Αφιέρωμα Φθινοπωρινές Σπορές: Κόστος παραγωγής και αποδόσεις φρενάρουν τους αγρότες

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Αργυρίου, Γιώργου Ρούστα,
Γιάννη Σάρρου, Νικολέτας Τζώρτζη, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Συγκρατημένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί στον προγραμματισμό τους. Παρά το γεγονός ότι επικρατεί θετικό κλίμα ως προς τις τιμές των προϊόντων, υπάρχουν δύο παράγοντες που τους προβληματίζουν.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος της ΕΑΣ Αρκαδίας, Σαράντος Χαρίτος, «υπάρχει ζήτηση και οι τιμές που δώσαμε στα σιτηρά ήταν μεγάλες. Ωστόσο, οι αποδόσεις λόγω των κλιματολογικών συνθηκών ήταν χαμηλότερες των αναμενομένων. Οι τιμές των λιπασμάτων ανεβαίνουν και αναρωτιέμαι αν ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να κάνει σωστή καλλιέργεια. Είναι περίεργες χρονιές. Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τις τιμές, αυτές είναι καλές. Όμως, η κλιματική αλλαγή δημιουργεί αυτοσυγκράτηση και επιφυλακτικότητα σε όλους τους καλλιεργητές και αυτό μπορεί να φέρει μείωση της καλλιέργειας».

Προβληματισμένοι εμφανίζονται και οι παραγωγοί στη Φθιώτιδα, ενόψει της σποράς του Οκτωβρίου. Δεδομένων των αυξήσεων στα καύσιμα και των συνθηκών στις μεταφορές, το «παιχνίδι» γίνεται πιο σύνθετο και οι αποφάσεις των παραγωγών για τη νέα καλλιεργητική περίοδο δυσκολεύουν.

Όπως μας εξηγεί ο παραγωγός σιτηρών και ελαιοκράμβης από την Τιθορέα Λοκρίδας, Κώστας Γεωργίου, «το προγραμματισμένο καλλιεργητικό πλάνο στα ποτιστικά χωράφια είναι λίγο δύσκολο να αλλάξει ως προς τις υφιστάμενες καλλιέργειες, δηλαδή να μπει σκληρό σιτάρι στη θέση της μηδικής, του αραβοσίτου και του βαμβακιού. Αυτό που εκτιμώ είναι ότι τα χέρσα και άνυδρα χωράφια καθώς και τα χωράφια, στα ορεινά θα σπαρθούν με σιτάρι, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει την καλλιέργεια σε σημαντική άνοδο».

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο παραγωγός από την Ηλεία, Παντελής Ανδριόπουλος: «Οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες, όπως τη ραγδαία αύξηση της τιμής των λιπασμάτων και γενικότερα των αγροεφοδίων, του πετρελαίου, αλλά και την έλλειψη βροχών. «Χωρίς βροχή δεν υπάρχει σπορά. Περιμένουμε πώς και πώς να βρέξει και όλο αυτό μας κρατάει πίσω. Από την άλλη πλευρά, η ακρίβεια που επικρατεί στα αγροτικά εφόδια αποτρέπει πολλούς παραγωγούς από το να καλλιεργήσουν».

Το θετικό κλίμα στο γάλα τραβάει προς τα πάνω τα σιτηρά

Εν αντιθέσει με τους παραγωγούς, θετικές βλέπουν τις προοπτικές ενόψει της σποράς εκπρόσωποι καταστημάτων γεωργικών εφοδίων από τη Δυτική Ελλάδα.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο Κώστας Τσαπάρας, από την ομώνυμη εταιρεία εμπορίας ζωοτροφών που εδρεύει στον Πύργο Ηλείας, «η αυξημένη ζήτηση κτηνοτροφικών και γαλακτοκομικών προϊόντων έχει κινητοποιήσει την αγορά και το ενδιαφέρον για ζωοτροφές, ενώ πολλοί είναι και κτηνοτρόφοι που έχουν προχωρήσει σε αγορά περισσότερων ζώων. Επομένως υπάρχει μια τάση αύξησης στις καλλιεργούμενες εκτάσεις κριθαριού, σιταριού και βρώμης για την κάλυψη των αναγκών σίτισης των ζώων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εκτιμήσεις από την «Τζαχρήστας agro-Γεωργικά εφόδια» στο Αγρίνιο. Όπως μας είπε εκπρόσωπος της επιχείρησης, «παρατηρείται αυξητική τάση στην καλλιέργεια βρώμης και λόλιου, που προορίζονται για ζωοτροφές. Η αυξημένη ζήτηση κτηνοτροφικών προϊόντων συμπαρασύρει και τις νέες σπορές».

Ο Δημήτρης Ξηρογιάννης, παραγωγός από την Αρκαδία, τονίζει ότι «ο μεγάλος αριθμός μικρών και μεσαίων κτηνοτροφικών μονάδων, αλλά και η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών, που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής, έφεραν την αύξηση της ζήτησης. Στον παλιό Δήμο Λεβιδίου και στον κάμπο της Κανδήλας υπάρχουν πάνω από 400 μονάδες κτηνοτροφικές μονάδες. Στην περίοδο του θέρους, το σιτάρι θερίστηκε στα 25 λεπτά/κιλό και αυτήν τη στιγμή είναι στα 45 λεπτά. Αυτό είναι και ένα από τα κίνητρα για τους καλλιεργητές που θα σπείρουν τον Οκτώβρη. Βέβαια, παραμένει το ερώτημα της έκτασης της καλλιέργειας, αφού πιο δυναμικές καλλιέργειες, όπως αυτή των κηπευτικών, του αραβόσιτου και της μηδικής, παίρνουν εκτάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η βρώμη της τελευταίας σποράς πουλήθηκε ως καρπός από 30 έως 40 λεπτά/κιλό, ενώ η πρόβλεψη για φέτος είναι ότι θα σημειωθεί μικρή άνοδος. Το κριθάρι πουλήθηκε από 25 έως 30 λεπτά/κιλό και προβλέπεται να κινηθεί στα 30 λεπτά/κιλό. Σε ό,τι αφορά το σκληρό σιτάρι, η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε από 25 έως 35 λεπτά/κιλό, με πρόβλεψη για φέτος να ξεκινήσει από τα 30 λεπτά/κιλό.

Τέλος, ο βίκος (καρπός) πουλήθηκε στο 1 ευρώ ενώ, ως μάζα, στα 25 λεπτά/κιλό.

 

Διαβάστε στο ypaithros.gr το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος με τίτλο “Δυναμικά μπαίνουν στις σπορές Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα“:

Αφιέρωμα Φθινοπωρινές Σπορές: Δυναμικά μπαίνουν στις σπορές Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα