Αφρικανική Πανώλη Χοίρων: Η άρνηση της Βουλγαρίας να θανατώσει ζώα αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης

Φ. Αραμπατζή: Στόχος του ΥΠΑΑΤ να βρίσκεται «μπροστά» από τη ζωονόσο και όχι να την «κυνηγά» - Σε 20 χρόνια το εμβόλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Σε μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη εξελίσσεται πλέον η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ). Παρόλο που η νόσος είναι παρούσα εδώ και αρκετά χρόνια, οι διαστάσεις επιδημίας που έχει λάβει και τα τελευταία ξεσπάσματα που εκδηλώθηκαν στη Γηραιά Ήπειρο ανέβασαν τη λίστα των κρατών με επιβεβαιωμένα κρούσματα σε έντεκα, αυξάνοντας την ανησυχία των Αρχών. Μόλις στην αρχή της εβδομάδας, η Σερβία ανέφερε τέσσερις περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου σε οικόσιτους χοίρους, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE), με τα τρία κρούσματα να εντοπίζονται στην περιοχή του Βελιγραδίου και ένα στην περιφέρεια Ποντουνάβσκι.

Βουλγαρία και Ρουμανία έχουν τις περισσότερες καταγεγραμμένες εστίες, με την πρώτη να βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθεί στην απώλεια όλου του ζωικού της κεφαλαίου. Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ακόμη η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Εσθονία, το Βέλγιο και η Ιταλία. Για την τελευταία ωστόσο, το κρούσμα που έχει καταγραφεί στη Σαρδηνία δεν σχετίζεται επιδημιολογικά με αυτά που πλήττουν την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ακραία και επείγουσα η κατάσταση για την ΕΕ

Ως ακραία και επείγουσα πρόκληση χαρακτήρισε τη μάχη ενάντια στην ΑΠΧ για την ΕΕ η Anna Kaisa Itkonen, μιλώντας εκ μέρους της Κομισιόν σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, αποκαλώντας την «καταστροφική ζωονόσο», ενώ ανέφερε ότι η εξακολουθούμενη εξάπλωσή της λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και χρήζει άμεσων δράσεων. Η Κομισιόν, ήδη από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, είχε αποφασίσει τη διάθεση 14 εκατ. ευρώ στο κομμάτι της έρευνας για την αναζήτηση του κατάλληλου εμβολίου σε οικόσιτους χοίρους και αγριόχοιρους, φοβούμενη την εξάπλωση της νόσου.

Βέβαια, όπως εκτιμούν στελέχη της ΕΕ, κάτι τέτοιο δεν θα καταστεί δυνατό μέσα στην επόμενη 20ετία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να περάσουν ακόμα και τρεις δεκαετίες, ώστε να εξαλειφθεί η νόσος από τα ευρωπαϊκά εδάφη.

Με εστίες να ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη, χτυπώντας και εμπορικές εκμεταλλεύσεις, ήδη μέχρι τις 29 Ιουλίου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη σε οικόσιτους χοίρους άγγιξαν τα 647 εντός του έτους, σύμφωνα με την Κομισιόν. Μόνο στη Ρουμανία καταγράφηκαν 553, στην Πολωνία 30, στην Ουκρανία 27, στη Βουλγαρία 22 και στη Λιθουανία 12. Στην περίπτωση των αγριόχοιρων η εικόνα είναι ακόμα πιο δραματική, αφού μέχρι τα τέλη Ιουλίου η Κομισιόν έχει καταγράψει 3.657 επιβεβαιωμένες εστίες. Στην Πολωνία εντοπίστηκαν 1.434 κρούσματα, στην Ουγγαρία 786, στο Βέλγιο 478, στη Ρουμανία 334, στη Λιθουανία 320 και στη Λετονία 195.

Σύμφωνα με τον ΟΙΕ, την περασμένη εβδομάδα νέα κρούσματα στον αγριόχοιρο, που αποτελεί δεξαμενή της νόσου, προστέθηκαν στην Ουγγαρία, στη Λετονία και στη Ρωσία, αλλά και στην Ουκρανία, όπου η ΑΠΧ επέστρεψε μετά από τέσσερις μήνες στα βορειοδυτικά της χώρας.

Αντιδρά η Βουλγαρία στις θανατώσεις

Η χοιροτροφία στη Βουλγαρία βιώνει δύσκολες μέρες, με τον υφυπουργό Γεωργίας να παραδέχεται από την προηγούμενη εβδομάδα την αδυναμία της χώρας να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να νιώθουν ότι απειλείται ολόκληρο το χοιροτροφικό κεφάλαιο με αφανισμό, επιφέροντας ζημιές δισεκατομμυρίων.

Από την άλλη πλευρά, αρκετοί χοιροτρόφοι σε επαρχίες που βρίσκονται κοντά σε επιβεβαιωμένες εστίες αρνούνται να θανατώσουν τα ζώα τους, προειδοποιώντας για κινητοποιήσεις, ενώ 31 κοινοτάρχες χωριών της επαρχίας Πάζαρτζικ αρνήθηκαν να επιτρέψουν την υποχρεωτική θανάτωση οικόσιτων χοίρων, με το επιχείρημα ότι στην περιοχή δεν υπήρξε καινούργιο κρούσμα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Sofia Globe. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 80% των χοίρων σε αυτή την επαρχία έχει ήδη θανατωθεί, ενώ ομάδες κτηνιάτρων είναι έτοιμες να προχωρήσουν στη θανάτωση οικόσιτων χοίρων στα νότια, όπου οι ιδιοκτήτες τους δεν κατάφεραν να το κάνουν μέχρι τη λήξη της διορίας.

Σε γραμμή άμυνας η Ελλάδα

Με τη νόσο να καραδοκεί προ των πυλών και την ανησυχία να κυριεύει τους παραγωγούς εγχώρια, στην άμεση λήψη μέτρων προχώρησε και η Ελλάδα, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, με απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων χοιρινού κρέατος από τη γειτονική Βουλγαρία, όπως αναφέρει το βουλγαρικό Novinite. Παράλληλα, την άμεση πρόσληψη 46 κτηνιάτρων για την αποτροπή εισόδου της νόσου και την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ, εκδίδοντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα ενημερωτικά έντυπα, όχι μόνο για παραγωγούς και κυνηγούς, αλλά και τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα. Παράλληλα, με πρόσφατη απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, συγκροτούνται συνεργεία δίωξης και θήρας ημίαιμων, μη δεσποζόμενων χοίρων και αγριόχοιρων, με ρύθμιση των αρμοδιοτήτων και κλιμάκωση των μέτρων στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας.

Ταυτόχρονα, οι κατά τόπους ΔΑΟΚ βγάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώσεις για τα συμπτώματα της νόσου, αλλά και τα μέτρα βιοασφάλειας που πρέπει να λαμβάνουν κυνηγοί και χοιροτρόφοι. Με τους τελευταίους, βέβαια, να επισημαίνουν ότι αγριόχοιροι και οικόσιτα πρέπει να περιοριστούν και να καταγραφούν άμεσα αντίστοιχα ως μη ελεγχόμενες δεξαμενές της νόσου.

«Σε ισχυρά προληπτικά μέτρα και εντατικοποίηση των ελέγχων προχωρά το ΥΠΑΑΤ»

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, από την πρώτη στιγμή, λαμβάνει ισχυρά προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα», δήλωσε μιλώντας αποκλειστικά στην «ΥΧ» η υφυπουργός ΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή. Σύμφωνα με την ίδια, «στόχος μας είναι το υπουργείο ‘‘να βρίσκεται μπροστά’’ από τη ζωονόσο –η οποία σημειωτέον δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο– και όχι να την ‘‘κυνηγά’’ εκ των υστέρων, όπως συνέβη στο παρελθόν, με καταστροφικά για την κτηνοτροφία αποτελέσματα. Με γνώμονα τη θωράκιση της ελληνικής χοιροτροφίας:

Νομοθετήσαμε την άμεση πρόσληψη, άπαξ και κατά παρέκκλιση της συνήθους διαδικασίας, 46 κτηνιάτρων στις 20 Περιφερειακές Ενότητες υψηλού κινδύνου, ανάλογα με τις ελλείψεις (ΦΕΚ ΑΣΕΠ 29, 13.08.2019).

Εντατικοποιούμε τους ελέγχους στα οχήματα μεταφοράς χοίρων από τη Βουλγαρία με προορισμό την Αλβανία.

Σε συνεργασία με το επισπεύδον υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κυνηγετική Συνομοσπονδία, ρυθμίστηκε η θήρα αγριόχοιρου.

Σε συνεννόηση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, που έχει την ευθύνη και τη δικαιοδοσία, προβαίνουμε στην άμεση αποκατάσταση και επαναλειτουργία των υποδομών απολύμανσης οχημάτων στα σημεία εισόδου των περιοχών υψηλού κινδύνου, όπως ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα».