Αφρική: Έχει περιοριστεί η παραγωγή σιτηρών λόγω της ξηρασίας – 1,5 εκατ. ζώα έχουν πεθάνει

Ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας έχει επισημάνει ότι εξαιτίας της ξηρασίας στην Αφρική έχει περιοριστεί η παραγωγή σιτηρών.

Επιπλέον, περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ζώα έχουν πεθάνει ως συνέπεια της ξηρασίας στο Κέρας της Αφρικής.

«Τώρα είμαστε στα πρόθυρα της καταστροφής», είπε ο αξιωματούχος.

Από την άλλη, αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η ξηρασία έχει αφήσει περίπου 13 εκατομμύρια ανθρώπους στο Κέρας της Αφρικής να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο λιμό εν μέσω της χειρότερης ξηρασίας από το 1981.

Ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης, ο ΟΗΕ αναζητά  327 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες τον 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων τους επόμενους έξι μήνες.

Ο Διευθυντής Έκτακτης Ανάγκης και ανθεκτικότητας του FAO, Rein Paulsen είπε ότι υπάρχει ένα «πολύ μικρό παράθυρο» για επείγουσα δράση και το «κλειδί» θα ήταν εάν οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή, μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου είναι αρκετές.

Οι βροχοπτώσεις στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τμήματα της Σομαλίας, Αιθιοπίας και Κένυας, μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, ήταν «εξαιρετικά ασθενείς», είπε ο διευθυντής του FAO.

Πηγή:abcnews.al , ertnews.gr