Σε αδιέξοδο οι ρητινοσυλλέκτες της Εύβοιας μετά τη «Μήδεια»

Τα φαινόμενα της έντονης κακοκαιρίας που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας δημιούργησαν σημαντικά προβλήματα στις δασικές εκτάσεις της περιοχής. Η πτώση των δέντρων και των κλαδιών από το βάρος του χιονιού δημιούργησε πολλές δυσκολίες στη διαχείριση των πεύκων στους καλλιεργητές της Εύβοιας.

Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα προβλήματα εστιάζονται στις περιοχές της Στροφυλιάς, στα Ελληνικά, στο Σπαθάρι, στην Αγία Άννα και στο Αγριοβοτάνι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των ρητινοσυλλεκτών, Βαγγέλη Γεωργαντζή, «η καταστροφή των δέντρων που συλλέγουν τη ρητίνη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Το ποσοστό των δέντρων που καταστράφηκαν είναι πολύ μεγάλο και προς το παρόν ανυπολόγιστο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η κατάσταση αυτή δυσχεραίνει τη δική μας πρόσβαση στα υπόλοιπα δένδρα για τη συνέχιση των εργασιών, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόσθετη εργασία χωρίς όμως να είναι παραγωγική».

Όπως είναι γνωστό, στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, καθώς και σε άλλα σημεία του νησιού, εκατοντάδες κάτοικοι ασχολούνται με τη συλλογή της ρητίνης. Από τις παλαιότερες πυρκαγιές μέχρι και τις σημερινές καταστροφές, η πορεία αυτή δείχνει μία δραματική εξέλιξη στον κλάδο, με απρόσμενες συνέπειες τόσο για το μέλλον του επαγγέλματος, όσο και για τα μειωμένα εισοδήματα των ανθρώπων που ασχολούνται με τη συλλογή της ρητίνης.

Με ανακοίνωσή του το σωματείο ρητινοσυλλεκτών της Εύβοιας ζητά την άμεση αποζημίωση, στο 100% των κατεστραμμένων πεύκων για τουλάχιστον δύο χρόνια, καθώς και την αύξηση της τιμής της επιδότησης στην παραγόμενη ρητίνη.

Τέλος, ενόψει της νέας περιόδου διαχείρισης των δασικών και αγροτικών δρόμων ζητούν τον καθαρισμό των μονοπατιών και των άλλων σημείων πρόσβασης στις δασικές εκτάσεις που διαχειρίζονται.