Αγρότες και επιχειρήσεις τροφίμων στις ΗΠΑ συντάσσονται στον αγώνα του #BlackLivesMatter

Θα συνοδευτούν από έμπρακτες πρωτοβουλίες οι δηλώσεις στήριξης στο κυρίαρχο ακτιβιστικό κίνημα;

Το παγκόσμιο ακτιβιστικό κίνημα «Black Lives Matter» βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της προσοχής της κοινής γνώμης, προωθώντας τα δίκαια αιτήματα της αφροαμερικανικής κοινότητας για πάταξη της αστυνομικής βίας και του συστημικού ρατσισμού εις βάρος των φυλετικών μειονοτήτων.

Το ρεύμα έχει γίνει τόσο ορμητικό, που μαζί του πλέον σπεύδουν να συνταχθούν μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, όπως τα McDonald’s και η Coca-Cola, αλλά και οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου.

Τα ανωτέρω ονόματα συμπεριλαμβάνονται σε έναν μακρύ κατάλογο γνωστών εταιρειών τροφίμων και επιχειρήσεων εστίασης που έχουν δηλώσει δημόσια την υποστήριξή τους στο κίνημα. Μερικές από αυτές είναι οι PepsiCo, Jack Daniels, Mars Inc., Mondelez, Kellogg’s, McCormick, Subway, Taco Bell και Starbucks.

Η Ben & Jerry’s, ένα από τα πλέον ισχυρά brand στον χώρο του παγωτού, αποτελεί διαχρονικά έναν εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών της εκστρατείας, έχοντας συνταχθεί μαζί της πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, όταν ακόμα το «Black Lives Matter» δεν βρισκόταν στο προσκήνιο της δημοσιότητας. Τώρα, η εταιρεία με έδρα το Βερμόντ έρχεται να υπερθεματίσει τη στάση της, ζητώντας μια σειρά από συγκεκριμένες δράσεις πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την εξέταση αποζημιώσεων προς την αφροαμερικανική κοινότητα, λόγω τέλεσης υπό καθεστώς δουλείας και διακρίσεων. Ευχάριστα εκπλήσσει και η πρωτοβουλία των αμερικανικών αγροτικών οργανώσεων να ενισχύσουν με τη φωνή τους το καίριο αίτημα για άρση της φυλετικής ανισότητας.

Πρώτη τράβηξε την προσοχή η Ένωση των Αμερικανών Αγροτών (NFU), η οποία εξέδωσε δήλωση ένθερμης στήριξης στο κίνημα. Τη διαδέχθηκαν παρόμοιες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Εθνικού Συνασπισμού Οικογενειακών Εκμεταλλεύσεων, του Εθνικού Συνασπισμού Νέων Αγροτών, του Συνασπισμού Βετεράνων Αγροτών, του Εθνικού Συμβουλίου Μαύρων Καλλιεργητών, αλλά και ενός πανίσχυρου αγροτικού λόμπι, όπως είναι η Ομοσπονδία Αμερικανικών Γεωργικών Ενώσεων (Farm Bureau).

Αρκετοί πάντως εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το πρακτικό αντίκρισμα που θα έχουν αυτές οι δηλώσεις στήριξης, καθότι ένα μεγάλο τμήμα της πρωτογενούς παραγωγής στις ΗΠΑ βασίζεται σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους που ανήκουν σε μεταναστευτικά φύλα ή μειονοτικές ομάδες.