Πιερία: Το αγροτικό πανδοχείο και η πρότασή του για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Στη σκιά του θεϊκού βουνού, τον Όλυμπο, και στην κοινότητα του Κούκου στον Νομό Πιερίας, ο ιδιοκτήτης ενός αγροτικού πανδοχείου, όπως το αποκαλεί, προσπαθεί να εκπαιδεύσει τους επισκέπτες του στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Μέσα από τις δράσεις και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει καταθέτει τη δική του πρόταση για τη γεωργία, το περιβάλλον και την κοινωνία ενθαρρύνοντας τους ενοίκους να συμμετέχουν ενεργά στη παραγωγική διαδικασία και να αποκτήσουν μια πραγματική εικόνα για την αγροτική παραγωγή.
Το πανδοχείο του Δαμιανού Παχόπουλου δεν είναι μια αγροτοτουριστική μονάδα, γιατί όπως λέει είναι μια παλιά συνταγή. Είναι μια πρόταση ζωής, την οποία προσφέρει στους ενήλικες για να τη μεταδώσουν και στα παιδιά τους.
Έτσι, προσπαθεί να φανεί χρήσιμος στους επισκέπτες του, να αλληλοεπιδράσει μαζί τους και να καλλιεργήσει τις μεταξύ τους ανθρώπινες σχέσεις. «Εμείς δίνουμε την οπτική ότι τα προϊόντα δεν αγοράζονται μόνο από το σούπερ-μάρκετ. Δεν ζητάμε απλώς να αρμέξουν την αγελάδα, αλλά να πάρουν το δικό τους γάλα, να φτιάξουν το δικό τους ψωμί από ζέα, να πάρουν τους δικούς τους καρπούς τους από τα δέντρα ή να φτιάξουν τη δική τους μαρμελάδα με προϊόντα δικής μας παραγωγής, αγνά και βιολογικά και με τα μέσα που διαθέτουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παχόλουλος ασχολείται εδώ και μερικά χρόνια με την καλλιέργεια του δίκοκκου σιταριού. Καλλιεργεί 110 στρέμματα και είναι από τους ελάχιστους παραγωγούς που κάνει ποιοτική αποφλοίωση με εξιδεικευμένα μηχανήματα.
Στο εστιατόριο, μάλιστα, του πανδοχείου πολλές συνταγές γίνονται με ζέα και άλλες είναι εμπνευσμένες από την αρχαιοελληνική και μεσογειακή κουζίνα.
Το μενού, όπως λέει ο ίδιος, ενθουσιάζει τους Έλληνες, αλλά και τους ξένους επισκέπτες, όπως ομάδες κτηνοτρόφων και αγροτών από τη Γερμανία και άλλα μέρη της γης.