Αγγούρι: από νωρίς η εμφάνιση του ωιδίου

Νωρίς η εμφάνιση του ωιδίου

Την εμφάνισή της, ήδη από το πρώτο πενθήμερο του Μαΐου, έχει κάνει η ασθένεια του ωιδίου στις πρώιμες καλλιέργειες με αγγούρι θερμοκηπίου στον Βόλο, ενώ, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι, αναμένεται να πλήξει και τις όψιμες.

Η άκρως σοβαρή ξηροθερμική ασθένεια προσβάλλει το υπέργειο τμήμα, καθώς και όλα τα πράσινα μέρη του φυτού. Όπως επισημαίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο (θερμοκρασία 10-30οC και υγρασία 55-75%) είναι οι πλέον ευνοϊκές για την ανάπτυξη του μύκητα και τη μετάδοσή του.

Όπως τονίζει το Περιφερειακό Κέντρο, οι παραγωγοί θα πρέπει να απομακρύνουν από τον χώρο του θερμοκηπίου τα φύλλα με έντονη προσβολή από το παθογόνο και να πραγματοποιήσουν ψεκασμούς των φυτών με τα επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Επίσης, το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου συστήνει στους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν επανάληψη του ψεκασμού μετά από οκτώ ημέρες από τον πρώτο, ενώ τονίζει τη σημασία πως όλοι οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.

Τέλος, οι επιστήμονες προειδοποιούν τους αγρότες να επιστήσουν την προσοχή τους, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο ευνοούν την εμφάνιση και άλλων ασθενειών ή εχθρών στο φυτό της αγγουριάς θερμοκηπίου, όπως της μυκητολογικής βοτρύτις, αλλά και του εντόμου θρίπας.

Κυριάκος Λάμπρου