Αφιέρωμα Φθινοπωρινές Σπορές: Ανάρπαστοι οι σπόροι στο σκληρό σιτάρι

Εκτιμήσεις για αύξηση εκτάσεων 10% - Επιβαρύνσεις στο κόστος «βλέπουν» αγρότες και γεωπόνοι

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα,
Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Εντονα αυξημένη είναι η ζήτηση για σπόρους σποράς, γεγονός που αιτιολογείται από το ράλι ανόδου στις τιμές σκληρού σιταριού κατά τους τελευταίους μήνες, με την τιμή παραγωγού να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν εκπρόσωποι της αγοράς, η κάλυψη της ζήτησης αποτελεί πρόκληση, ενώ είναι δεδομένο ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στο σιτάρι θα αυξηθούν.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση τουλάχιστον 10%, τη στιγμή που στο κριθάρι αναμένεται να υπάρξει μείωση. Ερωτηματικό παραμένει για την ελαιοκράμβη, καθώς ο καιρός δεν έχει κάνει ακόμη το χατίρι στους παραγωγούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μερίδα παραγωγών επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση, λόγω μη ικανοποιητικών περσινών αποδόσεων και ανησυχίας για τα νέα δεδομένα που έχει φέρει η κλιματική αλλαγή.

Μεγάλη η ζήτηση σε σπόρους, πιθανόν να μην καλυφθούν όλοι

Για έντονη ζήτηση σπόρων σποράς στο σκληρό σιτάρι έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο γεωπόνος, προϊστάμενος Ανάπτυξης Προϊόντων του Τμήματος Σπόρων Σποράς της Κ&Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, Γιάννης Εμμανουήλ. «Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στο σκληρό σιτάρι θα παρουσιάσουν αύξηση 10%, με ανάλογη εξέλιξη για την αγορά πιστοποιημένου σπόρου. Φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις θα είναι οριακά ως προς την κάλυψη της ζήτησης, καθώς κανένας δεν έχει μεγάλα αποθέματα. Σε ό,τι αφορά το κριθάρι, αναμένεται να κινηθεί αντιστρόφως ανάλογα με το σιτάρι, διότι οι τιμές στις οποίες αγοράζεται το κτηνοτροφικό και το συμβολαιακό κριθάρι είναι σημαντικά χαμηλότερες. Επιπλέον, υπάρχει το δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί ο αριθμός των παραγωγών που βάζουν κτηνοτροφικό κριθάρι. Το μαλακό σιτάρι αναμένεται περίπου στα ίδια επίπεδα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένεται αύξηση της τιμής των σπόρων στο σκληρό σιτάρι, η οποία μπορεί να ξεπεράσει το 20%.

Ο γεωπόνος, Marketing & Development manager της CORTEVA AGRISCIENCE HELLAS, Γιώργος Ζανάκης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Με τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στο σκληρό σιτάρι, το κλίμα είναι θετικό. Ωστόσο, είναι και οι αναμενόμενες αποδόσεις που θα διαμορφώσουν το ισοζύγιο των φθινοπωρινών καλλιεργειών. Ως γνωστόν, το σκληρό σιτάρι δεν απαιτεί ιδιαίτερα υψηλό κεφάλαιο, γεγονός που το καθιστά ασφαλή επιλογή. Το κριθάρι έχει πιεστεί τελευταία, επομένως ένα ερώτημα είναι αν θα σταθεροποιηθεί, δεδομένου ότι παρατηρείται και η τάση της ιδιοπαραγωγής στους κτηνοτρόφους, λόγω και των υψηλών τιμών των ζωοτροφών».

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος, υπεύθυνος Σπόρων Βορείου Ελλάδος της ΑΛΦΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΦΟΔΙΑ, Σάββας Ενεπέκογλου, ανέφερε ότι «οι παραγωγοί έχουν πέσει με τα μούτρα στο σκληρό σιτάρι, λόγω των υψηλών τιμών παραγωγού. Στο κτηνοτροφικό κριθάρι αναμένουμε μείωση, παρά το γεγονός ότι την τελευταία χρονιά είχε ικανοποιητική τιμή. Επιπλέον, σε επίπεδο σποροπαραγωγής, εκτιμώ ότι δεν θα υπάρχει πληθώρα σπόρων σποράς».

Ελαιοκράμβη:
Με τις βροχές θα ξεκαθαρίσει το τοπίο

Ρευστή είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά την ελαιοκράμβη, καλλιέργεια που παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον και έχει ανέβει κατακόρυφα στις επιλογές των Θεσσαλών παραγωγών, δεδομένης της συμβολαιακής φύσης του προϊόντος και της τιμής που έχει βάση τα 40 λεπτά/κιλό.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Εμμανουήλ, «η Θεσσαλία είναι πλέον ο ρυθμιστής της εικόνας πανελλαδικά, παρά το γεγονός ότι πριν από λίγα χρόνια η ελαιοκράμβη καλλιεργείτο κατά βάση στη Βόρεια Ελλάδα. Αν έχουμε βροχές, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι πιθανόν να αυξηθούν, ωστόσο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι πιθανό να παραμείνουν αμετάβλητες. Επίσης, υπάρχει το δεδομένο της περασμένης χρονιάς, όπου σε πολλές περιοχές οι αποδόσεις ήταν μικρότερες από τις αναμενόμενες».

Ο Σάββας Ενεπέκογλου επεσήμανε ότι ακόμη υπάρχει περιθώριο μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην ελαιοκράμβη, η οποία θα επηρεάσει και τις προθέσεις στο σκληρό σιτάρι: «Έχουμε περίπου έναν μήνα μπροστά μας. Όσο δεν βρέχει, το σιτάρι θα κερδίζει σε βάρος της ελαιοκράμβης». Τις δικές του εκτιμήσεις πρόσθεσε, από την πλευρά του, και ο Γιώργος Ζανάκης: «Είναι μια καλλιέργεια που εξαρτάται πολύ από τις καιρικές συνθήκες. Μέχρι στιγμής, ακόμα και όσοι έχουν προμηθευτεί τον σπόρο δεν έχουν καταφέρει να σπείρουν, λόγω έλλειψης βροχοπτώσεων. Η πλειονότητα των παραγωγών θα προχωρήσει σε αγορές, όταν ξεκινήσει να βρέχει».

Διαβάστε το δεύτερο μέρος του αφιερώματος με τίτλο Κόστος παραγωγής και αποδόσεις φρενάρουν τους αγρότες“:

Κόστος παραγωγής και αποδόσεις φρενάρουν τους αγρότες