Αισθητή η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων πατάτας στη Στερεά

Οι σχετικά αυξημένες τιμές παραγωγού στις χειμωνιάτικες πατάτες, οι οποίες κυμάνθηκαν στα 50 λεπτά το κιλό, ενθάρρυναν αρκετούς αγρότες της Στερεάς να αυξήσουν τις εκτάσεις της ανοιξιάτικης φυτείας.

Ο καιρός, ωστόσο, δεν στάθηκε σύμμαχος στην επέκταση των καλλιεργειών. Οι μεγάλες βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δυσχέραναν τη φύτευση της πατάτας. Παρά, όμως, τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι αγρότες επέμειναν και προετοιμάστηκαν σωστά για τη φύτευση.

Σήμερα, είναι σαφές ότι παρατηρείται αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις πατάτας. Τη δική του εμπειρία και οπτική μετέφερε στην «ΥΧ» ο Ηλίας Χατζηδούρος, πατατοπαραγωγός από την περιοχή της Θήβας: «Κάθε χρόνο, αυτή την εποχή στην περιοχή μας, καλλιεργείται η ανοιξιάτικη πατάτα, σε μια έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων. Οι τιμές της φθινοπωρινής, οι οποίες κινήθηκαν πάνω από 50 λεπτά, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων της Θήβας.

Η αύξηση ξεπέρασε το 10% σε σύγκριση με πέρυσι. Ανασταλτικοί παράγοντες, που επηρέασαν την επέκταση της παραγωγής, ήταν οι καιρικές συνθήκες και το μεγάλο κόστος παραγωγής, το οποίο ξεπερνά τα 800 ευρώ το στρέμμα. Το κόστος άρδευσης είναι, επίσης, ένας σημαντικός αρνητικός παράγοντας για την περιοχή μας, διότι η άντληση ξεπερνά τα 200 μέτρα. Μεγάλος αριθμός παραγωγών έχει οικονομικά ανοίγματα με τη ΔΕΗ και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Ελπίζουμε, ωστόσο, η χρονιά να πάει καλά. Αναμένουμε, επίσης, και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να σταματήσουν τις παράνομες εισαγωγές πατάτας από τρίτες χώρες, γιατί σιγά σιγά εκτοπίζουν τις δικές μας».

Η αυξητική αυτή τάση παρατηρείται και στην περιοχή της Λοκρίδας Φθιώτιδας, ενός τόπου με παράδοση στην καλλιέργεια της πατάτας. Μαζί με την περιοχή της Θήβας, ακολουθούν χρονικά την παραγωγή της Πελοποννήσου, που είναι η πρωιμότερη σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας μας.