Κωνσταντίνος Σιφναίος: «Το γ’ τρίμηνο του έτους η εμπορική λειτουργία του πρώτου πλωτού τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gastrade, Κωνσταντίνος Σιφναίος, μιλά στην «ΥΧ» για τον πρώτο πλωτό τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) της χώρας, στην Αλεξανδρούπολη, και την καθοριστική του επίδραση στην ανάπτυξη της περιοχής. Όπως τονίζει, η εμπορική λειτουργία του σταθμού αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ ακόμα ένας σταθμός στην περιοχή βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης.
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
24/07/2024 16'' διάβασμα
Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του σταθμού;
Το έργο βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία αυτή την εποχή. Γίνονται όλες οι απαραίτητες δοκιμές των διάφορων στοιχείων του έργου, κάποιες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ άλλες χρειάστηκε να επαναληφθούν. Πρέπει, επίσης, να πραγματοποιηθούν κάποιες επεμβάσεις που έχουν σχέση με το σύστημα του αγωγού και έχει δεσμευτεί ο εργολάβος ότι βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης των διορθωτικών κινήσεων. Όσον αφορά τον χρόνο έναρξης της εμπορικής λειτουργίας, θα έχουμε μια πολύ καλή εικόνα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Εκτιμούμε ότι θα γίνει μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2024.
Το «πελατολόγιο» της νέας μονάδας έχει οριστικοποιηθεί;
Το πελατολόγιο είναι δυναμικό και με αυτή την έννοια δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε υπογεγραμμένες συμβάσεις από 13 διαφορετικούς πελάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Έχουν δεσμεύσει το 76% της διαθέσιμης χωρητικότητας του έργου σε μακροχρόνια βάση πέντε ετών και άνω. Ωστόσο, υπάρχει χώρος και για άλλους.
Ο χαρακτήρας του έργου είναι βασικά εξαγωγικός. Ποιες ποσότητες θα εξάγονται και σε ποιες χώρες;
Ναι, είναι εξαγωγικός, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι εξυπηρετεί μόνο εξαγωγικούς σκοπούς. Πρόκειται για ένα περιφερειακό έργο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι μπορούμε να προσθέσουμε στην εξίσωση και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, έχει και αυτή την ευρεία ανταπόκριση στο επίπεδο των πελατών, οι οποίοι έχουν υπογράψει συμβάσεις και θα χρησιμοποιήσουν το τερματικό. Άρα, ένα 25%-30% του αερίου θα κατευθύνεται προς την ελληνική αγορά και το υπόλοιπο προς τον βορρά, είτε στη βουλγαρική αγορά, είτε πιο βόρεια, προς Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Ρουμανία, Μολδαβία. Στόχος είναι και η Ουκρανία και η Ουγγαρία και η Σλοβακία, όπως ανέφερα.
Από πού προέρχεται το φυσικό αέριο που φτάνει στον σταθμό;
Μπορεί να προέρχεται από οπουδήποτε. Αυτό δεν είναι επιλογή της Gastrade, αλλά επιλογή των χρηστών, των πελατών του σταθμού. Ο καθένας βρίσκει τον προμηθευτή του και προμηθεύεται το υγροποιημένο φυσικό αέριο, άρα μπορεί να είναι από οπουδήποτε. Το πρώτο φορτίο που έχει έρθει στην πλωτή μονάδα και το οποίο χρησιμοποιείται για τη δοκιμαστική λειτουργία είναι φορτίο που προήλθε από την εγκατάσταση free port των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το έργο θα καταστήσει την Αλεξανδρούπολη ενεργειακή πύλη για ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, όπως αναφέρατε. Τι σημαίνει αυτό για την ανάπτυξη της πόλης; Θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας;
Το θέμα της αναπτυξιακής επίδρασης θα πρέπει να το δει κανείς λίγο πιο σφαιρικά. Στην περιοχή του Έβρου, έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό αρκετές στρατηγικές επενδύσεις ειδικά στο κομμάτι της ενέργειας. Καθίσταται μια περιοχή κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια όλης της περιοχής και όχι μόνο της Ελλάδας. Και γι’ αυτό υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλες δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα. Παράλληλα, πρόκειται για ένα έργο που μαζί με άλλα θωρακίζει και την ασφάλεια της περιοχής, που είναι μια περιοχή συνοριακή με τα γνωστά θέματα.
Σε επίπεδο τοπικής οικονομικής δραστηριότητας, έχει πολλαπλά οφέλη. Κατ’ αρχάς, στη διάρκεια της φάσης της κατασκευής απασχολήθηκαν συνεργεία και δυναμικό από την περιοχή. Τώρα στη φάση της μόνιμης λειτουργίας υπάρχουν περισσότερες από 120 μόνιμες θέσεις εργασίας. Κυρίως πρόκειται για θέσεις ναυτικών δεξιοτήτων πάνω στην πλωτή μονάδα, ή θέσεις που αφορούν τις θαλάσσιες υπηρεσίες όπως τα ρυμουλκά.
Όμως, υπάρχουν πολλά παράπλευρα οφέλη για την ευρύτερη οικονομία της περιοχής στην εστίαση, στις προμήθειες αναλώσιμων υλικών ή άλλες υπηρεσίες. Το έργο θα έχει μια συνολική θετική επίδραση στην οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.
Έχει υλοποιήσει η Gastrade παρεμβάσεις στην περιοχή στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης;
Η εταιρεία, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, έχει παρουσιάσει στο δημοτικό συμβούλιο και το πρόγραμμα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Έχουμε ανακοινώσει δύο δράσεις που προωθούμε μαζί με τον δήμο: Δημιουργία κλινών ΜΕΘ στην Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης και σταδιακή ενίσχυση των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων του Δήμου Αλεξανδρούπολης στη θέρμανση με φυσικό αέριο. Επίσης, βοηθούμε την Ιερά Μητρόπολη όσον αφορά τη θέρμανση.
Ποια είναι η εξοικονόμηση κόστους που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί με τη λειτουργία του FSRU, σε σχέση με την «παραδοσιακή» μεταφορά του αερίου σήμερα; Προβλέπετε ότι θα επηρεαστεί το κόστος για τον τελικό καταναλωτή;
Το έργο αυτό έρχεται να αντικαταστήσει λιγνιτικές μονάδες. Η εγκατάσταση του άνθρακα από το φυσικό αέριο έχει πολύ θετικές συνέπειες και για το περιβάλλον, αλλά και σε επίπεδο απόδοσης. Η τιμή για τον τελικό καταναλωτή είναι θέμα σύγκρισης του κόστους του πετρελαίου με το κόστος χρήσης φυσικού αερίου. Όμως, στην αγορά, αυτά είναι μεταβλητές παράμετροι. Παράλληλα, θα πρέπει να αναπτυχθεί το δίκτυο πώλησης στην Αλεξανδρούπολη.
Η Gastrade σχεδιάζει τη δημιουργία και δεύτερου FSRU στη Θράκη. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το συγκεκριμένο έργο;
Αυτήν τη στιγμή, βρισκόμαστε σε φάση αδειοδότησης και διερεύνησης του ενδιαφέροντος της αγοράς. Εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, θα προχωρήσουμε άμεσα στην υλοποίησή του. Το έργο αυτό τυγχάνει και μιας ευρύτερης γεωστρατηγικής υποστήριξης και έχει στόχο να ενισχύσει περαιτέρω τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας στην περιοχή αυτή. Όμως, όλα τα έργα, για να γίνουν και να μπορέσουν να λειτουργήσουν, θα πρέπει να είναι και βιώσιμα εμπορικά, οπότε αυτό εξετάζουμε. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι το χρονοδιάγραμμα αυτήν τη στιγμή είναι δυναμικό. Θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία το 2026. Τεχνικά, αυτό είναι ένα εφικτό χρονοδιάγραμμα υπό τις προϋποθέσεις όμως που αναφέραμε. Οι προοπτικές είναι θετικές, αλλά σε μεγάλο βαθμό εξαρτώνται και από τις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σημείωση: Το έργο έχει συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.