Αγορά Πάσχα: Φόρεσαν… τα καλά τους οι τιμές για τους πρωταγωνιστές των ημερών

Αγορά Πάσχα: Φόρεσαν… τα καλά τους οι τιμές για τους πρωταγωνιστές των ημερών
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Ρεπορτάζ: Μελίνα Ζιάγκου, Μαρία Αμπατζή, Γιώργος Αργυρίου, Γιώργος Ρούστας, Γιάννης Σάρρος, Νικολέτα Τζώρτζη, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Σε ρυθμούς Πάσχα, δηλαδή με τις αναμενόμενες ανατιμήσεις σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, κινείται όλη την τελευταία εβδομάδα η αγορά των οπωροκηπευτικών, που παραδοσιακά εμφανίζει τη μεγαλύτερη ζήτηση από την πλευρά των καταναλωτών, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες των παραγωγών, όπως μας τις μετέφεραν πριν από δύο εβδομάδες. Από την άλλη μεριά, δείχνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη διατήρηση των καλών τιμών, όπου αυτές παρατηρούνται. Κρατάνε μικρό καλάθι για το επόμενο διάστημα, επισημαίνοντας ότι για προϊόντα που πρωταγωνιστούν στη ζήτηση των ημερών, όπως είναι η ντομάτα, επειδή άργησαν να πάρουν ικανοποιητικές τιμές, είναι απαραίτητο να διατηρήσουν ένα επίπεδο τιμών και μετά το Πάσχα, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες του προηγούμενου διαστήματος.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στο 1,12 τη Μ. Δευτέρα η ντομάτα, χαμόγελα για το αγγούρι

Στα δημοπρατήρια της Κρήτης, η ντομάτα «σκαρφάλωσε» τη Μ. Δευτέρα μέχρι τα 1,12 ευρώ το κιλό, όταν δυο εβδομάδες νωρίτερα δεν ξεπερνούσε τα 71 λεπτά. Ο μέσος όρος της τιμής παραγωγού, για τον μεγαλύτερο όγκο που διακινείται μέσα από τα δημοπρατήρια, διαμορφωνόταν στις αρχές της Μ. Εβδομάδας στα 80-85 λεπτά. Οι καλλιεργητές εκφράζουν φόβους ότι η τιμή, που ανέμεναν ότι θα συνέχιζε να ανεβαίνει για 3-4 μέρες ακόμη, θα είναι συγκυριακή. Όπως τόνισε, μιλώντας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Ευάγγελος Τσιμπραγάκης, «η τιμή έπρεπε να έχει ανέβει από τον Μάρτιο σημαντικά, κάτι το οποίο δεν συνέβη. Τις τελευταίες δυο μέρες ανέβηκε (σ.σ.: Κυριακή-Μ. Δευτέρα) σημαντικά. Πέρσι, τέτοια εποχή, η ντομάτα είχε πολύ καλή τιμή, είχε πιάσει και 1,5 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί στόχευσαν φέτος στις φυτεύσεις τους, όμως, οι περισσότερες παραγωγές και ο καλός καιρός, που έφερε μαζεμένες ποσότητες πιο μπροστά, διαμόρφωσαν μια μέση τιμή όλη τη σεζόν, από τον Νοέμβρη μέχρι τώρα, στα 35 λεπτά μόλις για τον παραγωγό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, σημειώνει: «Πάντα ανεβαίνουν οι τιμές σε ντομάτες και αγγούρια κατά την περίοδο των γιορτών του Πάσχα. Φέτος, όμως, άργησε πολύ να συμβεί αυτό με την ντομάτα. Δεν θα σωθούν οι αγρότες με μια-δυο εβδομάδες καλής κινητικότητας, με δεδομένο ότι η χρονιά φέτος αφήνει αρνητικό πρόσημο. Είναι σημαντικό να μη δούμε τις τιμές να κατρακυλούν από την επόμενη εβδομάδα για τον παραγωγό».

Αισιόδοξα ξεκίνησε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, Δημήτρη Καββαδά, η σεζόν για τη θερμοκηπιακή ντομάτα του κάμπου του νομού, με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται τις προηγούμενες μέρες στα 70-80 λεπτά.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress