Σε αγώνα αντοχής εξελίσσεται η χρονιά για το ελληνικό κρασί

Μέρα με τη μέρα ο προγραμματισμός των οινοποιείων, μειωμένο το εισόδημα των αμπελουργών

Tις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οινοποιητικός τομέας, και κατ’ επέκταση και οι αμπελουργοί, ανέδειξε ο φετινός τρύγος που βαίνει προς την ολοκλήρωσή του. Οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν ένα απρόβλεπτο περιβάλλον, ενώ οι αμπελουργοί στην πλειονότητά τους είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται σημαντικά. 

H ποιότητα των κρασοστάφυλων καταγράφεται από καλή έως πολύ καλή, ενώ χαρακτηριστικό της Βόρειας ιδίως Ελλάδας είναι η ανομοιομορφία στην ωρίμαση, ακόμα και στο ίδιο τσαμπί. Παρά τη μείωση της παραγωγής σε πολλές περιοχές της χώρας και την πτώση τιμών, πολλές οινοποιητικές επιχειρήσεις, αλλά και συνεταιρισμοί παρέλαβαν λιγότερες ποσότητες πρώτης ύλης λόγω αποθεμάτων, αλλά και αβεβαιότητας για την «επόμενη μέρα». 

Ο οινοποιός, Γιάννης Τσέλεπος, μόλις την προηγούμενη Τρίτη, τέλειωσε τον τρύγο του Μοσχοφίλερου στα αμπέλια του. Η ποσότητα φέτος, όπως λέει στην «ΥΧ», ήταν περίπου 30% χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αλλά «η ποιότητα είναι εξαιρετική». Ο ίδιος εξηγεί ότι φέτος, για πρώτη χρονιά μετά από πολύ καιρό, δεν πήρε σταφύλια από άλλους παραγωγούς, γιατί έχει αποθέματα και δεν θέλει να διακινδυνεύσει όσο «η αγορά είναι χάλια». Συνήθως από τα δικά του τα αμπέλια παίρνει το 70% της πρώτης ύλης που χρειάζεται, οπότε φέτος αποφάσισε να παραμείνει «σε αυτό το 70% της συνήθους παραγωγής», επισημαίνει. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτήν τη στιγμή, είναι η ελληνική αγορά για όσους δεν δουλεύουν με σούπερ μάρκετ, εξηγεί. «Οι εξαγωγές έχουν ανοίξει κάπως –εκτός από την Αμερική–, αλλά στην Ελλάδα η τουριστική περίοδος που δεν υπήρξε από τη μία και η κίνηση στα καταστήματα εστίασης που είναι πολύ χαμηλή από την άλλη, έχει φέρει πτώση ειδικά σε όσους δεν έχουν κρασιά χύμα ή πολύ φθηνά», λέει ο κ. Τσέλεπος. Ο οινοποιός προσθέτει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 η πτώση στις πωλήσεις της εταιρείας του έφτασε το 30%, αν και οι εξαγωγές συγκράτησαν κάπως τις απώλειες. «Κλείσαμε το τελευταίο τρίμηνο με μείωση 15%», συμπληρώνει. 

Ο οινοποιός και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Στέλιος Μπουτάρης, ανακοίνωσε μικρή πτώση τιμών για την πρώτη ύλη που παραλαμβάνει φέτος. Μεσοσταθμικά οι λευκές διεθνείς ποικιλίες πληρώνονται 60 λεπτά/κιλό, οι ερυθρές στα 55 λεπτά, ο Ροδίτης από 40 έως 45 λεπτά και το Ξινόμαυρο από 40 έως 80 λεπτά. Διευκρινίζει, βέβαια, ότι αυτές οι τιμές δίνουν μια εικόνα γενική, γιατί, όπως λέει, «ένα καλό αμπέλι εννοείται ότι το πληρώνεις διαφορετικά».

Κανείς δεν θέλει να του μείνει στοκ

Ο τρύγος για το Ξινόμαυρο στην περιοχή του Αμύνταιου σε πολλά αμπελοτόπια δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. «Θα φτάσει 28η Οκτωβρίου και ακόμα θα τρυγάμε φέτος», λέει χαριτολογώντας. Όπως εξηγεί, οι καιρικές συνθήκες φέτος έφεραν τον τρύγο στην περιοχή αργότερα από ό,τι συνήθως. Καθώς, μάλιστα, υπάρχει μεγάλη ανομοιομορφία στην ωρίμαση, «αναγκαζόμαστε να μπούμε πολλές φορές στο ίδιο αμπέλι». 

Η αδυναμία προγραμματισμού έχει φέρει περίπλοκα προβλήματα. «Η εστίαση κινείται πολύ αργά και με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Από την άλλη, στα σούπερ μάρκετ οι τιμές είναι πιο υψηλές. Πρώτη φορά που πουλάμε ένα κιβώτιο “Παράγκα” σε πελάτες που έπαιρναν πολλά περισσότερα. Οι παραγγελίες πηγαίνουν μέρα με τη μέρα, γιατί κανένας δεν διακινδυνεύει να του μείνει στοκ», σημειώνει.

Στα περυσινά επίπεδα, θα κινηθούν οι τιμές για τον Συνεταιρισμό Ζοίνος, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, Βαγγέλη Αργύρη. Τα λευκά θα κινηθούν στα 68-70 λεπτά/κιλό και τα κόκκινα από 80 έως 90 λεπτά. Για τα σταφύλια που παραλήφθηκαν την τελευταία εβδομάδα (σ.σ. ο συνεταιρισμός παρέλαβε την προηγούμενη Τρίτη τις τελευταίες ποσότητες) ενδέχεται να υπάρξει μια μείωση της τάξης του 10%, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων έπεσαν οι βαθμοί. «Ωστόσο, οι περισσότεροι αμπελουργοί παραδίδουν σταδιακά την παραγωγή τους, οπότε και επωφελήθηκαν από τις τιμές των προηγούμενων ημερών», επισημαίνει ο κ. Αργύρης. 

Μένουν ατρύγητα πολλά κλήματα

Ο Συνεταιρισμός Τυρνάβου, στην περιοχή του οποίου ολοκληρώνεται ο τρύγος αυτές τις ημέρες φέτος, έδωσε τις ίδιες με πέρυσι τιμές στους παραγωγούς του. «Δεν μπορούσαμε, όμως, να πάρουμε τις ίδιες ποσότητες», επισημαίνει ο πρόεδρός του, Χρήστος Τσιτσιρίγκος. «Πάνω από 1,5 εκατ. κιλά σταφύλι εκτιμούμε ότι θα μείνει αδιάθετο. Πολλοί παραγωγοί άφησαν τα σταφύλια στα κλήματα. Δεν μπορέσαμε να καλύψουμε τη ζήτηση σε όλη την περιοχή, όπως κάναμε τις προηγούμενες χρονιές. Πήραμε πρώτη ύλη μόνο από τα μέλη του συνεταιρισμού», συμπληρώνει. 

Μεγάλη πτώση τιμών βλέπει ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης, σε πολλές περιοχές, όπως στην Κρήτη, στην Αχαΐα και στην Κεφαλονιά, ενώ στη Νεμέα για το Αγιωργίτικο σημειώθηκε και πτώση της παραγωγής. Δυσκολότερα διαμορφώνεται η κατάσταση για τους παραγωγούς που βρίσκονται εκτός ζώνης και έχουν συνηθίσει να ποντάρουν στη μεγάλη απόδοση για να βγάλουν εισόδημα. 

Ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ εκφράζει, πάντως, την αισιοδοξία του ότι τα οινοστάφυλα θα είναι μέσα στα προϊόντα τους παραγωγούς των οποίων το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αποφασίσει να στηρίξει καταρτίζοντας τη σχετική τελική λίστα. Επίσης, εκτιμά ότι και το 2021 θα εφαρμοστεί το μέτρο της απόσταξης κρίσης και ο πράσινος τρύγος, ώστε να μπορέσει να ισορροπήσει η αγορά του οίνου.