Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν υπέγραψα για τις τιμές φαρμάκων αλλά ο Μπέζας, ζητώ να δικαστώ!»

Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν υπέγραψα για τις τιμές φαρμάκων αλλά ο Μπέζας, ζητώ να δικαστώ!»

Τον Αντώνη Μπέζα πρώην βουλευτή Θεσπρωτίας, κατονόμασε ως εκείνον ο οποίος είχε την αρμοδιότητα στην τιμολόγηση του φαρμάκου, μαζί με 30μελή επιτροπή, ο πρώην υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε φραστικό επεισόδιο, με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Ο κ. Γεωργιάδης επικεντρώθηκε στα εξής  σημεία, κάνοντας λόγο για σκευωρία σε ό, τι αφορά στην εμπλοκή του,  υποστηρίζοντας πάνω από 35 λεπτά :

1ον. Ότι σύμφωνα με την μαρτυρία, τον καιρό που ήταν υπουργός, φέρεται ότι πήρε 2 εκατομμύρια ευρώ, για να πάρει η Νοβάρτις τα χρήματα, που της χρωστούσαν από το Δημόσιο ύψους 65 εκατομμύρια ευρώ. Σημείωσε ότι τον καιρό που ήταν υπουργός ουδέποτε πήρε η Νοβάρτις τόσα χρήματα.

2ον. Ότι τον καιρό που ήταν υπουργός Υγείας, τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, δεν είχε καν την αρμοδιότητα των τιμών, διότι την είχε ο πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας και τότε υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας.

3ον. Πως η δικογραφία τον εμπλέκει σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ενώ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επί των ημερών του στο υπουργείο Υγείας γνώρισε τη μεγαλύτερη μείωση, που μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε να ψηφίσει.

4ον. Ότι δεν είναι σωστή η διαδικασία. Κατηγόρησε ανοιχτά τον κ.Παπαγγελόπουλο ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή με την κ.Τουλουπάκη, η οποία υπογράφει με την εισαγγελική της ιδιότητα το διαβιβαστικό και πως όλα αυτά είχαν προαναγγελθεί από τις κυβερνητικές εφημερίδες, και ότι υπάρχουν προβλήματα στο στάδιο της προδικασίας, γεγονός που καθιστά αίολη την προδικασία.

5ον. Επιπλέον ότι έβαλε φάρμακα στη λίστα, όπως προβλεπόταν από το μνημόνιο, όπως έβαλε και ο κ.Ξανθός, ο νυν υπουργός Υγείας, διότι είναι δεδομένο ότι υπογράφει ένας υπουργός για τα νέα φάρμακα. Εξήγησε πως τα φάρμακα, που έβαλε στη λίστα είναι «ορφανά», δηλαδή αφορούν σπάνιες παθήσεις, τα οποία είναι πάρα πολύ ακριβά.

6ον . Παρουσίασε έγγραφο από πλευράς Φρουζή, ότι επί των ημερών του είχαν διαφωνήσει οι φαρμακοβιομήχανοι, για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.  

7ον. Κατηγόρησε μάλιστα και τη γεν. επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου– η οποία κατά την άποψή του κράτησε στα συρτάρια τη δικογραφία για τη μικρή Μελίνα, η οποία νόσησε και πέθανε σε νοκοσομείο, που την εξέτασε ήταν συγγενικό πρόσωπο του αν. υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη – ότι σε συνεργασία με τον κ.Παπαγγελόπουλο και τον πρωθυπουργό, έστησαν σκευωρία εις βάρος του και ζήτησε να δικαστεί.

Στον αντίποδα, από την κυβέρνηση τονίστηκε ότι δεν τίθεται θέμα της προδικασίας, ότι όλοι έκαναν πως δεν έβλεπαν το σκάνδαλο της Νοβάρτις, ενώ ήδη κι άνθρωποι έντιμοι από τα κόμματα, που είναι στην αντιπολίτευση. Οι κυβερνητικοί βουλευτές έκαναν λόγο για μεγάλο φαγοπότι και πάρτι στο χώρο της Υγείας, στο οποίο ούτε καν έχουν την ευθιξία ν΄ αναλάβουν την πολιτική ευθύνη. 

Π. Πολάκης: “Παραγγείλαμε εμβόλια για να καλύψουμε όλη την αφρικανική ήπειρο”.

“Ο κόσμος το είχε τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι”, ανέφερε ο Παύλος Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος σημείωσε πως το 30% της δημόσιας δαπάνης και το 40%, της ιδιωτικής ήταν τα δις που χρεοκόπησαν μαζί με τους εξοπλισμούς τη χώρα. Σημείωσε πως το παράθυρο για σπατάλη άνοιξε το 2001, με πολιτική απόφαση και τόνισε ότι τίποτα δεν πέφτει από τον ουρανό. Χαρακτήρισε μπούρδες, το θέμα της μείωσης των φαρμακευτικών δαπανών και τόνισε πως έχει την εξής ιδιαιτερότητα η χώρα μας, σε πρώτη φάση, έπαιρναν τιμές 29 χώρες και στην συνέχεια σε άλλες 50 χώρες και χαρακτήρισε “μαέστρο” τη Νοβάρτις. Σημείωσε πως έχουν χαθεί τα αρχεία κι έπαιρναν τιμές και οι άλλες χώρες.  Ποτέ δεν διαπραγματεύτηκαν τιμή, σε σχέση με τις φαρμακευτικές εταιρίες, όπως το κάναμε το 2016. Τόνισε πως την περίοδο 2004-2009 η φαρμακευτική δαπάνη εκτοξεύθηκε και μίλησε για τα εμβόλια και το μοριακό έλεγχο του αίματος. Εξήγησε πως δεν κόπηκαν οι φαρμακευτικές δαπάνες αλλά αντί να επιβαρύνεται ο δημόσιος τομέας, επιβαρύνθηκαν οι τσέπες των πολιτών, μεταξύ των οποίων και των αγροτών, μέσω του ΟΓΑ. “Παραγγείλαμε εμβόλια για να καλύψουμε όλη την αφρικανική ήπειρο”. Στο μεταξύ ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων έχουν ζητήσει δια των εισηγητών τους να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. 

Στη συνέχεια υπήρξε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ Πολάκη – Άδωνη Γεωργιάδη. Ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι κάποιοι έχουν τρομοκρατηθεί και προσπαθούν να πατήσουν στο θάνατο ενός κοριτσιού. Υποστήριξε ότι αν βρεθεί ένας που θα πει ότι θα σήκωσε ένα τηλέφωνο για να παρέμβει στην υπόθεση της μικρής Μελίνας εκείνος θα παραιτηθεί κι από υπουργός κι από βουλευτής. “Δεν σας μοιάζουμε”, ανέφερε και χαρακτήρισε “ντροπή”, “αίσχος”, “ελεεινότητα”. “Με θωρείς που σε θωρώ. Εσύ θα ονειρεύεσαι πως θα με βάλεις φυλακή, εγώ θα σε βάλω γιατί έχεις δώσει 8 εκ. ευρώ, στον κ. Γιαννακουλόπουλο, χωρίς σύμβαση στο ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Ο Μάριος Σαλμάς υποστήριξε πως έχασε φίλους και πέρασε μοναξιά ως πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, διότι συγκρούστηκε με συμφέροντα και τόνισε ότι στα 25 χρόνια της θητείας του ως γιατρός δεν έχει πάει ούτε ένα ταξίδι πληρωμένο από φαρμακευτική εταιρία. Υποστήριξε πως μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη και πως δεν ήταν από τους αγαπημένους της Νοβάρτις και τόνισε πως μείωσε τα ελλείμματα και σύγχρονο λογιστικό πρότυπο.