Αγροτεχνολογία: Οι startups που αποτέλεσαν επενδυτικό πόλο έλξης το 2023

Με λιγότερους επενδυτικούς γύρους και χαμηλότερες αποτιμήσεις έκλεισε το 2023 για τις νεοφυείς επιχειρήσεις της αγροτεχνολογίας παγκοσμίως, σύμφωνα με το AgFunder. Οι συμφωνίες του κλάδου της αγροτεχνολογίας για την περσινή χρονιά ακολούθησαν σχεδόν την ίδια τροχιά με άλλους τομείς τεχνολογίας, καθώς καταγράφηκε οριζόντια μείωση των επενδυτικών κεφαλαίων.

Το 2023 σημειώθηκε, επίσης, μία στροφή προς τις νεοφυείς επιχειρήσεις με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, η βιοτεχνολογία ήταν μία από τις ισχυρές κατηγορίες επενδύσεων τη χρονιά που πέρασε. Σε ένα απολογιστικό κείμενο, η αγροτική ιστοσελίδα AgFunderNews παρουσιάζει τις κορυφαίες επενδυτικές συμφωνίες του 2023 στον τομέα της αγροτεχνολογίας:

1. EcoCeres (Ηνωμένες Πολιτείες) – Η Bain Capital επένδυσε 400 εκατομμύρια δολάρια στην πλατφόρμα βιοδιυλιστηρίων EcoCeres, με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία μετατρέπει απόβλητα χαμηλής αξίας (π.χ. γεωργική βιομάζα) σε βιοκαύσιμα και βιοπολυμερή υψηλής αξίας.

2. Atlas Agro (Ελβετία) – Η εταιρεία ανανεώσιμων λιπασμάτων Atlas Agro συγκέντρωσε 325 εκατομμύρια δολάρια.

3. Xpansiv (Ηνωμένες Πολιτείες) – Η εταιρεία που επικεντρώνεται στη γεωργία άνθρακα συγκέντρωσε 125 εκατομμύρια.

4. Charm Industrial (Ηνωμένες Πολιτείες) – Η Charm Industrial συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια, με επικεφαλής επενδύτρια την General Catalyst, για να επεκταθεί στις ΗΠΑ. Η εταιρεία μετατρέπει τη γεωργική βιομάζα σε άνθρακα και στη συνέχεια τον αποθηκεύει υπόγεια, απομακρύνοντάς τον μόνιμα από την ατμόσφαιρα.

5. GoodLeaf Farms (Καναδάς) – Η νεοφυής επιχείρηση που ασχολείται με την καλλιέργεια εσωτερικού χώρου συγκέντρωσε 78 εκατ. δολάρια για την επέκτασή της σε όλο τον Καναδά.

6. SAEL (Ινδία) – Η εταιρεία, η οποία μετατρέπει τα αγροτικά απόβλητα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, άντλησε 60 εκατ. δολάρια από το Norwegian Climate Investment Fund της Norfund. Η SAEL σημείωσε ότι η χρηματοδότηση συνέβαλε στην επίτευξη περισσότερων από 2,8 εκατ. τόνων λιγότερων εκπομπών CO2, μειώνοντας την καύση καλαμιών στα χωράφια.