Αιγοπρόβειο γάλα: Μοχλός πίεσης για νέες τιμές η συμφωνία στο Λιβάδι

Σε ποιες αποφάσεις κατέληξαν στη Λάρισα οι κτηνοτροφικοί φορείς

Σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ αναμένεται να δρομολογηθεί με τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών φορέων, μετά την πανελλαδική συνάντηση που είχαν μεταξύ τους την Τρίτη 11/10, στη Λάρισα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, από τους φορείς που συμμετείχαν (ΣΕΚ, ΣΑΣΟΕΕ, ΠΕΚ, ΕΘΕΑΣ, Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας και συντονιστικό Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης) αναδείχθηκε ως μείζον ζήτημα η ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής.

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Ρούστα

Οπως αναμενόταν, τόσο στα πηγαδάκια των δεκάδων κτηνοτρόφων, όσο και σε αναφορές των εκπροσώπων των φορέων, έπαιξε η πρόσφατη συμφωνία του Συνεταιρισμού Λιβαδίου Ολύμπου με τη θεσσαλική επιχείρηση «ΟΜΗΡΟΣ», που προβλέπει τιμή παραγωγού 1,60 ευρώ/κιλό στο πρόβειο και 0,95 ευρώ/κιλό στο γίδινο γάλα, συν 5 λεπτά bonus για τα μέλη του συνεταιρισμού.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αρκετές από τις γαλακτοβιομηχανίες επέμεναν να μη γνωστοποιούν τιμές παραγωγού, με την αιτιολογία ότι περιμένουν τη μεγάλη έκθεση τροφίμων SIAL, στο Παρίσι, για να αποφασίσουν την πολιτική τους, πτυχή που ανέδειξε στο προηγούμενο φύλλο της η «ΥΧ».

Αντίστοιχα, μεγάλοι συνεταιρισμοί, όπως ο «Γάλα Ελάςς» και ο συνεταιρισμός «Φαρσάλων Γη», δεν είχαν ακόμα καταλήξει σε κάποια συμφωνία, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά.

Κοινή γραμμή των φορέων, με άξονα το κόστος παραγωγής

Η διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου ενόψει των συμφωνιών με τις βιομηχανίες, ώστε να επιτευχθούν τιμές που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στο επάγγελμα, ήταν το διακύβευμα της σύσκεψης των κτηνοτροφικών φορέων που διαβουλεύθηκαν στη Λάρισα.

Όπως έχει τονιστεί επανειλημμένως από την πλευρά των παραγωγών, με το κόστος παραγωγής ενός λίτρου πρόβειου γάλακτος να προσεγγίζει το 1,65 ευρώ, η διασφάλιση των τιμών παραγωγού πάνω από αυτό το όριο αποτελεί όρο επιβίωσης τόσο των ιδίων όσο και της αιγοπροβατοτροφίας γενικότερα.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και υπεύθυνος για την αιγοπροβατοτροφία, Δημήτρης Μόσχος, «καταλήξαμε σε τέσσερα σημεία. Πρώτον, ότι οι τιμές παραγωγού στην αγορά πρέπει να βρίσκονται πάνω από το κόστος παραγωγής για να μπορούμε να επιβιώσουμε. Δεύτερον, ότι το κονδύλι στήριξης για τις ζωοτροφές πρέπει να διπλασιαστεί. Τρίτον, διεκδικούμε μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά τρόφιμα στο 6%. Τέταρτον, να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε οι παραγωγοί να μην είναι έρμαια της κάθε επιχείρησης».

Από την πλευρά της, η γραμματέας του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ), Ματούλα Αϋφαντή, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Υπήρξαν τοποθετήσεις από όλες τις πλευρές. Εκπροσώπησα τον ΣΑΣΟΕΕ και τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Φαρσάλων. Θα επιδιώξουμε συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για να θέσουμε τα ζητήματα στα οποία καταλήξαμε. Το μείζον ζήτημα είναι φυσικά το κόστος παραγωγής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, Πέμπτη 13/10, οι κτηνοτροφικοί φορείς εξέδωσαν ανακοίνωση που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ της «ΥΧ», σχετικά με τα αναφερόμενα αιτήματα που έχουν τεθεί στο ΥΠΑΑΤ, ενώ ζητούν το «πάγωμα» των κατασχέσεων κατοικιών και στάβλων δανειοληπτών «κόκκινων» δανείων, καθώς και να μη συμπεριληφθεί η φέτα στο «καλάθι του καταναλωτή».

Ο πρόεδρος των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος, δήλωσε πως «το κόστος για να παραχθεί ένα κιλό πρόβειο γάλα είναι 1,65 ευρώ. Όταν μιλάμε για ένα μικρό κέρδος, η τιμή παραγωγού είναι πάνω από αυτό το νούμερο. Με 40 λεπτά/κιλό στο καλαμπόκι, δεν μπορεί να παραχθεί γάλα».

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κώστας Ακριτίδης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Θα πάμε όλοι μαζί στο ΥΠΑΑΤ, με κύριο αίτημα την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους παραγωγής. Ουσιαστική στήριξη στο αγροτικό πετρέλαιο και στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και επίσης αύξηση του κονδυλίου στήριξης για τις ζωοτροφές.

Ο διπλασιασμός είναι λίγος, απαιτούνται περισσότερα κονδύλια για τους κτηνοτρόφους. Στη Δράμα, το κόστος παραγωγής βρίσκεται στο 1,65 ευρώ/κιλό. Δυστυχώς, χωρίς υπερβολή, πάνω από το 70% των κτηνοτρόφων έχει αναγκαστεί να κλείσει συμβόλαιο με ανοιχτή τιμή».

Μοχλός πίεσης το Λιβάδι στις υπόλοιπες συμφωνίες, λένε οι κτηνοτρόφοι

Θέμα που συζητήθηκε μεταξύ των παραγωγών στη Λάρισα ήταν η συμφωνία του συνεταιρισμού Λιβαδίου. Ο κτηνοτρόφος και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Παιονίας Κιλκίς, Θωμάς Καρυπίδης, δήλωσε σχετικά: «Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν κατηγορούν το Λιβάδι, αντίθετα το στηρίζουν. Παρά το γεγονός ότι αυτή η τιμή παραγωγού είναι ουσιαστικά στα επίπεδα του κόστους παραγωγής, οι συνεταιριστές εκεί έπρεπε να πάρουν μια δύσκολη απόφαση, με τα δεδομένα της αγοράς να μην τους ευνοούν.

Θεωρούμε ότι είναι μια βάση εκκίνησης για τη χρονιά και ότι η τιμή στην εξέλιξη της σεζόν μπορεί να αυξηθεί. Μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι παραγωγοί έκλεισαν σε ανοιχτή τιμή, με την υπόσχεση από τους εκπροσώπους των εταιρειών να αναπροσαρμοστούν οι τιμές βάσει της συμφωνίας στο Λιβάδι.

Οι συνεταιρισμοί που δεν έχουν ακόμα κλείσει το γάλα, θα πατήσουν σε αυτήν τη συμφωνία και θα διεκδικήσουν 1,70 – 1,75 ευρώ/κιλό. Θεωρούμε ότι θα το πάρουν. Βεβαίως, να πούμε ότι υπάρχουν και επιχειρήσεις που σε δύσκολες περιόδους στήριξαν τους κτηνοτρόφους. Οι άνθρωποί τους μας λένε ότι σε αυτά τα επίπεδα τιμών δεν θα είναι εφικτό να γίνουν συμφωνίες στο εξωτερικό. Είναι κατανοητό αυτό, όμως, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να ζήσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, o διδάκτωρ ζωικής παραγωγής του ΑΠΘ και στέλεχος μεγάλης επιχείρησης ζωοτροφών στη Β. Ελλάδα, Ιωάννης Καϊμακάμης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Για εμένα, οι εξελίξεις αποτελούν έναν “μαύρο κύκνο”, εννοώντας ότι αναμένουμε απρόβλεπτα γεγονότα που, εάν συμβούν, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην προβατοτροφία και στην τυροκομία.

H εξέλιξη με το Λιβάδι μπορεί να είναι προς τη θετική κατεύθυνση, δηλαδή προς την περαιτέρω ανάπτυξη της προβατοτροφίας και του κλάδου των τυροκομικών. Μπορεί, όμως, να είναι και αρνητική, στην περίπτωση που υπάρξει μείωση στην κατανάλωση της φέτας».

Στάση αναμονής από τις επιχειρήσεις

Εξαίρεση και όχι κανόνας είναι οι τιμές που, μέχρι στιγμής, έχουν γνωστοποιηθεί από τις γαλακτοκομικές και τυροκομικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ». Πριν από περίπου μία εβδομάδα, η «ΔΩΔΩΝΗ» ανακοίνωσε τιμές με ανώτατο όριο το 1,40 για μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

Από την πλευρά της, η «ΗΠΕΙΡΟΣ» γνωστοποίησε ότι θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας την τιμή παραγωγού μεσοσταθμικά κατά 10 λεπτά/κιλό στο πρόβειο και κατά 6 λεπτά στο γίδινο, σε σχέση με το κλείσιμο της περσινής σεζόν. Στα ίδια περίπου επίπεδα κινείται και η «ΟΛΥΜΠΟΣ», χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινώσει τιμές.

Στάση αναμονής τηρούν οι «ΚΟΛΙΟΣ» και «ΜΕΒΓΑΛ», με τους εκπροσώπους τους να δηλώνουν στην «ΥΧ» ότι θα τοποθετηθούν με συγκεκριμένες τιμές στα τέλη του μήνα, μετά τη διεξαγωγή της SIAL στο Παρίσι.

Σε δύσκολη θέση οι κτηνοτρόφοι όσο δεν παίρνουν τιμή

Σε ό,τι αφορά τους μεμονωμένους, μη συνεταιρισμένους και μικρομεσαίους παραγωγούς, το κλίμα που επικρατεί είναι αυτό του έκδηλου προβληματισμού.

Μάλιστα, αρκετοί κτηνοτρόφοι, σε επικοινωνία τους με την «ΥΧ», παραδέχονται ότι σκέφτονται να κλείσουν το γάλα τους με ανοιχτή τιμή, ευρισκόμενοι πλέον σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας.

Κτηνοτρόφος με 700 πρόβατα από την Ηλεία (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «ΥΧ»), που συνεργάζεται με τοπική επιχείρηση, μας είπε: «Παράγω βιολογικό πρόβειο γάλα και απ’ ό,τι φαίνεται θα ξεκινήσω να πληρώνομαι στο 1,45 ευρώ/κιλό. Βγαίνω τσίμα-τσίμα, το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί».

Έτερος παραγωγός από τα Φάρσαλα και δικαιούχος ενίσχυσης στο τρέχον πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, με 300 πρόβατα (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «ΥΧ») δήλωσε: «Ευτυχώς που είχα κάνει τα κουμάντα μου το καλοκαίρι και άφησα κάτι στην άκρη για να αγοράσω ζωοτροφές. Αυτό, βέβαια, δεν θα με πάει πολύ μακριά, αν συνεχιστεί να βρίσκεται το κόστος σε αυτά τα επίπεδα. Ακόμα περιμένουμε τα τυροκομεία να μας δώσουν τιμές, ευτυχώς δεν έχουν ξεκινήσει οι γέννες μαζικά».

Ο κ. Γκουρομπίνος, σχολιάζοντας το θέμα, μας είπε: «Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να προσέξουν στις συμφωνίες που θα κάνουν για τα ψιλά γράμματα και τους… αστερίσκους για το τονάζ, τις ποιοτικές προδιαγραφές και, φυσικά, τις προκαταβολές, εφόσον πάρουν. Πολλοί συνάδελφοι έκλεισαν σε ανοιχτή τιμή, λόγω της δύσκολης θέσης που βρέθηκαν, καθώς οι εταιρείες δεν ανακοίνωναν τιμές».

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Άγρας Λέσβου, Βαγγέλης Ιντζιρτζής, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Δέκα συνεταιρισμοί του νησιού προσπαθούμε να διαμορφώσουμε κοινό μέτωπο και να διεκδικήσουμε βιώσιμα συμβόλαια πάνω από το κόστος παραγωγής. Η κατάσταση σε εμάς τους νησιώτες είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε ζωοτροφές, ενώ τα μεταφορικά κόστη είναι υψηλότερα»

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022