Αφιέρωμα: Ήπειρος

Παραδοσιακοί πέτρινοι οικισμοί, μοναδικά γεφύρια που ενώνουν με τα τόξα τους τις όχθες των ποταμών, μύλοι, κάστρα και μοναστήρια είναι μερικά από όσα μπορεί να απολαύσει κάποιος που θα επισκεφθεί έστω έναν από τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.

Παράλληλα, όμως, με τις φυσικές ομορφιές και τα αξιοθέατά της, αναπόσπαστο κομμάτι του τόπου αποτελούν και οι παραγωγές του.

Πέρα από τις ελιές (περισσότερα από 2,4 εκατ. ελαιόδεντρα, στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2018), πορτοκάλια και ακτινίδια στην Άρτα, αμπελώνες στη Ζίτσα και στο Μέτσοβο, καλλιέργειες κηπευτικών στον κάμπο και τα θερμοκήπια της Πρέβεζας αποτελούν μερικές από αυτές. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, γίνεται μία προσπάθεια ενδυνάμωσης της καλλιέργειας αρωματικών φυτών στα εδάφη της.

Η Ήπειρος, παρά τους μεγάλους ορεινούς όγκους της, διαθέτει σχεδόν 700.000 στρέμματα γεωργικής γης, τα περίπου 300.000 καταλαμβάνονται από αροτραίες καλλιέργειες, ενώ και οι δενδρώδεις με περισσότερα από 250.000 στρέμματα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παραγωγής της περιοχής.

Διαβάστε ηλεκτρονικά το αφιέρωμα της ΥΧ στην Ήπειρο όπως δημοσιεύτηκε στην εντυπη Ύπαιθρο Χώρα, κάνοντας κλικ στο εξώφυλλό της που ακολουθεί: