Άγκυρα: Πρώτος διάλογος υψηλού επιπέδου για τη σύσφιξη των αγρο-εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη 12/5 η διήμερη επίσκεψη του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στην Άγκυρα, όπου πραγματοποιεί συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Γεωργίας, Βαχίτ Κιριστσί. Πρόκειται για τον πρώτο αγροτικό διάλογο υψηλού επιπέδου μεταξύ τον δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος μεταξύ του επιτρόπου Βοϊτσεχόφσκι του υπουργού Κιριστσί περιστρέφεται γύρω από τρία βασικά θέματα: την επισιτιστική ασφάλεια, τις αγροτικές μεταρρυθμίσεις και στρατηγικές αγροτικής ανάπτυξης στην Τουρκία και την ΕΕ, το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, και τη στήριξη της ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη στην Τουρκία μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας της ΕΕ για την αγροτική ανάπτυξη (IPARD). Σήμερα, 12 Μαΐου, ο επίτροπος Βοϊτσεχόφσκι είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί μια οικογενειακή εκμετάλλευση που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος IPARD II (2014-2020).

Το εμπόριο αποτελεί σημαντικό μέρος των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας στον αγροδιατροφικό τομέα, σε μια συγκυρία όπου ο πόλεμος στην Ουκρανία εντείνει τις ανησυχίες στη γείτονα χώρα σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Οικονομικής Πολυπλοκότητας (OEC) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, εισάγοντας κυρίως από τη Ρωσία (1,66 δισεκατομμύρια δολάρια) και την Ουκρανία (208 εκατομμύρια δολάρια). Είναι επίσης ο ενδέκατος μεγαλύτερος εξαγωγικός προορισμός της ΕΕ.

Παρ’ όλα αυτά, αρκετά κράτη μέλη έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η Τουρκία ελπίζει να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς της με την ΕΕ, θα πρέπει να τηρήσει την ευρωπαϊκή γραμμή σε μια σειρά από ζητήματα.

Διαβάστε περισσότερα στην «YX» που κυκλοφορεί αύριο Παρασκευή 13/5 σε όλη την χώρα