Αφρικανικη πανωλη των χοιρων: Κρούσμα σε ρουμανική φάρμα δανέζικων συμφερόντων

Οι ρουμανικές αρχές εντόπισαν κρούσμα της νόσου της αφρικανικής πανώλης (ASF) σε μεγάλη χοιροτροφική μονάδα, η οποία ανήκει στην εταιρεία Premium Porc Group, δανέζικων συμφερόντων.

Γύρω από την έκταση στην οποία αναπτύσσονται οι εγκαταστάσεις, στην πόλη της Gulianca της επαρχίας Braila, έχει δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας. Ως ιδιοκτήτης της έκτασης φέρεται η εταιρεία με την επωνυμία Οlsuin SRL, μία από τις τρεις επιχειρήσεις που αποκτήθηκαν το 2016 από την Premium Porc, η οποία με τη σειρά της ανήκει στη δανέζικη εταιρεία DCH International.

Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι συνολικά επρόκειτο να θανατωθούν 26.000 ζώα, από τα οποία 5.400 χοιρομητέρες και τα υπόλοιπα χοιρίδια. Ο συγκεκριμένος όμιλος αποτελείται από έντεκα εταιρείες, οι οποίες παράγουν περισσότερους από 600.000 χοίρους τον χρόνο. Ας σημειωθεί ότι στη Ρουμανία εκτρέφονται περίπου 2,2 εκατ. χοίροι και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας, οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας της πανώλης μετρώνται σε 545.000 χοίρους από τα μέσα του 2017, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η νόσος στη Ρουμανία.