Αυτό το άρθρο είναι 32 μηνών

Αγροτική διαμαρτυρία μηλοπαραγωγών στο ΥΠΑΑΤ – Σύσκεψη της ΕΟΑΣΝΛ την Τετάρτη 24/11 στην Aγιά

22/11/2021
4' διάβασμα
agrotiki-diamartyria-miloparagogon-sto-ypaat-syskepsi-tis-eoasnl-tin-tetarti-24-11-stin-agia-157189

Κάλεσμα σε αγρότες που πλήττονται από την απόφαση της κυβέρνησης να εξαιρέσει από την συνδεδεμένη ενίσχυση στα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα να συμμετάσχουν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 7 το βράδυ στην ταβέρνα «Χατζάκος» στην Αγιά, απευθύνουν η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Αγιάς.

Η πρόταση που θα συζητηθεί στη σύσκεψη είναι η κλιμάκωση της κινητοποίησης και η κάθοδος με λεωφορεία στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συνάντηση με τον Υπουργό και δέσμευση από την Κυβέρνηση ότι θα ενταχθούν τα μήλα στην ενίσχυση για τον κορονοιό και δεν θα κοπεί η συνδεδεμένη ενίσχυση. «Είμαστε σε επικοινωνία με όλες τις περιοχές στην Ελλάδα που παράγουν τα αντίστοιχα προϊόντα, ώστε η κινητοποίηση να έχει πανελλαδική εκπροσώπηση» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Αναλυτικότερα το αγωνιστικό κάλεσμα: Η ΕΟΑΣΝΛ χαιρετίζει τους αγρότες του Τυρνάβου οι οποίοι με δεκάδες τρακτέρ πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της περιφέρειας Θεσσαλίας στην Λάρισα. Οι αγρότες του Τυρνάβου ανέδειξαν με την δυναμική παρουσία τους, την αποφασιστικότητα τους να διεκδικήσουν λύσεις στα αιτήματα τους και να αναγκάσουν την Κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία απέναντι τους. Κοροϊδία ότι θα δινόταν το 40% των προκαταβολών των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ στους αγρότες για τον παγετό ως τέλη Ιουλίου, φτάσαμε στα μέσα Νοεμβρίου και δεν έχουν πάρει εκατοντάδες αγρότες της περιοχής τις προκαταβολές.

Τώρα με ένα άρθρο στο νομοσχέδιο για τις σταυλικές εγκαταστάσεις των κτηνοτρόφων, η Κυβέρνηση μεταθέτει ως τέλος του χρόνου την ημερομηνία καταβολής των προκαταβολών ενώ υποτίθεται ότι τέλος του χρόνου θα γινόταν η συνολική εξόφληση της αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ. Διεκδικούμε άμεσα, αυτή την εβδομάδα, την καταβολή του 40% της προκαταβολής και μέχρι τέλους του χρόνου να πληρωθεί το σύνολο της αποζημίωσης σε όλους τους δικαιούχους. Άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση όταν χρειάζεται. Να αποζημιωθούν με το ποσό που αντιστοιχεί όλες οι υπερπρώιμες ποικιλίες που τις αποζημιώνουν με πολύ λιγότερα χρήματα ως πρώιμες.

Μείωση του κόστους παραγωγής εδώ και τώρα! Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν βιώσιμο εισόδημα στους αγρότες. Η απάντηση του υφυπουργού αγροτικής ανάπτυξης κ. Στύλιου στην ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ κ. Λαμπρούλη για το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα έχει δημιουργήσει οργή και αγανάκτηση στους αγρότες της Αγιάς. Παίρνουν από την τσέπη των παραγωγών χιλιάδες ευρώ με μια απόφαση και μας «δουλεύουν ψιλό γαζί» να μπούμε ηλεκτρονικά να κάνουμε τα παράπονα μας και να τους «πείσουμε».  Λες και δεν είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κόψει την συνδεδεμένη ενίσχυση σε συγκεκριμένα προϊόντα. Λες και δεν ξέρει η κυβέρνηση τι σημαίνει αυτό για τους παραγωγούς και θέλει να «πειστεί». Απέφυγε να απαντήσει, κοινώς έκανε την «πάπια» για ποιους λόγους εξαιρούνται τα μήλα Αγιάς από την ενίσχυση λόγω των επιπτώσεων από τον κορονοιό. Καμιά απάντηση…

Και η ανακοίνωση καταλήγει: Εμείς έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε, να διεκδικούμε και να νικάμε. Δεν πρόκειται να σκύψουμε το κεφάλι και να δεχτούμε τετελεσμένες αποφάσεις που μας οδηγούν έξω από την παραγωγή και τις οικογένειες μας στην εξαθλίωση.