Αιγοπροβατοτρόφοι: Αγωνία για την αποζημίωση, προσπάθεια από το ΥΠΑΑΤ να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ

Αγνοείται μέχρι στιγμής ο λευκός καπνός αναφορικά με την πολυαναμενόμενη αποζημίωση στους αιγοπροβατοτρόφους για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Με την αγωνία των κτηνοτρόφων να έχει χτυπήσει κόκκινο, όλα δείχνουν ότι ούτε σήμερα Παρασκευή θα υπάρχει ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι αυτό αναμενόταν. Το θέμα έχει αναδειχθεί σε σκόπελο για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, καθώς μέχρι στιγμής κολλάει στο ζήτημα της τεκμηρίωσης.

Η θέση του ΥΠΑΑΤ, είναι ότι το κονδύλι που θα χορηγηθεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να είναι επαρκώς τεκμηριωμένο. Σε διαφορετική περίπτωση ελλοχεύει ο κίνδυνος, είτε επιστροφής του φακέλου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στις Βρυξέλλες, είτε  του καταλογισμού προστίμου για τη χώρα μας μελλοντικά, κοινώς να ζητηθούν πίσω χρήματα.

Η τεκμηρίωση θα πρέπει να κινείται σε δύο άξονες: Πρώτον, ότι όλοι όσοι θα λάβουν την ενίσχυση υπέστησαν όντως ζημιά και δεύτερον ότι αυτές οι οικονομικές απώλειες προέρχονται αποκλειστικά από τον κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα στοιχεία του συστήματος ΑΡΤΕΜΙΣ δείχνουν ότι για το διάστημα Μαρτίου – Απριλίου 2020 οι σφαγές ήταν 25% λιγότερες σε σχέση με πέρσι. Εάν το παραπάνω συσχετιστεί με τα στοιχεία των κρεοπωλείων για τις καταγεγραμμένες τιμές ώστε να προκύψει η φετινή απώλεια για τους παραγωγούς, το ποσό που στοιχειοθετείται δεν φαίνεται να ξεπερνά τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ.  Κύκλοι του ΥπΑΑΤ ανέφεραν στην «ΥΧ» ότι από χθες (14/5) το απόγευμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, η πολιτική ηγεσία προσπαθεί να βρει τρόπο, που με την προϋπόθεση ότι θα εντάσσεται πάντα στο πλαίσιο της επαρκούς τεκμηρίωσης, θα αυξήσει το ποσό που θα χορηγηθεί στους κτηνοτρόφους.