Σε αδιέξοδο η Διεύθυνση Υδάτων – Ζητείται λύση για τα προβλήματα άρδευσης και αδειών χρήσης στη Στερεά Ελλάδα

Την αναγκαιότητα για άμεση λύση των προβλημάτων της άρδευσης και της έκδοσης αδειών χρήσης νερού στην περιφέρεια ζητούν πολλοί αγρότες από όλες τις περιοχές. Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και οι μειωμένες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο σύνολο των καλλιεργειών.

Η μεγάλη γραφειοκρατία μπλέκει ακόμη περισσότερο στα γρανάζια της τους αιτούντες, με αποτέλεσμα πολλές αποφάσεις να κωλυσιεργούν. Έτσι, οι αγρότες καλούνται στο τέλος να πληρώσουν την αδράνεια της κρατικής μηχανής. Η περιφέρεια, προσπαθώντας να δώσει λύσεις σε αυτό το οξυμένο πρόβλημα, ζητά από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς να πάρει θέση.

Η εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Υδάτων καταγράφει τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υπηρεσία και τις αδυναμίες διεκπεραίωσης των αιτημάτων σε ένα σχετικά εύλογο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Στερεάς, το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο στην έλλειψη υπαλλήλων και στην αδυναμία των υπαρχόντων να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο των αιτημάτων των αγροτών.

Η Διεύθυνση Υδάτων της περιφέρειας δεν καλύπτει μόνο τον αγροτικό τομέα, αλλά και το σύνολο των αιτημάτων για άδειες κάθε είδους χρήσης νερού και υδροληψίας, όπως επίσης και γνωμοδοτήσεις περιβαλλοντικών επιπτώσεων από οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί τη χρήση νερού. Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Βουρδάνος, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, «το πρόβλημα έκδοσης αδειών για χρήση νερού με το Μέτρο 4.2.1 του ΠΑΑ θα ενταθεί ακόμη περισσότερο την τρέχουσα περίοδο. Πρέπει να βρεθεί άμεση λύση».

Εστιάζοντας περισσότερο στο θέμα της διαχείρισης του νερού για αγροτική χρήση και ενόψει της εφαρμογής του Μέτρου 4.2.1 για την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος, η περιφέρεια δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους αγρότες. Πιστεύει ότι πρέπει να βελτιώσουν τις υφιστάμενες υποδομές σε γεωτρήσεις, αρδευτικά συστήματα, όπως επίσης και άλλες δράσεις στον τομέα, ώστε να καλύψουν άμεσα τις αρδευτικές τους ανάγκες.

Τέλος, ο κ. Βουρδάνος, με έγγραφό του προς τα αρμόδια υπουργεία, κάνει λόγο για άμεση λύση του προβλήματος, με τη στελέχωση της Διεύθυνσης Υδάτων Στερεάς Ελλάδας από ειδικό επιστημονικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες και απαιτήσεις των υπηρεσιών.