Affordable Nutrition Scale-Up Challenge: Ένας πρωτότυπος διαγωνισμός για την πρόσβαση σε βιώσιμα και θρεπτικά τρόφιμα

Οι αιτήσεις για την πρωτοβουλία των EIT Food και Blendhub τρέχουν μέχρι τις 15 Ιουνίου

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Τροφίμων, EIT Food, και το παγκόσμιο δίκτυο αγροδιατροφικών hubs, Blendhub, ενώνουν τις δυνάμεις τους για τον Διαγωνισμό Affordable Nutrition Scale-Up Challenge, με στόχο τη διασφάλιση στην πρόσβαση σε βιώσιμα και θρεπτικά τρόφιμα, για περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Οι δύο οργανισμοί αναζητούν start-ups και scale-ups που διαθέτουν συστατικά ή μεθόδους που προωθούν την υγιεινή και αειφόρο διατροφή στην Ευρώπη. Στόχος του διαγωνισμού Affordable Nutrition είναι να υποστηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τρόφιμα σε σκόνη. Οι πρωτοβουλίες με τις καλύτερες προοπτικές θα επιλεγούν από μία κριτική επιτροπή και δέκα νικητές θα λάβουν υπηρεσίες αξίας 25.000 ευρώ για να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια, από την «ιδέα στην αγορά».

Οι λύσεις που θα υποβληθούν στον διαγωνισμό πρέπει να επιδιώκουν τη σημαντική βελτίωση μιας υπάρχουσας συνταγής, ή να αναζητούν μια ευρύτερη μέθοδο, στην οποία το καινοτόμο συστατικό χρησιμοποιείται ελάχιστα επί του παρόντος. Άλλες λύσεις θα περιλαμβάνουν την επέκταση σε νέες αγορές με την τοπικοποίηση της μεθόδου, ή την περαιτέρω ανάπτυξη με μια νέα σειρά υποπροϊόντων.

«Αυτή η πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το EIT Food, ταιριάζει απόλυτα στη στρατηγική της συνεργασίας μας στον τομέα τροφίμων και μας δίνει τη δυνατότητα να βοηθήσουμε εταιρείες να προωθήσουν τις ιδέες τους για νέα προϊόντα τροφίμων στην αγορά πιο γρήγορα, με ασφάλεια και με χαμηλότερο κόστος, χρησιμοποιώντας το παγκόσμιο δίκτυο των κέντρων μας, υποστηρίζοντας τη μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία τροφίμων», τόνισε ο Henrik Stamm Kristensen, ιδρυτής και CEO του Blendhub.

Οι αιτήσεις για τον Διαγωνισμό Affordable Nutrition Scale-Up Challenge είναι ανοιχτές στη διαδικτυακή σελίδα του EIT Food έως τις 15 Ιουνίου 2023, ενώ οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 15 Ιουλίου 2023.