Η Άγκυρα και η Μόσχα θα «παραδώσουν δωρεάν» δημητριακά σε φτωχές αφρικανικές χώρες, υπόσχεται ο Ερντογάν

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα πως η Ρωσία και η Τουρκία «θα παραδώσουν δωρεάν» δημητριακά σε αφρικανικές χώρες που κινδυνεύουν από λιμό, έπειτα από μια παρόμοια ανακοίνωση που είχε γίνει το Σάββατο από τη Μόσχα.

«Ας βοηθήσουμε τις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού κράτους. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ «Πούτιν μου είπε ότι οφείλουμε να παραδώσουμε δωρεάν δημητριακά στις χώρες αυτές, όπως το Τζιμπουτί, η Σομαλία και το Σουδάν», πρόσθεσε.

«Συμφωνήσαμε σ’ αυτό το θέμα και είπαμε ότι θα το συζητήσουμε ευρύτερα κατά την G20», τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου στην Ινδονησία, συνέχισε ο Ερντογάν.

Η Μόσχα είχε ήδη δηλώσει το Σάββατο πως είναι έτοιμη να παραδώσει δωρεάν μέσα στους επόμενους μήνες και με τη βοήθεια της Τουρκίας 500.000 τόνους δημητριακών στις φτωχές χώρες.

Οι εξαγωγές δημητριακών από ουκρανικά λιμάνια επανελήφθησαν χθες, Πέμπτη, αφού η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία για τα δημητριακά που είχε υπογραφεί στα τέλη Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία αυτή, η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου, έχει επιτρέψει από την 1η Αυγούστου την εξαγωγή 10 εκατ. τόνων δημητριακών και άλλων αγροτικών προϊόντων, ανακουφίζοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που έχει προκληθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ