Άγραφα: Νερό και ρεύμα για τους κτηνοτρόφους, διαδίκτυο για τους μαθητές

Αν και σε πολλές περιοχές της χώρας το νερό και το ρεύμα είναι αυτονόητα, για την περιοχή των Αγράφων αποτελούν για κάποιους ακόμα «όνειρο θερινής νυκτός», με το δύσβατο των εδαφών να δυσχεραίνει τις αγροτικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής.

Με πρόσφατη απόφαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Αγράφων, εγκρίθηκαν πολλές αιτήσεις σε κτηνοτροφικές μονάδες στα χωριά Τοπόλιανα, Κερασοχώρι και Βίνιανη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλέξη Καρδαμπίκη, η δράση αυτή εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» και ήδη έχει εξασφαλιστεί το 50% της πίστωσης. Στόχος της προσπάθειας είναι να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες. Όπως ο ίδιος τονίζει, «δεν νοείται σήμερα στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να υπάρχουν ακόμα σταβλικές μονάδες οι οποίες να μην μπορούν να τροφοδοτηθούν με νερό και ρεύμα. Η συνεργασία μας με τους κτηνοτρόφους συνεχίζεται και σε διάφορα άλλα πεδία, όπως είναι και αυτό της δημιουργίας των ομάδων παραγωγών, ώστε να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους στον κλάδο και ειδικότερα τους νέους».

Παράλληλα, ο Δήμος Αγράφων προχώρησε στη διαδικασία ενίσχυσης του διαδικτύου σε διάφορες περιοχές που δεν υπήρχε πρόσβαση. Όπως δηλώνει ο δήμαρχος, οι κάτοικοι Γρανίτσας, Παλαιοκατούνας, Φραγκίστας, Κερασοχωρίου και άλλων χωριών «μπορούν ελεύθερα να επικοινωνούν πάντα και παντού, έχοντας τη δυνατότητα να συνδέονται δωρεάν και αυτόματα στο διαδίκτυο, χωρίς να χρειάζονται κωδικούς ή άλλα προσωπικά στοιχεία. Μπορεί να έγινε μια σημαντική προσπάθεια από την πλευρά του δήμου να καλύψει αυτές τις ανάγκες, αλλά τα προβλήματα των Αγράφων είναι πολλά και απαιτούν και τη συνδρομή της πολιτείας».