Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων: Προληπτικά μέτρα στον Έβρο μετά τα κρούσματα

Προληπτικά τέθηκε σε ισχύ από το ΥΠΑΑΤ το σχέδιο αντιμετώπισης Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων (ΑΠΧ) στον Έβρο, μετά από έκτακτη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε η υφυπουργός ΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή, με τη συμμετοχή του γ.γ., Γ. Στρατάκου, και προϊσταμένων των αρμόδιων διευθύνσεων και τμημάτων του υπουργείου.

Αφορμή οι εστίες που επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα από τις βουλγαρικές αρχές σε αγριόχοιρους σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρου από τα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας. Κατά την τηλεδιάσκεψη αποφασίστηκε να λειτουργήσει σε περιβάλλον πρόληψης το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ΑΠΧ, αλλά και να εξεταστεί εκ νέου, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, η κατ’ εξαίρεση θήρευση αγριόχοιρων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2021.

Βάσει του σχεδίου, ήδη συστάθηκε και συνεδρίασε το Τοπικό Κέντρο Αναφοράς του Βόρειου Έβρου, ορίστηκαν οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης και οι ομάδες κτηνιάτρων για επιτήρηση στις οικόσιτες και συστηματικές εκμεταλλεύσεις, ενώ το κέντρο συντόνισε την επαφή με όλες τις συναρμόδιες αρχές. «Κινούμαστε σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός, υπενθυμίζοντας την επιτυχή αντιμετώπιση του μοναδικού κρούσματος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2020.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι μέλημα παραμένει τα αντανακλαστικά και η συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, υπηρεσίες και τοπικές κοινωνίες, ώστε να λειτουργήσουν και πάλι αποτρεπτικά.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021