Αγωνία στην Κορινθία για την αμπελοκαλλιέργεια

Αν και επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας στους αμπελοκαλλιεργητές της Νεμέας, που βλέπουν μέχρι τώρα τις καιρικές συνθήκες να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους, η έλλειψη νερού για άρδευση παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα στον νομό. Ήδη, ένα ποσοστό γεωτρήσεων δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν.

«Μέχρι τώρα όλα εξελίσσονται ομαλά και όπως φαίνεται πάμε για μία χρονιά με αυξημένη παραγωγή στα οινοποιήσιμα σταφύλια, τουλάχιστον κατά 20%», αναφέρει ο παραγωγός Θοδωρής Τσάνος.

Και προσθέτει: «Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η καλλιέργεια, ώστε να έχουμε και εικόνα για την ποιότητα. Η περσινή χρονιά στάθηκε στα 40 λεπτά και φέτος, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής, περιμένουμε στη χειρότερη περίπτωση η τιμή να παραμείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα».

Ο κ. Τσάνος, αφού επεσήμανε ότι το πρόγραμμα του «Πράσινου Τρύγου» αποτέλεσε στήριγμα για τους καλλιεργητές, επισημαίνει ότι «ο φόβος όλων έχει άμεση σχέση με την έλλειψη νερού, αφού ήδη τρεις στις δέκα γεωτρήσεις έχουν σταματήσει και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει μέχρι το τέλος».

Σουλτανίνα

Το πρόβλημα του νερού αποτελεί το βασικό θέμα και για τους παραγωγούς Σουλτανίνας στη Στιμάγκα Κορινθίας. «Περιμένουμε να πάμε σε μία καλή χρονιά για να αντισταθμίσουμε τις απώλειες της περασμένης λόγω καύσωνα, όμως και φέτος η παραγωγή απειλείται από τη λειψυδρία», σημειώνει ο παραγωγός Γιώργος Δαρδάνης.

Όπως λέει, «η τιμή της περασμένης χρονιάς κινήθηκε στα 60 λεπτά και εμείς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος καλλιέργειας, αφού η τιμή του ρεύματος για 40 κυβικά νερό έχει φτάσει τα 60 ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό, όσοι έχουν χρήματα και μπορούν να κάνουν ποτίσματα για να έχουν ένα καλό προϊόν θα έχουν κέρδος. Οι υπόλοιποι που δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το αυξημένος κόστος καλλιέργειας θα έχουν πρόβλημα», καταλήγει.