Άγρια κόντρα στη Βουλή Μητσοτάκη-Κουρουμπλή για τη ρύπανση στο Σαρωνικό 

Άγρια κόντρα στη Βουλή Μητσοτάκη-Κουρουμπλή για τη ρύπανση στο Σαρωνικό 

Σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Πάνο Κουρουμπλή και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τους χειρισμούς και το κάλεσμα του EMSA, για την απορρύπανση στο Σαρωνικό κόλπο, μετά την οικολογική καταστροφή, που έχει ταλαιπωρήσει και τους πολίτες αλλά και τους ψαράδες και γενικότερα τις επιχειρήσεις στο χώρο του ψαριού. Τις επόμενες ώρες θα γίνει νέα συνάντηση εκπροσώπων φορέων για τη θαλάσσια ρύπανση στο Σαρωνικό ενώ η κυβέρνηση επικρίθηκε ότι δεν έχει ενεργοποιήσει μέτρα από το Πράσινο και το Θαλάσσιο Ταμείο.

Σε φορτισμένο κλίμα, ο κ.Μητσοτάκης κάλεσε τον κ.Κουρουμπλή επανειλημμένα να καταθέσει τα στοιχεία για το πότε ζήτησε να υπάρξει  βοήθεια από τον  EMSA, μίλησε για καθυστερήσεις για έλλειψη συντονισμού, αδυναμία συνεννόησης με τους δημάρχους κ.ά. Τις ενέργειες που έγιναν κατέθεσαν βήμα βήμα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Γιώργος Σαντορινιός. 

Ομαδικά πυρά κατά Κουρουμπλή 

Η ευρεία συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, είναι σε εξέλιξη και τόσο ο αρχηγός της ΝΔ όσο και ο Γιάννης Μανιάτης, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κάλεσαν τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, να παραιτηθεί. Ο κ.Μανιάτης αναφέρθηκε μάλιστα και στο γεγονός ότι σήμερα πιάστηκε πλοίο, που έκανε απορρύπανση, να είναι το ίδιο κατηγορούμενο για λαθρεμπόριο καυσίμων! “Όσο μου το ζητάτε εσείς δεν πρόκειται να παραιτηθώ ποτέ” είπε ο κ.Κουρουμπλής αναφερόμενος στον κ.Μητσοτάκη. 

Η πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κατερίνα Ιγγλέζη, αναγκάστηκε πολλές φορές να επαναφέρει την συνεδρίαση στην τάξη, διότι υπήρξαν έντονες λεκτικές αντιπαραθέσεις, ανάμεσα στον κ.Κουρουμπλή και τον κ. Μητσοτάκη, ενώ ζητήθηκε ν΄ απομακρυνθεί από την αίθουσα  και η σύμβουλος του υπουργού.

Προβλήματα και στην τροφική αλυσίδα; 

Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι από την κυβερνητική πλευρά, δεν υπήρξε καν, η διάθεση για μία συγγνώμη κι ότι οι επιστήμονες σημειώνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα επηρεαστεί η τροφική αλυσίδα, για 3- 5 χρόνια.

«Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια», είπε η Διαμάντω Μανωλάκου,  από το ΚΚΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι την διαψεύδουν τα γεγονότα για το ναυάγιο και ότι υπήρξε καθησυχαστική, ενώ δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες. «Ανεπαρκέστατα μέτρα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος», ανέφερε και ο Σαρωνικός υφίσταται οικολογική καταστροφή, ανεξέλεγκτων διαδικασιών. «Παρατάσεις δώσατε στα σαπάκια», είπε η κ.Μανωλάκου.

«Δε σάπισαν σε δυο χρόνια τα σκάφη, κάποιοι τα άφησαν να κυκλοφορούν», ανέφερε ο τομεάρχης Αγροτικού των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης. «Ο Πειραιάς έχει και καλούς εφοπλιστές αλλά και πολλούς πειρατές». “Σε καμία άλλη χώρα δεν κυκλοφορούν μονοπύθμενα σκάφη, κατάργησαν το όριο ηλικίας”, ανέφερε ο κ.Λαζαρίδης και μίλησε για “σαπάκια που κυκλοφορούν”. Ζήτησε για τους ελέγχους στην ιχθυόσκαλα, να υπάρξει μέριμνα, για την προστασία των πολιτών. 

“Ελεγχόμενη” χαρακτήρισε την κατάσταση από την Ένωση Κεντρώων ο κ. Δημήτρης Καβαδέλλας αλλά τόνισε πως οι πληγές θα παραμείνουν και ζήτησε τα αλιεύματα, να υφίστανται αυστηρούς ελέγχους. 

Ο Γιώργος Αμυράς, εισηγητής Ποταμιού μίλησε  για ελληνικό παράδοξο, ότι συνελήφθη για λαθρεμπόριο καυσίμων, ο καπετάνιος που συμμετείχε στην απορρύπανση, και τόνισε επίσης ότι ο καπετάνιος του Αγία Ζώνη ΙΙ, είχε επίσης συλληφθεί για λαθρεμπόριο. Μίλησε για εκατοντάδες νεκρά ψάρια στο ρέμα της Πικροδάφνης στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου. 

Πάντως από πλευράς της ΝΔ, μοιράστηκε στους δημοσιογράφους το έγγραφο της EMSA, ότι ειδοποιήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Γιώργος Αμυράς αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι άργησαν να ειδοποιηθούν οι δήμαρχοι αλλά αφέθηκαν και χωρίς εξοπλισμό και ζήτησαν να αποζημιωθούν όλοι όσοι καταστράφηκαν από τη ρύπανση.