Σε αγροτική παραγωγή και τρόφιμα μία στις τρεις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

Έρευνα της Ernst & Young δείχνει ότι η χώρα μας ακόμα δυσκολεύεται να προσελκύσει κεφάλαια

Mπορεί στον τουρισμό η Ελλάδα να βαδίζει φέτος ολοταχώς προς ακόμα ένα ιστορικό ρεκόρ, ωστόσο, στο πεδίο των επενδύσεων εξακολουθεί να απέχει από τη λίστα των… δημοφιλών προορισμών για όσες ξένες επιχειρήσεις επιλέγουν να κάνουν δουλειές στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για άλλη μια χρονιά η χώρα μας βρίσκεται εκτός της πρώτης 15άδας των χωρών της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ), βάσει της έκθεσης European Αttractiveness Survey που συντάσσει σε ετήσια βάση η Ernst & Young. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, όμως, φαίνεται ότι, έστω και με αργά βήματα, η διάθεση των ξένων κεφαλαιούχων απέναντι στην Ελλάδα αρχίζει να μεταστρέφεται, στοιχείο που μένει να φανεί αν μπορεί να παγιώσει μια θετική δυναμική στο άμεσο μέλλον.

Ειδικότερα, το 2017, πραγματοποιήθηκαν στην ελληνική επικράτεια 24 άμεσες ξένες επενδύσεις, δημιουργώντας 1.194 καινούργιες θέσεις εργασίας. Το νούμερο είναι σαφώς μικρό σε σύγκριση με τα 6.653 νέα έργα που υλοποιήθηκαν στο σύνολο της Ευρώπης «γεννώντας» 353.469 θέσεις εργασίας. Ωστόσο, είναι σχεδόν διπλάσιο από τις 13 νέες επενδύσεις –και τις μόλις 111 νέες θέσεις απασχόλησης του 2016–, οι οποίες ήταν ήδη αυξημένες κατά 126% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι από τις 24 ΑΞΕ της περυσινής χρονιάς, οι επτά –δηλαδή, ποσοστό σχεδόν 30%– ήταν στο πεδίο της αγροτικής παραγωγής και των τροφίμων, με τις επαγγελματικές υπηρεσίες (4), τις μεταφορές και τα logistics (3) και την ψηφιακή τεχνολογία (3) να ακολουθούν. Το 2016, σημειωτέον, μόλις μία από τις συνολικά δεκατρείς νέες ΑΞΕ αφορούσε τα τρόφιμα και την πρωτογενή παραγωγή, ενώ η πλειονότητα (8) πραγματοποιήθηκε στον κλάδο των χρηματοοικονομικών. Από τις υπόλοιπες τέσσερις, οι δύο ήταν στη μεταποίηση και από μία στους κλάδους της επικοινωνίας και των κατασκευών.

Η επιστροφή των Αμερικανών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζει και η διάρθρωση της προέλευσης των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων. Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των 24 ΑΞΕ το 2017, οι οκτώ προήλθαν από τις ΗΠΑ, τρεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και από δύο από Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία και Δανία. Το 2016, από τις συνολικά 13 ΑΞΕ οι τέσσερις είχαν προέλθει από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι δύο από την Ιαπωνία και οι υπόλοιπες πέντε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Σερβία. Με λίγα λόγια, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η περυσινή χρονιά σημαδεύτηκε από τη δυναμική επιστροφή των Αμερικανών επενδυτών, ενώ σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον βρετανικών και ολλανδικών κεφαλαίων για την αναζήτηση ευκαιριών στην ελληνική αγορά.

Δεύτερο σερί ρεκόρ για Ευρώπη

Για την Ευρώπη, οι 6.653 νέες ΑΞΕ του 2017 συνιστούν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, επίδοση ρεκόρ, μετά τις 5.845 που είχαν καταγραφεί το 2016. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές ανησυχίες φαίνεται ότι φρέναραν προσωρινά τα σχέδια αρκετών επενδυτών, με αποτέλεσμα ο ρυθμός αύξησης (10%) να επιβραδύνεται για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια. Σημειωτέον ότι το ποσοστό αύξησης το 2016 (σε σχέση με το 2015) ήταν 15%, όσο και ο μέσος ρυθμός αύξησης της τελευταίας τριετίας.

Το Παρίσι απειλεί να αρπάξει από το Λονδίνο την πρωτιά

Παρά τις εύλογες ανησυχίες που προκαλεί το Brexit, οι επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2017 αυξήθηκαν κατά 6%, ήτοι οριακά κάτω από το 7% που καταγράφηκε το 2016, ενώ η χώρα διατήρησε τη θέση της ως κορυφαίος προορισμός, παίρνοντας τη μερίδα του λέοντας από τα νέα έργα (1.205). Η Γερμανία κρατάει τη δεύτερη θέση (1.124), όμως, λόγω της αυστηροποίησης των ρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και του αυξανόμενου κόστους, ο ρυθμός αύξησης μειώθηκε στο 6% (12% το 2016), ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση 31% της Γαλλίας με 1.019 έργα.

Μάλιστα, αν και το Λονδίνο διατηρεί την ηγετική του θέση ως κορυφαία πόλη για ΑΞΕ, το Παρίσι, με βάση τη διάθεση των επενδυτών, για πρώτη φορά κατατάσσεται στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας τη βρετανική πρωτεύουσα (37% έναντι 34%). Αθροιστικά οι τρεις χώρες συγκέντρωσαν το 50% των ΑΞΕ, ενώ αρχίζει να διαφαίνεται και μια στροφή των επενδυτών προς τα ανατολικά της ΕΕ (χαρακτηριστική η αύξηση κατά 157% στη Σερβία και η αύξηση 66% στην Τουρκία).

Με 1.381 ΑΞΕ, οι ΗΠΑ παρέμειναν οι μεγαλύτεροι επενδυτές της Ευρώπης (21% του συνόλου), ωστόσο, η υποχώρηση του ποσοστού αύξησης (8% από 10) δεν αποκλείεται, σύμφωνα με την Ernst & Young, να αποτελεί προμήνυμα της αντιστροφής των ροών ΑΞΕ των ΗΠΑ προς την εγχώρια αγορά, ως αποτέλεσμα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Στην κορυφή η ψηφιακή οικονομία

Ο ψηφιακός κλάδος ήταν αυτός που προσέλκυσε τις περισσότερες ΑΞΕ το 2017 με 1.172 έργα (σ.σ. μάλιστα το 34% των επενδυτών πιστεύει ότι θα αποτελέσει καταλύτη ανάπτυξης για την ΕΕ τα επόμενα χρόνια), όμως και ο αγροδιατροφικός τομέας εξακολουθεί να συγκεντρώνει ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Το 2017, πραγματοποιήθηκαν 363 ΑΞΕ (αύξηση 11% σε σχέση με το 2016), με τα 2/3 εξ αυτών να αφορούν τη μεταποίηση.

Eίπαν

«Η αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων που καταγράφει η έρευνα αποτελεί μια θετική εξέλιξη. Με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης και την έξοδο από την εποχή της αβεβαιότητας, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί σε μια καλή θέση μεταξύ των ελκυστικότερων επενδυτικών προορισμών στην Ευρώπη».

Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος Ernst & Young 

 

«Είναι μύθος ότι στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν ξένες επενδύσεις. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουμε στα ελλείμματα και στην αποβιομηχάνιση. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική βούληση».

Στέργιος Πιτσιόρλας, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης