Αγρότης φόρεσε γυαλιά VR στις αγελάδες για να νομίζουν ότι βόσκουν στην ύπαιθρο (βίντεο)

Ο Izzet Kocak έχει δοκιμάσει τις συσκευές σε δύο από τα βοοειδή του, αφού μια μελέτη έδειξε ότι ευχάριστες σκηνές κάνουν τις αγελάδες πιο χαρούμενες και παράγουν περισσότερο γάλα.

Όπως εξήγησε στη The Sun, η μέθοδος είχε δώσει κάποια καλά αποτελέσματα, με την παραγωγή να αυξάνεται από 22 σε 27 λίτρα την ημέρα.

«Παρακολουθούν ένα πράσινο λιβάδι και τους δίνει ένα συναισθηματικό μπουστάρισμα. Είναι λιγότερο αγχωμένες», σημείωσε ο Izzet, κτηνοτρόφος από το Aksaray της Τουρκίας.

Φωτογραφίες από το υπόστεγο των αγελάδων του δείχνουν ένα από τα βοοειδή να φοράει τα γυαλιά ενώ μασάει το γρασίδι.

Ο Izzet Kocak δοκίμασε τα γυαλιά VR για να αυξήσει την παραγωγή γάλακτος στις αγελάδες και είδε θετικά αποτελέσματα. Anadolu Agency via Getty Images

 

Στα social media πολλοί παρομοίασαν τις φωτογραφίες με σκηνές από την κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας «The Matrix». 

Οι συσκευές κατασκευάστηκαν σε συνεργασία με κτηνιάτρους και δοκιμάστηκαν πρώτη φορά σε μια φάρμα στη Μόσχα. 

Αγρότες συνεργάστηκαν με προγραμματιστές, κτηνιάτρους και συμβούλους στη φάρμα Krasnogorsk κοντά στη Μόσχα, για να προσφέρουν στα βοοειδή μια προσομοίωση καλοκαιρινού χωραφιού.

Η μελέτη αποκάλυψε «μειωμένο άγχος και βελτιωμένη συνολική συναισθηματική διάθεση στο κοπάδι», σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων στη Μόσχα.

Τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας για τις αγελάδες διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κεφαλιού του ζώου χρησιμοποιώντας ως βάση αντίστοιχες συσκευές για ανθρώπους.

Στη συνέχεια ειδικοί πληροφορικής τροποποίησαν τη χρωματική παλέτα στο λογισμικό ώστε να γίνει πιο κατάλληλη για την όραση του ζώου.

Οι συσκευές αναπτύχθηκαν από κτηνίατρους και δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά σε μια φάρμα στη Μόσχα. Anadolu Agency via Getty Images
 

Αν και δεν έχουν αχρωματοψία, οι αγελάδες δεν μπορούν να δουν κόκκινο ή πράσινο και αντιλαμβάνονται μόνο θαμπές αποχρώσεις του κίτρινου και του μπλε.

Το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρθηκε στα ευρήματα της έρευνας σημειώνοντας ότι «οι περιβαλλοντικές συνθήκες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των αγελάδων και, κατά συνέπεια, στην ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος».

Ο Izzet, ο οποίος έπαιζε επίσης στο παρελθόν κλασική μουσική στα 180 ζώα του για να τα χαλαρώσει, πρόσθεσε ότι σχεδιάζει να αγοράσει άλλες δέκα συσκευές.

Πηγή: lifo.gr