Η καλή ποιότητα δίνει τιμή φέτος στο αχλάδι

Αχλάδια: Η καλή ποιότητα θα δώσει ώθηση στις αγορές

Με όπλο την ποιότητα οδεύουν τα αχλάδια φέτος. Οι παραγωγοί δηλώνουν ικανοποιημένοι τόσο από την παραγωγή τους όσο και από τις τιμές που απολαμβάνουν. Τα πρώτα χέρια κοψίματος στα Κρυστάλλια έφεραν χαμόγελα στους παραγωγούς, οι οποίοι είδαν ότι φέτος τα προϊόντα τους είναι καθαρά, ποιοτικά, χωρίς ασθένειες, ενώ η τιμή φαίνεται να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Με δεδομένο, όμως, ότι τα αχλάδια που έχουν συγκομιστεί έχουν ήδη κατευθυνθεί στους ψυκτικούς θαλάμους αποθήκευσης, προκειμένου να διατεθούν στην αγορά τους επόμενους μήνες, όπως σημειώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου στην «ΥΧ», δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές στο επόμενο διάστημα.

Προς το τέλος της συγκομιδής των Κρυστάλλια έχουν ήδη φτάσει περιοχές της Θεσσαλίας, με τους παραγωγούς να μπαίνουν για το δεύτερο χέρι συγκομιδής, ενώ το επόμενο 10ήμερο θα μπουν στα περιβόλια τους να κόψουν παραγωγοί της Πελοποννήσου. Οι Κοντούλες έχουν φτάσει και αυτές στο τέλος της συγκομιδής τους, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται το μάζεμα και των υπόλοιπων ποικιλιών (Σάντα Μαρία, Κόσια κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τα στοιχεία που παραχώρησε στην «ΥΧ» ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το 2014 καλλιεργήθηκαν πανελλαδικά 49.706 στρέμματα με αχλαδιές, αριθμός που μειώθηκε κατά πολύ το 2015, που ήταν 35.761 στρέμματα, ενώ το 2016 τα στρέμματα ανήρθαν στα 36.621.

Στον Τύρναβο

Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι αχλαδοπαραγωγοί στον Τύρναβο, όπου φέτος και γι’ αυτή την περιοχή η παραγωγή χαρακτηρίζεται καλή και το προϊόν ποιοτικό. Αν και η παραγωγή δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με πέρσι, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι κατά μέσο όρο 2 τόνοι/στρέμμα, όπως μας λέει ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, Θανάσης Χαλούλης, «φέτος τα Κρυστάλλια, που βρίσκονται στο τέλος της συγκομιδής τους, ήταν καθαρά και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα».

Η όποια αύξηση της παραγωγής, όπως σημειώνει ο Θ. Χαλούλης, οφείλεται «στο ότι μπήκαν στην παραγωγή καινούργια περιβόλια, τα οποία πέρσι δεν είχαν καρποφορία. Η στροφή που σημειώθηκε ξανά προς αυτή την καλλιέργεια, οφείλεται στις ικανοποιητικές τιμές των προηγούμενων χρόνων και δυστυχώς οι παραγωγοί συνηθίζουν να βάζουν ό,τι πωλείται ακριβά».

Αν και ο ΑΣΕΠΟΠ δεν έχει βγάλει ακόμα τιμές, μια και η παραγωγή βρίσκεται ήδη στα ψυγεία και δεν έχουν προωθηθεί στην αγορά, σύμφωνα με τον Θ. Χαλούλη, οι τιμές πώλησης των αχλαδιών στις λαχαναγορές (από τις οποίες θα αφαιρεθούν τα συσκευαστικά έξοδα, υλικά συσκευασίας, σκάρτα κ.λπ. και μετά θα γίνει εκκαθάριση με τον έμπορο ώστε να προκύψει η τιμή παραγωγού) είναι: Κρυστάλλια από 0,65 ως 0,85 ευρώ/κιλό, Σάντα Μαρία από 0,65 ως 0,80 ευρώ/κιλό, Κόσια από 0,70 ως 0,90 ευρώ/κιλό.

Στο Πήλιο

Προς το τέλος της συγκομιδής τους είναι τα Κρυστάλλια στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου και Βόρειων Σποράδων, Γιάννη Διανελλάκη, να κάνει λόγο στην «ΥΧ» ότι η φετινή είναι μια καλή παραγωγική χρονιά αλλά και άριστη ποιοτικά. «Μετά από αρκετά χρόνια είχαμε μια αύξηση της παραγωγής στην περιοχή, η οποία είναι και άριστη ποιοτικά, αφού εδώ και 20 με 25 χρόνια είχαμε μια συνεχή καθοδική πορεία και την εγκατάλειψη της καλλιέργειας», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι αυτή οφείλεται στην προσβολή των δέντρων από βακτήρια, στο υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και στις αθρόες εισαγωγές των προηγούμενων χρόνων από Ισπανία σε χαμηλές τιμές. 

Η φετινή παραγωγή αναμένεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο, να φτάσει τους 500 τόνους, ενώ πέρσι ήταν περίπου 300 τόνοι. Σε ό,τι αφορά την τιμή, θεωρεί πως «θα είναι και μια ικανοποιητική τιμή, γιατί είναι ένα προϊόν που αποθηκεύεται, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να έχει τον χρόνο να εξασφαλίσει μια καλύτερη τιμή. Πέρσι η τιμή ήταν στο 1 ευρώ για τον παραγωγό και φέτος προσδοκούμε ότι θα είναι λίγο καλύτερη, γιατί και το προϊόν είναι πολύ καλύτερο ποιοτικά απ’ το περσινό».

Στην Τεγέα

Λίγο μετά τις 25 Αυγούστου θα ξεκινήσει η συγκομιδή των Κρυστάλλια στην Τεγέα. Ο παραγωγός από την Μαλθυρέα Τεγέας, Γιώργος Ορφανός, ο οποίος καλλιεργεί 20 στρέμματα αχλάδια, κάνει λόγο στην «ΥΧ» για μια καλή και ποιοτική παραγωγή. «Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε προβλήματα με το βακτήριο, που μαύριζαν το αχλάδι. Φέτος όμως το προϊόν είναι καθαρό».