Αυτό που ζητούμε από την κυβέρνηση είναι να μας επιτρέψει να βράσουμε αυτή την αλκοόλη, μετατρέποντάς τη σε τσίπουρο, έτσι ώστε να κερδίσουμε αποθηκευτικό χώρο και να προωθήσουμε στην αγορά ένα προϊόν που έχει ζήτηση».

Αυτό προτείνει, μέσω της «ΥΧ», ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστος Τσιτσιρίγκος, σχολιάζοντας τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού στον κλάδο της οινοποιίας και στους συνεταιρισμούς.

«Όπως είναι λογικό, το πάγωμα της αγοράς έχει προκαλέσει ποικίλα προβλήματα σε όλα τα οινοποιεία και στους συνεταιρισμούς. Ευτυχώς που είχαμε συνετή διαχείριση τα προηγούμενα χρόνια και αποκτήσαμε έναν ασφαλή κουμπάρα, αλλιώς θα οδηγούμασταν σε οικονομικό στραγγαλισμό», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο γνωστός συνεταιριστής έχει επικοινωνήσει με τα αρμόδια υπουργεία για να προωθήσει την παραπάνω πρόταση, ενώ ζητά ταυτόχρονα από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πρωτοβουλία της για τις επιταγές των 75 ημερών και να υπάρξουν προϋποθέσεις. «Δεν γίνεται να δίνεις το δικαίωμα σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένα μεγάλους λογαριασμούς στην τράπεζα να σε πληρώνει με τρεις μήνες καθυστέρηση. Εμείς πώς θα αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες μας; Όχι οριζοντοποίηση σε αυτό το θέμα», τονίζει ο Τυρναβίτης πρόεδρος.

Καλλιεργητικές συμβουλές

Καλλιεργητικά, οι παραγωγοί αρχίζουν να εντατικοποιούν τις φροντίδες τους στην αμπελοκαλλιέργεια, καθώς το διάστημα που διανύουμε είναι κρίσιμο για να διαπιστωθούν φαγώματα στη νεαρή βλάστηση. Μάλιστα, οι γεωπόνοι του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου εξέδωσαν οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένα του ωιδίου και του περονόσπορου.

Για το ωίδιο συστήνεται στους αμπελουργούς να επισκέπτονται τον αμπελώνα συχνά, προκειμένου να καταστρέφουν τους προσβεβλημένους βλαστούς. Συνιστάται η προληπτική επέμβαση με τη χρήση ενός κατάλληλου και εγκεκριμένου εντομοκτόνου και η εναλλαγή μυκητοκτόνων για την αποφυγή ανάπτυξης ανθεκτικότητας. Η καταπολέμηση του ωιδίου συνδυάζεται με την καταπολέμηση του περονόσπορου, αλλά και της φόμοψης.

Για τον περονόσπορο, που θεωρείται η πλέον καταστροφική ασθένεια της αμπέλου, σε περιοχές όπου κατά τη βλαστική περίοδο επικρατούν υγρές κλιματολογικές συνθήκες, συστήνεται ένας προληπτικός ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, όταν η βλάστηση έχει μήκος 8-15 cm. Επισημαίνεται ότι τα διασυστηματικά μυκητοκτόνα είναι επικίνδυνα για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας.

Ο ψεκασμός σε αυτό το βλαστικό στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικός, διότι εάν δεν καταπολεμηθούν οι πρωτογενείς μολύνσεις και εφόσον επικρατήσουν οι κατάλληλες συνθήκες, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να εμφανιστεί επιδημία της ασθένειας τον Μάιο ή αρχές Ιουνίου, με καταστροφικά αποτελέσματα. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά και συμβάλλουν στον περιορισμό της ασθένειας. Τέτοια μέτρα είναι τα κλαδέματα, η καταστροφή ζιζανίων, η αποστράγγιση του εδάφους και ο περιορισμός της αζωτούχου λίπανσης.