Τα αγροτικά εκκολαπτήρια στην Ευρώπη εισάγουν τους νέους στο αγροτικό επάγγελμα

Προσφέρουν λύσεις και σε εκείνους που δεν προέρχονται από αγροτικό περιβάλλον

Το μοντέλο των αγροτικών εκκολαπτηρίων στην Ευρώπη εισάγει τους νέους στο αγροτικό επάγγελμα

Θερμοκοιτίδες νέων αγροτών, σαν άλλες θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, μέσω των οποίων οι επίδοξοι νέοι αγρότες λαμβάνουν όχι μόνο συμβουλευτική, αλλά και τρόπους εύρεσης γης, μηχανημάτων και χρηματοδότησης έχουν δημιουργηθεί σε χώρες της Ευρώπης. Σκοπός του μοντέλου των αγροτικών εκκολαπτηρίων είναι να βοηθήσει στην ανανέωση του αγροτικού δυναμικού και να υπερπηδήσει εμπόδια των νέων αγροτών όπως η έλλειψη χρηματοδότησης, η αδυναμία εύρεσης γης αλλά και η εκπαίδευση.

Τα αγροτικά εκκολαπτήρια, όμως, εστιάζουν και σε αυτούς που δεν έχουν καμία πρότερη σχέση με τον αγροτικό τομέα, ούτε προέρχονται από αγροτικές οικογένειες. Τους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν μέσω πρακτικής εφαρμογής τον αγροτικό τομέα και να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν σε αυτόν. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία προετοιμάζουν νεοεισερχόμενους αγρότες, μέσω των εκκολαπτηρίων, οι οποίοι στη συνέχεια θα έχουν τα οικονομικά και εκπαιδευτικά εφόδια να συνεχίσουν μόνοι τους.

Γαλλία-Point Vert

Το πρώτο αγροτικό εκκολαπτήριο που ιδρύθηκε στη Γαλλία παρέχει σε νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τη βιολογική καλλιέργεια αγροτική γη, τεχνική υποστήριξη και πρόσβαση στην αγορά μέσω μάρκετινγκ. Αποτελείται από τοπικές οργανώσεις και παραχωρεί στους νεοεισερχόμενους διαθέσιμη γη για τρία χρόνια, στα οποία μπορούν να καλλιεργήσουν και να δοκιμάσουν διαφορετικές τεχνικές. Τους παρέχει, επίσης, τεχνικές συμβουλές μέσω εβδομαδιαίων συναντήσεων με συμβούλους, ενώ αποκτούν γνώσεις μάρκετινγκ και πωλήσεων για να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά. Όσοι συμμετέχουν στο εκκολαπτήριο κρατούν τα κέρδη από τη δουλειά τους, ενώ παροτρύνονται να επικοινωνούν με τους άλλους συμμετέχοντας και να ανταλλάσσουν πρακτικές και απόψεις, ενώ χτίζουν το δίκτυό τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Point Vert, το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων, μετά το εκκολαπτήριο, συνεχίζει την αγροτική του πορεία μέσω συνεταιρισμών.

Καταλονία-Rufea

Το αγροτικό εκκολαπτήριο Rufea, στη Λιέιδα της Καταλονίας, απευθύνεται σε εκείνους που έχουν κάποιες σχετικές γνώσεις για τη γεωργία και τους προσφέρει πρόσβαση σε 10-20 στρέμματα, ανάλογα με το προϊόν το οποίο έχουν δηλώσει ότι θέλουν να παράγουν. Επίσης, τους παρέχεται πρόσβαση στο αρδευτικό σύστημα της περιοχής. Οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν το καλλιεργητικό τους πλάνο χωρίς το κόστος της πρώτης επένδυσης για αγροτική γη. Το πρόγραμμα διαρκεί για πέντε χρόνια. Οι συμμετέχοντες τον πρώτο χρόνο δεν πληρώνουν καθόλου ενοίκιο για τη γη, ενώ από τον δεύτερο χρόνο και μετά πληρώνουν μια μικρή συνδρομή ανά στρέμμα τον χρόνο, κυρίως για τη χρήση του νερού. Εκτός των άλλων, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη για τις αγροτικές πρακτικές, αλλά και για την προώθηση των προϊόντων τους στην αγορά. Το εκκολαπτήριο Rufea χρηματοδοτείται από τον δήμο της Λιέιδα.

Μεγάλη Βρετανία-Tamar Grow Local

Στη Μεγάλη Βρετανία, το αγροτικό εκκολαπτήριο Tamar Grow Local προσφέρει σε νέους που θέλουν να ενταχθούν στον αγροτικό τομέα μικρές εκτάσεις γης, ώστε να ξεκινήσουν τις αγροτικές τους επιχειρήσεις. Μέσω του προγράμματος, μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους στο συνεργαζόμενο δίκτυο που έχει αναπτύξει το εκκολαπτήριο, αλλά και να λάβουν αγροτικές συμβουλές και τεχνική υποστήριξη. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν από 4 έως 12 στρέμματα, ενώ δεν υπάρχει χρονικό όριο για τη λήξη του προγράμματος, καθώς αυτό εξαρτάται από την καλλιέργεια του κάθε συμμετέχοντα. Η χρηματοδότηση του εκκολαπτηρίου γίνεται από το Esmee Fairbairn Foundation, έναν επενδυτικό φορέα στη Μεγάλη Βρετανία.

neoi-agrotes-megali-vretaniaΣύμφωνα με το ENRD (Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Αγροτική Ανάπτυξη), τα αγροτικά εκκολαπτήρια καθιστούν την εύρεση αγροτικής γης πιο εύκολη για τους νέους που συμμετείχαν σε αυτά. Εξηγεί πως μέσω των εκκολαπτηρίων οι νέοι έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το τοπικό δίκτυο, να αποκτήσουν τις δικές τους επαφές και να ενημερωθούν για ευκαιρίες απόκτησης γης.