Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων: Στα 1.200 μέτρα από τα σύνορα το τελευταίο κρούσμα

Τάφροι απολύμανσης, χωροθέτηση ζωνών και ΚΥΑ για το κυνήγι τα νέα μέτρα

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές, ιδιαίτερα στα βόρεια της χώρας, μετά και το τελευταίο κρούσμα Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων που επιβεβαιώθηκε στη γειτονική Βουλγαρία, στις 24 Οκτωβρίου, σε απόσταση μόλις 1,2 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΥΠΑΑΤ, ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ, αποφασίστηκε αυστηροποίηση και εντατικοποίηση των μέτρων που έχουν ληφθεί, για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος στην Ελλάδα.

Στην περιοχή του Προμαχώνα λειτουργεί ήδη απολυμαντική τάφρος για τα οχήματα που εισέρχονται στη χώρα, ενώ κατασκευάζεται δεύτερη. Αντίστοιχα, εντός του μήνα, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί και η απολυμαντική τάφρος στον κάθετο άξονα Μακάζα-Νυμφαίας, έργο που κατασκευάζεται με τη μέριμνα της Εγνατίας Οδού ΑΕ και προορίζεται για την υποχρεωτική απολύμανση των οχημάτων που περνούν από Βουλγαρία προς Ελλάδα, με στόχο την αποτροπή της «μηχανικής» μεταφοράς του ιού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους φορείς, τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν για τον έλεγχο όλων των οχημάτων που περνούν τα σύνορα, ιδίως στα βορειοανατολικά της χώρας, σε σημεία από τα οποία, κατά το παρελθόν, είχαν εισέλθει ζωονόσοι.

Έρχονται σύγχρονα συστήματα απολύμανσης και ΚΥΑ για τη δίωξη του αγριόχοιρου

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», υπάρχει στο τραπέζι έτοιμο σχέδιο από το ΥΠΑΑΤ, για την εγκατάσταση συστήματος σύγχρονων προδιαγραφών, με υποδομές ψεκασμών, που θα καλύπτει επαρκώς τις αυξημένες ανάγκες απολύμανσης. Η σκέψη που υπάρχει στο τραπέζι, κατόπιν συζητήσεων μεταξύ υπουργείου και περιφερειών, είναι να γίνει ως ΣΔΙΤ, με το υπουργείο να διατηρεί την εποπτεία και η εκτέλεση να πραγματοποιηθεί από ιδιώτη. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «ΥΧ», ήδη βρίσκεται στα γραφεία των συναρμόδιων υπουργών Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την εντατικοποίηση της δίωξης του αγριόχοιρου, ο οποίος αποτελεί και τον βασικό μεταφορέα του νοσήματος, ώστε να διευκολυνθεί η απελευθέρωση του κυνηγιού.

Με τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να πραγματοποιούν συσκέψεις για την εντατικοποίηση των μέτρων, στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Ξάνθης έχουν οριστεί δύο ζώνες, μία προστασίας και μία επιτήρησης. Αυτές εκτείνονται σε βάθος τριών και δέκα χιλιομέτρων από το σημείο του τελευταίου κρούσματος στη Βουλγαρία και επεκτείνονται για επιπλέον 1,5 χλμ και 7-8 χλμ. αντίστοιχα, με καθορισμό συγκεκριμένων σημείων ελέγχου, σε σημεία όπου διέρχεται ο αγριόχοιρος.

Η EFSA συστήνει:

✱ Επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των αρχών.

✱ Δράσεις εκπαίδευσης των κυνηγών αλλά και του προσωπικού των υπηρεσιών για την έγκαιρη διάγνωση κρούσματος.

✱ Εκστρατείες επαγρύπνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης μέσω ατόμων που μετακινούνται μεταξύ τέτοιων περιοχών.

✱ Μέτρα για τη μείωση των πληθυσμών αγριόχοιρου (κυνήγι και περιορισμός πρόσβασης σε τροφή).

Απαιτείται εντατικοποίηση του κυνηγιού και εξέταση μεγαλύτερου αριθμού δειγμάτων

Τα μέτρα και οι στόχοι που έχουν αποφασιστεί θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, παράλληλα με τα μέτρα βιοπροφύλαξης που συστήνονται στις συστηματικές εκμεταλλεύσεις, υποστήριξε ο Αχιλλέας Σαχπατζίδης, διευθυντής Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από φορείς της περιοχής, παρατηρούνται προβλήματα στη λειτουργία των συνεργείων δίωξης του αγριόχοιρου, αλλά και στη λήψη ικανού αριθμού δειγμάτων προς εξέταση. «Εάν δεν υπάρχουν επαρκή δείγματα, δεν μπορείς με βεβαιότητα να λες ότι δεν έχεις το νόσημα», ανέφερε ο κ. Σαχπατζίδης, τονίζοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα είναι να περιοριστεί το νόσημα, στην περίπτωση εισόδου του, μόνο στον αγριόχοιρο και να μην περάσει στις συστηματικές εκμεταλλεύσεις».

EFSA: Μεταξύ 66% και 100% ο κίνδυνος εξάπλωσης στα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Πολύ υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων εντοπίζει η EFSA στα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά από πρόσφατη μελέτη αξιολόγησης κινδύνου που πραγματοποίησε. Εννέα συνολικά χώρες, κυρίως της Βαλκανικής Χερσονήσου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξετάστηκαν με βάση ένα πλήθος παραγόντων, για να καταλήξει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων ότι και τα εννέα κράτη, μέλη και μη μέλη της ΕΕ, διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο –μεταξύ 66% και 100%– εξάπλωσης του νοσήματος, άπαξ και αυτό εισέλθει στην εκάστοτε χώρα.

Η παρουσία σημαντικών πληθυσμών αγριόχοιρων, οι ζωοτροφές από κρεατάλευρα και άλλα ζωικά υποπροϊόντα, οι μικρές οικόσιτες εκμεταλλεύσεις και το σφάξιμο των ζώων στο σπίτι, μαζί με μία σειρά από κοινωνικές παραμέτρους, όπως η φτώχεια και η διαφθορά, αποτελούν τα στοιχεία που κάνουν τον κίνδυνο της εξάπλωσης στα νοτιοανατολικά ευρωπαϊκά κράτη να φαντάζει ασύγκριτα μεγαλύτερος από αυτόν που διατρέχουν χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, με κυριότερο τέτοιο παράδειγμα αυτό που συνέβη στη γειτονική Βουλγαρία. Επιπλέον, οι συχνές μετακινήσεις ατόμων και οχημάτων μεταξύ των χωρών επιτείνουν την ανάγκη αύξησης των μέτρων πρόληψης.