Οι αγρότες της Καλιφόρνιας «ποντάρουν» σε νέες καλλιέργειες λόγω κλιματικής αλλαγής

Καθώς οι επιδεινούμενοι καύσωνες, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές καθιστούν τις ΗΠΑ ένα ολοένα και πιο ζεστό μέρος, ο μικροκαλλιεργητής Gary Gragg αποφάσισε να μετουσιώσει τη λατρεία του για τα τροπικά φρούτα σε μια φιλόδοξη επένδυση. Ο ίδιος ανυπομονεί να έρθει το πλήρωμα του χρόνου ώστε να ξεκινήσει να εμπορεύεται μάνγκο στη Βόρεια Καλιφόρνια.

«Το πίστευα από τότε που ήμουν δέκα χρονών, όταν άκουσα για πρώτη φορά για την υπερθέρμανση του πλανήτη», αναφέρει σε τοπικά μέσα ο 54χρονος σήμερα αγρότης, ο οποίος έχει φυτέψει πολλά δέντρα μάνγκο, μεταξύ άλλων υποτροπικών φυτών, στον οπωρώνα του, περίπου 25 μίλια δυτικά του Σακραμέντο.

Τα μάνγκο καλλιεργούνται παραδοσιακά σε μέρη όπως η Φλόριντα, η Χαβάη και το Πουέρτο Ρίκο. Όμως, όπως εξηγεί ο Gragg, το κλίμα της Βόρειας Καλιφόρνια καθίσταται ολοένα και πιο ευνοϊκό για τέτοιες καλλιέργειες που αγαπούν τη θερμότητα και είναι ευαίσθητες στον παγετό, καθώς και για τα αβοκάντο, τα τσιριμόγια και τους τροπικούς φοίνικες. «Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απαραίτητα κακή», τονίζει ο παραγωγός. «Οι άνθρωποι δεν μιλούν σχεδόν ποτέ για τα θετικά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ωστόσο παντού υπάρχουν νικητές και χαμένοι».

Σπεύδοντας να προσαρμοστούν, οι αγρότες σε όλη την πολιτεία πειραματίζονται με νέες, πιο βιώσιμες καλλιέργειες και ποικιλίες που αντεπεξέρχονται καλύτερα στην ξηρασία, στη ζέστη, στην υγρασία και σε άλλα στοιχεία του ολοένα και πιο ακραίου κλίματος. Στη Σέντραλ Βάλεϊ, οι αγρότες επενδύουν στο αβοκάντο, το οποίο παραδοσιακά φυτεύεται νοτιότερα, και στην αγαύη, ένα παχύφυτο που είναι ανθεκτικό στην ξηρασία που καλλιεργείται στο Μεξικό για την παραγωγή τεκίλας.