Αισιοδοξία για τις εξαγωγές ελαιολάδου στην Καλαμάτα

Αισιοδοξία επικρατεί στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας για το μέλλον των εξαγωγών ελαιολάδου, αφού όλα δείχνουν ότι το ποιοτικό ελαιόλαδο της περιοχής μπορεί να κερδίσει τις αγορές.

Ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού, Μιχάλης Αντωνόπουλος, αναφερόμενος στην προσπάθεια που γίνεται για την αύξηση των εξαγωγών, τονίζει ότι «οι εξαγωγές λαδιού χύμα χωρίς προδιαγραφές, και κάποιες φορές χωρίς παραστατικά, αποτελούν εμπόδιο για τη διακίνηση του ελαιολάδου, καθώς πρόκειται για αθέμιτο ανταγωνισμό. Το κράτος θα μπορούσε να μπλοκάρει τη διακίνηση του χύμα ελαιολάδου και μάλιστα χωρίς καμιά πιστοποίηση».

Όπως επισημαίνει, «μία από τις βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης των εξαγωγών ελαιολάδου είναι και η διατήρηση του ονόματος των προϊόντων, όπως έχουμε εμείς την ονομασία για το ελαιόλαδο ΠΟΠ “Καλαμάτα”. Η ονομασία προέλευσης δίνει βασικό πλεονέκτημα στο προϊόν και ακόμα περισσότερο στο ελαιόλαδο της Καλαμάτας». Σύμφωνα με τον κ. Αντωνόπουλο, οι βασικές χώρες όπου γίνονται εξαγωγές είναι η Γερμανία και η Αγγλία. «Η τιμή του ελαιολάδου που κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού είναι 10% περίπου υψηλότερη από το αντίστοιχο που διακινείται στο εσωτερικό», υπογραμμίζει.

Και συμπληρώνει: «Η προσπάθεια για την εξαγωγή ελαιολάδου από τον συνεταιρισμό έχει αποδώσει καρπούς σε Γερμανία, Φινλανδία, Ελβετία και Γαλλία. Μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το πρώτο χρονικό διάστημα της πανδημίας, οι εξαγωγές παρουσιάζουν πλέον αυξητικές τάσεις και υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον».