Αγροβαρόμετρο Purdue/CME: Πτώση για τις προσδοκίες των Αμερικανών αγροτών τον Φεβρουάριο

Πεσμένες βρέθηκαν οι προσδοκίες των Αμερικανών αγροτών τον μήνα Φεβρουάριο, σύμφωνα με το τελευταίο αγροτικό βαρόμετρο του Πανεπιστημίου Περντιού και του ομίλου CME. Ο μηνιαίος δείκτης κατέγραψε πτώση 5 μονάδων, ολισθαίνοντας στην τιμή 125 για τον προηγούμενο μήνα.

Ακόμα κι έτσι, βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από ό,τι το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι αντίξοες συνθήκες τον έριξαν σε χαμηλό διετίας (σ.σ. 99). Στα του παρόντος, το αίσθημα εμπιστοσύνης των αγροτών των ΗΠΑ καταγράφηκε αποδυναμωμένο όσον αφορά τόσο τις τρέχουσες συνθήκες στις εκμεταλλεύσεις τους όσο και τις προσδοκίες για το μέλλον.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε κατά 2 μονάδες στην τιμή 134 και ο δείκτης μελλοντικών προσδοκιών κατά 6 μονάδες στην τιμή 121. «Η αυξημένη ανησυχία για τον κίνδυνο πτώσης των τιμών παραγωγού, τα αυξανόμενα επιτόκια και η αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία των αμερικανικών αγροτικών εξαγωγών βαραίνουν το μυαλό των παραγωγών», δήλωσε ο James Mintert, διευθυντής του Κέντρου Εμπορικής Γεωργίας του πανεπιστημίου και κύριος ερευνητής του βαρόμετρου.